Loading...
You are here:  Home  >  MIX GRILL  >  Current Article

Η Microsoft εξαγόρασε το τμήμα κινητής τηλεφωνίας της Nokia

  /   03/09/2013  /   Σχόλια

microsoft buys nokia

Την εξαγορά του τμήματος κινητής τηλεφωνίας της Nokia έναντι 5,4 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Microsoft, στα πλαίσια της προσπάθειας να ‘μεταμορφωθεί’ από μια εταιρία γνωστή αποκλειστικά για τα PC και το software της σε μια εταιρία που εστιάζει στις συσκευές και τις υπηρεσίες’, όπως είπε απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της, Στιβ Μπάλμερ.

Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2013, όταν περίπου 32 χιλιάδες υπάλληλοι της Nokia θα ‘μεταναστεύσουν’ στη Microsoft η οποία θα πάρει επίσης τις πατέντες της φινλανδικής εταιρίας.

Οι εποχές που η Nokia ήταν το πουλέν της ευρωπαϊκής τεχνολογικής βιομηχανίας και κυρίαρχος (με 40% μερίδιο αγοράς) στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά κινητής τηλεφωνίας φαντάζουν πλέον πολύ μακρινές, καθώς έχει ηττηθεί ολοκληρωτικά από τη Samsung και την Apple, ενώ παλεύει για την τρίτη θέση στην αγορά με την εξίσου παρακμάζουσα Blackberry.

Ενδεικτικό είναι πως η χρηματιστηριακή της κεφαλαιοποίηση μόλις 7 χρόνια πριν ανερχόταν στα 150 δισ. δολάρια. 7 χρόνια είναι όμως μια αιωνιότητα στον συγκεκριμένο κλάδο.

Όσο για τη Microsoft, θεωρείται πως άργησε υπερβολικά να μπει στην αγορά του mobile, στην οποία βρίσκονται οι μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης σήμερα και τώρα τρέχει να προλάβει, με πολλούς να λένε πως οι καιροί ήδη την έχουν ξεπεράσει. Η συνεργασία της με τη Nokia για τα smart Windows phones -η οποία άνοιξε το δρόμο για την εξαγορά- είχε αποφέρει πάντως καρπούς, καθώς το τελευταίο τρίμηνο πωλήθηκαν 7,4 εκατ. συσκευές.

Παράλληλα η Microsoft έχει δει το αγοραστικό κοινό να εγκαταλείπει με γρήγορους ρυθμούς το παραδοσιακό PC για χάρη των smartphone και των tablet.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]