Loading...
You are here:  Home  >  MIX GRILL  >  Current Article

Μαριχουάνα με κρατική σφραγίδα στην Κοπεγχάγη

  /   22/03/2013  /   Σχόλια

Είναι μια πόλη-πρότυπο. Πράσινη, φιλική προς τους ανθρώπους, με δίκτυα ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων, η Κοπεγχάγη συγκαταλέγεται στις πόλεις με το πιο υψηλό βιοτικό επίπεδο στον κόσμο. Τέλεια όμως δεν είναι. Ο δήμαρχός της, ο Φρανκ Γένσεν, το ξέρει καλά. Αποφασισμένος να εργαστεί για την τελειότητα, ο 50χρονος δήμαρχος έχει θέσει υψηλούς στόχους. Οραματίζεται, για παράδειγμα, να κάνει την Κοπεγχάγη την πρώτη πρωτεύουσα ουδέτερη σε διοξείδιο του άνθρακα. Το μεγάλο του στοίχημα ωστόσο είναι οι «κοινωνικές μάστιγες». Μία από τις προτεραιότητές του, λοιπόν, από τις πρώτες κιόλας ημέρες στον δήμο της δανικής πρωτεύουσας τον Ιανουάριο του 2010, ήταν να θέσει προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο ένα νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των μαλακών ναρκωτικών.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, με 43 ψήφους υπέρ έναντι 12 κατά, εγκρίθηκε ένα δεύτερο σχέδιο νόμου που προβλέπει τη νομιμοποίηση των ελαφριών ναρκωτικών για πειραματική περίοδο τριών ετών. Αμεσος στόχος, σύμφωνα με τις δανικές Αρχές, να μπορεί το κράτος να ελέγξει τη διανομή και την εμπορία τους. Απώτερος, να καταστείλουν τη δράση των εγκληματικών δικτύων. «Δεν θέλουμε να οδηγήσουμε στην αύξηση των νέων ανθρώπων που κάνουν χρήση βλαβερών ουσιών, όπως η κάνναβη», σχολιάζει στο γαλλικό περιοδικό «L’ Express» ο Γένσεν - ή αλλιώς ο στύλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Δανίας. «Θέλουμε όμως να κόψουμε το χόρτο κάτω από τα πόδια των εγκληματιών που θησαυρίζουν μέσα από αυτές τις επιχειρήσεις», προσθέτει. Μόνο στην πόλη της Κοπεγχάγης τα έσοδα από την πώληση χασίς και μαριχουάνας εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Οι δημότες στην πλειονότητά τους φαίνεται να συμφωνούν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου TNS, το 53% τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης, ενώ  25% κατά (22% δηλώνουν αδιάφοροι). Εκείνη που αντιστέκεται σθεναρά και αντιτίθεται στην εφαρμογή της είναι η δανική κυβέρνηση συνασπισμού, στην οποία ηγούνται επίσης οι Σοσιαλδημοκράτες - συγκυβερνούν με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα.
Το κυβερνητικό βέτο δεν αποθαρρύνει τις δημοτικές Αρχές. Στις 15 Μαρτίου, οργάνωσαν ένα μεγάλο συνέδριο με κεντρικό θέμα τη νομιμοποίηση της κάνναβης. Συμμετείχαν ειδικοί από το Αμστερνταμ και την Πολιτεία της Ουάσιγκτον, η οποία νομιμοποίησε τη χρήση της μαριχουάνας στα τέλη του περασμένου έτους. Στόχος των διοργανωτών, να ενθαρρύνουν τον διάλογο και να συζητήσουν τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή του πειραματικού σχεδίου του Γένσεν.
Ορισμένες παράμετροι έχουν ήδη διερευνηθεί και έχουν προταθεί πιθανές λύσεις. Οπως, π.χ., η δημιουργία 30 σημείων πώλησης σε όλη τη δανική πρωτεύουσα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το συγκεκριμένο δίκτυο να λειτουργεί μονοπωλιακά, κατά το πρότυπο της διανομής οίνων και οινοπνευματωδών ποτών στη Σουηδία, όπου η βιομηχανία του αλκοόλ ελέγχεται αποκλειστικά από το κράτος. Μία εναλλακτική λύση προβλέπει την πώληση χασίς στα φαρμακεία με την επίδειξη της κοινωνικής κάρτας ασφάλισης, ώστε να αποδεικνύεται η δανική ιθαγένεια του αγοραστή. Ο ίδιος ο Γένσεν βλέπει πιο θετικά αυτό το ενδεχόμενο καθώς, όπως υποστηρίζει, θα μπορούσε να φέρει την κυβέρνηση πιο κοντά στους καταναλωτές και κατ’ επέκταση να τους προσφέρει πιο προσιτή ενημέρωση για τους κινδύνους της χρήσης.
Πηγή: tanea.gr
 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]