Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

NY Times: ‘Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σώσει την Ελλάδα’ και εσωκομματικές αντιδράσεις

  /   25/06/2013  /   Σχόλια

Συριζα

Λίγες μέρες μετά τη μίνι πολιτική κρίση που βίωσε η Ελλάδα με το κλείσιμο της ΕΡΤ, οι James Galbraith και Γιάννης Βαρουφάκης με το άρθρο τους στους New York Times, έδωσαν το δικό τους στίγμα σχετικά με τον ρόλο που μπορεί να παίξει  -εσωτερικά και διεθνώς- ο ΣΥΡΙΖΑ και την προοπτική του ως κόμμα κυβέρνησης στην Ελλάδα της κρίσης. Το κείμενο προκάλεσε, όπως αναμενόταν, έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Το άρθρο στους NY Times:

‘Το ξαφνικό κλείσιμο, στις 11 Ιουνίου, του ελληνικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, της«ελληνικής ραδιοφωνίας-τηλεόρασης», γνωστότερης ως ΕΡΤ, οδήγησε σε πολιτική κρίση. Δημοσιογράφοι και υπάλληλοι του δικτύου κατέλαβαν τα κτίρια της ΕΡΤ, ενώ μεγάλα πλήθη συνέρρεαν για να δείξουν τη συμπαράστασή τους. Καθώς οι οθόνες στους τηλεοπτικούς δέκτες παρέμεναν μαύρες, οι εκπομπές αναμεταδίδονταν μόνο μέσω διαδικτύου -και σύντομα μέσω ραδιοτηλεοπτικών σταθμών από ολόκληρη την Ευρώπη. Μέσα σε μια νύχτα, ένας κρατικός σταθμός που ήταν επί μακρόν διαβόητος για τη διαφθορά και την παρεοκρατία του, μεταβλήθηκε σε σύμβολο δημοκρατικής αντίστασης.

Κάθε ανάλογη κρίση θα μπορούσε να κατεδαφίσει την ελληνική κυβέρνηση και να οδηγήσει στην εξουσία την αριστερή αντιπολίτευση. Αυτή η εξέλιξη δε θα ήταν κακή για την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πολιτικές που επιβάλλονται στην ευρωπαϊκή περιφέρεια βαθαίνουν την κρίση, απειλούν την ενότητα της Ευρώπης και υπονομεύουν την ανάπτυξη. Κάθε ελληνική κυβέρνηση που θα απέρριπτε αυτές τις αυτοκαταστροφικές πολιτικές θα έκανε περισσότερο καλό, παρά κακό.

Φτάσαμε στη Θεσσαλονίκη στις 12 Ιουνίου, την επομένη του κλεισίματος της ΕΡΤ, για μια προγραμματισμένη συνέντευξη στην ΕΤ3, τον τοπικό σταθμό της ΕΡΤ. Η συνέντευξη ουδέποτε δόθηκε, μια και το κανάλι είχε κλείσει πριν λίγες ώρες. Αλλά στα γραφεία του σταθμού πέσαμε πάνω στον Αλέξη Τσίπρα, τον επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, που έχασε για λίγες ψήφους στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Ο κ. Τσίπρας τώρα αγωνίζεται για να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ, ως ένας ανεξάρτητος σταθμός. Αφού χαιρέτισε τους καταληψίες, ο κ.Τσίπρας περπάτησε μαζί μας σε μια παρακείμενη αίθουσα για μια συζήτηση για την οικονομική κρίση, που ξαφνικά βρέθηκε να την παρακολουθούν 2 χιλιάδες άνθρωποι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκλεισε την ΕΡΤ για να ικανοποιήσει τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για περικοπές του δημοσίου τομέα. Αν οι κυβερνητικοί του εταίροι δεν συνέπλεαν μαζί του, θα προκηρύσσονταν νέες εκλογές, που θα αποδεικνύονταν καταστροφικές για τους ίδιους. Αλλά στην περίπτωση αυτή, ο κ. Σαμαράς μπορεί να το παράκανε.

Παρά τα ελαττώματά της, η ΕΡΤ είναι το μόνο βήμα δημοσίου διαλόγου που διαθέτουν οι Έλληνες· το κλείσιμο της σταμάτησε την αναμετάδοση κάθε μη-εμπορικής πολιτικής εκπομπής -και όλων των τοπικών ειδήσεων. Η κυβέρνηση μετέτρεψε μια άχαρη συζήτηση για τη λιτότητα, την αξιοπιστία της οικονομίας και τις διεθνείς χρηματαγορές σε μια ανοικτή αντιπαράθεση για τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία. Στην αντιπαράθεση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ στέκει ως η μόνη εναλλακτική λύση. Ο δρόμος για την πρωθυπουργία είναι ορθάνοικτος για τον κ. Τσίπρα.

Αν γίνει τελικά πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να απειληθεί κανένα από τα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, ούτε να κλείσει τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Φυσικά, η αμερικανική συνενοχή στην δικτατορία του 1967-1974 δεν ξεχάστηκε, και ως ένα βαθμό κάθε ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με ορισμένες από τις θέσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για τη Μέση Ανατολή. Αλλά η αλήθεια είναι πως το μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα σήμερα είναι η Ευρώπη και ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία διάθεση να αρχίσει να καυγαδίζει με την Ουάσινγκτον.

