Loading...
You are here:  Home  >  MIX GRILL  >  Current Article

Βρήκαν πολλά ίχνη καρδιοπάθειας σε μούμιες ηλικίας 4.000 ετών

  /   12/03/2013  /   Σχόλια

NYT2008111603094724C

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα ήταν πολύ συνηθισμένα στην αρχαιότητα, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων, που εξέτασε 137 μούμιες από τέσσερις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Περισσότερες από μία στις τρεις μούμιες, που καλύπτουν 4.000 χρόνια ιστορίας του ανθρώπου, είχε ενδείξεις αθηροσκλήρωσης- της στένωσης και σκλήρυνσης των αρτηριών, που ανοίγει το δρόμο για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Έως τώρα, οι ειδικοί πίστευαν ότι τα υψηλά ποσοστά των καρδιαγγειακών νοσημάτων που παρατηρούνται σήμερα, οφείλονται κυρίως στον ανθυγιεινό τρόπο ζωής και σε παράγοντες όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή.

Ωστόσο τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», υποδηλώνουν ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο.

Μια ανάλογη προγενέστερη μελέτη, η οποία είχε περιορισθεί σε αιγυπτιακές μούμιες, επίσης είχε δείξει πως η αθηροσκλήρωση ήταν συνηθισμένη στην αρχαιότητα.

Εντούτοις, οι ειδικοί πίστευαν πως αυτό αφορούσε μόνον τους αρχαίους αξιωματούχους, οι οποίοι έτρωγαν πλούσια, διότι μόνον αυτοί μουμιοποιούνταν στην αρχαία Αίγυπτο.

Αίγυπτος, Περού, Αλάσκα

Η παρούσα ανάλυση συμπεριέλαβε 76 μούμιες από την αρχαία Αίγυπτο, 51 από το Περού, 5 από τον πολιτισμό Πουέμπλο-Ανασάζι στο Μεξικό και 5 από τις Αλεούτιες νήσους στην Αλάσκα.

Η χρονική περίοδος που καλύπτουν οι μούμιες είναι τεράστια: από το 2000 π.Χ. (οι παλαιότερες αιγυπτιακές) έως τα τέλη του 1800 μ.Χ. (οι αλεουτιακές).

Οι ερευνητές εξέτασαν τις μούμιες με αξονική τομογραφία. Όπως διαπίστωσαν, σε άλλες από αυτές είχε διατηρηθεί η δομή των αρτηριών οπότε η διάγνωση της αθηροσκλήρωσης ήταν οριστική, ενώ σε άλλες υπήρχαν μόνον οι ίδιες οι αθηρωματικές πλάκες στις θέσεις όπου κάποτε υπήρχαν οι αρτηρίες – οπότε σε αυτή την περίπτωση η διάγνωση ήταν πιθανή.

Συνολικά, το 34% από τις μούμιες είχαν ενδείξεις σίγουρης ή πιθανής αθηροσκλήρωσης. Και όπως ισχύει στην σύγχρονη εποχή, οι μούμιες ηλικιωμένων ατόμων είχαν περισσότερες πιθανότητες να φέρουν ενδείξεις της νόσου.
Ειδικότερα, σίγουρη ή πιθανή αθηροσκλήρωση βρέθηκε σε οκτώ στις δέκα αιγυπτιακές μούμιες, στο 25% των περουβιανών, σε δύο από τις πέντε του Μεξικού και σε τρεις από τις πέντε αλεουτιακές.

«Θα χρειαζόταν μπάι πας»

Το γεγονός ότι τα ίχνη της κυριότερης αιτίας θανάτου των σύγχρονων ανθρώπων βρέθηκαν σε μούμιες από πολιτισμούς που ζούσαν σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου, είχαν διαφορετικό τρόπο ζωής και προέρχονται από διαφορετικές εποχές της Ιστορίας «υποδηλώνει ότι η αθηροσκλήρωση ήταν πολύ πιο συχνή στον αρχαίο κόσμο απ’ ό,τι έως τώρα νομίζαμε», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ράνταλ Τόμπσον.

Επιπλέον, «οι μούμιες που μελετήσαμε εκτός Αιγύπτου, δημιουργήθηκαν φυσικά, ως συνέπεια των τοπικών κλιματικών συνθηκών και όχι επειδή ανήκαν σε κάποια ελίτ, όπως συμβαίνει με τις αιγυπτιακές», πρόσθεσε ο δρ Τόμπσον, ο οποίος είναι καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι και καρδιολόγος στο Ίδρυμα Καρδιάς Saint Luke’s Mid America στην πόλη του Κάνσας.

Ο δρ Τόμπσον επισήμανε ότι η μεγαλύτερη έκπληξη της μελέτης ήταν η ανεύρεση εκτεταμένης αθηροσκλήρωσης στις μούμιες από τις Αλεούτιες νήσους - σε ανθρώπους που ζούσαν πολύ παραδοσιακή, ιδιαίτερα δραστήρια ζωή, καθώς ήταν κυνηγοί και ψαράδες.

Σε μία από αυτές, που είναι η μούμια μιας 50χρονης γυναίκας, η αθηροσκλήρωση είναι τόσο μεγάλη ώστε «θα ήταν υποψήφια για εγχείρηση στεφανιαίας παράκαμψης (μπάι πας) αν ζούσε σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.

«Όταν κοιτάει κάποιος αυτές τις μούμιες, συνειδητοποιεί ότι πολλά απ’ όσα νομίζουμε ότι ξέρουμε για την καρδιοπάθεια είναι λάθος και ότι πρέπει να συμβαίνουν πολλά ακόμα που αγνοούμε», δήλωσε ο ερευνητής δρ Σάμιουελ Γουάν, καρδιολόγος στον νοσηλευτικό οργανισμό Columbia St. Mary’s Healthcare, στο Μιλγουώκι.

«Και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου που μπορούμε να επηρεάσουμε, όπως η διατροφή, το κάπνισμα και η καθιστική ζωή».

Πηγή: tanea.gr

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]