Ο παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός κλάδος νιώθει τρόμο εμπρός στο ενδεχόμενο μιας επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά οι τράπεζες και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια γνωρίζουν πως τα ελληνικά χρεόγραφα βρίσκονται πια ως επί το πλείστον στα χέρια των Ευρωπαίων φορολογουμένων και της «ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας» (ΕΚΤ). Ό,τι απομένει είναι περιζήτητο από τους επενδυτές, που ξέρουν πως θα πάρουν τα λεφτά τους. Αυτό που κυρίως ανησυχεί το μεγάλο κεφάλαιο είναι οι διεθνείς επιπτώσεις που μπορεί να έχει τυχόν επικράτηση ενός αριστερού κόμματος στην Ελλάδα. Αυτή η αντίδραση είναι φυσιολογική για τις τράπεζες. Αλλά το να υιοθετήσει την ίδια φοβική αντίδραση η αμερικανική κυβέρνηση, θα ήταν κοντόθωρο όσον αφορά την εξυπηρέτηση των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ.

Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποδειχθεί πως αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη ελπίδα της Ευρώπης. Οι Έλληνες δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν το ευρώ. Δεν επιδιώκουν την αποσύνθεση της ευρωζώνης, ούτε την κατακρήμνιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Ξέρουν επίσης πως απέτυχε οικτρά η ευρωπαϊκή προσέγγιση της κρίσης, που βασίζεται σε ολοένα και σκληρότερη λιτότητα και μεγαλύτερο δανεισμό.

Χωρίς αλλαγή αυτών των πολιτικών, η πλήρης κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας είναι προδιαγεγραμμένη. Τα βασικά προαπαιτούμενα για μεταρρύθμιση υπάρχουν στις υφιστάμενες ευρωπαϊκές συνθήκες. Είναι η αμοιβαιοποίηση της εξυπηρέτησης των κρατικών χρεών, δια μέσου της ΕΚΤ· η αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον «ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας» (ESM) που θα μεταβληθεί στο ανάλογο του αμερικανικού «προγράμματος ανακούφισης επισφαλών διαθεσίμων» (TARP)· οι επενδύσεις και τα προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης· ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα αντιμετώπισης της κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης, με ενίσχυση της κοινωνικής επιδότησης των ανέργων, της βασικής σύνταξης και των κοινωνικών υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, σαν την υγεία και την παιδεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τόσο την αυξανόμενη πείνα όσο και το ξενοφοβικό νεοναζιστικό κόμμα της «χρυσής αυγής» (ΧΑ), με σχολικά γεύματα και διανομή δελτίων τροφίμων. Μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και θα επιχειρήσει να διασώσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι για τις ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει μια απροσδόκητη προσπάθεια για να σωθεί η ΕΕ από τις ελαττωματικές πολιτικές διακυβέρνησής της. Αυτή η μικρή, περήφανη χώρα, έχει δώσει και στο παρελθόν ουκ ολίγες νέες ιδέες στον κόσμο. Συμπεριλαμβανομένης μίας, της εξουσίας του δήμου, που εξακολουθούμε να την αποκαλούμε με το ελληνικό της όνομα.’

Οι αντιδράσεις

Η ιστοσελίδα του αριστερού ρεύματος iskra κατακεραυνώνει τους αρθρογράφους (και τις προθέσεις τους).

Αναφερεται χαρακτηριστικά στο άρθρο στο Iskra, που υπογράφει ο Κλεάνθης Μπόκας:

«Το εξαιρετικά εντυπωσιακό με το κείμενο των Γ. Βαρουφάκη και Τ. Γκαλμπραίηθ είναι ότι, προκειμένου να γίνουν “πειστικοί” για το σωτήριο ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ , μετατρέπουν τον τελευταίο σε ένα περίπου “φιλοαμερικανικό” κόμμα, αν όχι και ένα κόμμα του οποίου η άνοδος στην κυβέρνηση θα συνιστά ευλογία για τις ΗΠΑ.Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας τη γνωστή φρασεολογία, οι Γ. Βαρουφάκης και Τ. Γκαλμπραίηθ ισχυρίζονται πως ” αν ο Α. Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός δεν θα απειληθούν ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ ή να διώξει τις αμερικανικές βάσεις. Φυσικά, η αμερικανική συνενοχή στην ελληνική δικτατορία του 1967-1974 δεν έχει ξεχαστεί. Και είναι φυσιολογικό κάθε ελληνική κυβέρνηση να διαφωνεί ως ένα βαθμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες , σχετικά με τη Μέση Ανατολή. Αλλά το πρόβλημα της Ελλάδας είναι σήμερα η Ευρώπη και ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να ξεκινήσει διαμάχες με τις ΗΠΑ.”

Παρεπιπτόντως, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ άλλα πράγματα λέει και μάλιστα ομόφωνα. Συγκεκριμένα, οι θέσεις με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει τώρα στο Ιδρυτικό του Συνέδριο, κάνουν με σαφήνεια λόγο για “απεμπλοκή της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων“.

Παραθέτουμε αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα από τις θέσεις της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ προς το Ιδρυτικό Συνέδριο: ” Η στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίλυση του Κυπριακού, ο σεβασμός των διεθνών συμβάσεων και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, η απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ, η κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων,η αποτροπή της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ που εγκυμονεί άμεσους κινδύνους στρατιωτικής εμπλοκής της χώρας στις πολεμικές συρράξεις στη Μέση Ανατολή, και η εφαρμογή της αρχής «κανείς Έλληνας στρατιώτης σε πολεμικά μέτωπα έξω από τα σύνορα της χώρας» συνιστούν άξονες της εξωτερικής πολιτικής μας.”.

Δεν γνωρίζουν οι Γ. Βαρουφάκης και Τζ. Γκαλμπραίηθ αυτές τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή θεωρούν ότι απλώς έχουν ή θα πάρουν διακοσμητικό χαρακτήρα; »

 

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]