Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Michael Spence: Οι προκλήσεις της σινοαμερικανικής δεκαετίας

  /   01/06/2013  /   Σχόλια

A boy who is waiting to greet U.S. Secretary of State Clinton at the National Museum makes a face while holding the U.S. and Chinese flags in Beijing

Η επικείμενη Συνοδός Κορυφής στη Καλιφόρνια ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ στις 7-8 Ιουνίου έρχεται σε μια στιγμή όπου επικρατεί αυξημένη ένταση στις σχέσεις των δυο παγκόσμιων υπερδυνάμεων. Ωστόσο, τα ζητήματα που τις διχάζουν - από το χάκινγκ στο διαδίκτυο μέχρι την αμερικανική «στροφή στην Ασία» – δεν θα πρέπει να μονοπωλήσουν την προσοχή.
Αν οι κκ Ομπάμα και Σι υψώσουν το βλέμμα τους πάνω από τα τείχη και συμφωνήσουν να σχεδιάζσουν μια κοινή πορεία στην επόμενη δεκαετία, τότε θα αντιληφθούν πως έχουν πολλά κοινά σημεία.

.
Τα επόμενα δέκα χρόνια θα χαρακτηριστούν από μεγάλες δομικές ρυθμίσεις και αλλαγές στις οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς και από μια τεράστια συνολική επαναδιαμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας. Πολλά εξαρτώνται από τις πολιτικές που θα υιοθετηθούν από την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, από τη μεταξύ τους συνεργασία και από την διάθεση των ηγεσιών τους να δημιουργηθούν διεθνή δημόσια αγαθά και να διατηρηθεί ένα σταθερό και ανοικτό σε όλους οικονομικό περιβάλλον.
.
Η συνεργασία θα είναι απαραίτητη σε πολλούς τομείς, όπως η διαχείριση των φυσικών πόρων και το περιβάλλον. Η ανάπτυξη της Κίνας και των αναπτυσσόμενων χωρών θα οδηγήσει στο διπλασιασμό της παγκόσμιας παραγωγής στα επόμενα 10-15 χρόνια και σε τριπλασιασμό μέσα στα επόμενα 30. Το μοντέλο ανάπτυξης πάνω στο οποίο στηρίζονταν στο παρελθόν τόσο οι ανεπτυγμένες όσο και οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν θα μπορεί να λειτουργήσει σε διπλάσια ή τριπλάσια κλίμακα. Το κλίμα, η οικολογία, τα τρόφιμα, το νερό και η ενέργεια δεν θα αντέξουν την πίεση. Τα παγκόσμια προβλήματα είναι δύσκολο να επιλυθούν. Μια καλή και παραγωγική αρχή θα ήταν οι ΗΠΑ και η Κίνα να συνεργαστούν σε ζητήματα ενεργειακής αποτελεσματικότητας, ασφάλειας, πιο «πράσινης» ανάπτυξης και ελέγχου της κλιματικής αλλαγής.
.
Το 12ο Πενταετές Σχέδιο της Κίνας θέτει φιλόδοξους στόχους στον τομέα αυτό. Αντιθέτως, στις ΗΠΑ η πρόοδος είναι πιο αποκεντρωμένη, παρά την υιοθέτηση νέων εθνικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του νόμου Corporate Average Fuel Economy (CAFE) περί οικονομίας καυσίμων στα φορτηγά και τα οχήματα ελεύθερου χρόνου. Οι ΗΠΑ επίσης θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία λόγω της αύξησης του σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου, που μειώνει την εξάρτηση από το κάρβουνο και μειώνει τις κατά κεφαλήν εκπομπές καυσαερίων διοξειδίου του άνθρακα.
.
Η Κίνα γνωρίζει το περίγραμμα των δομικών αλλαγών που απαιτούνται προκειμένου η χώρα να προχωρήσει προς την κατεύθυνση μιας πιο βιώσιμης ανάπτυξης μέσα στην επόμενη δεκαετία. Τα ερωτήματα που απομένουν αφορούν στην εφαρμογή των πολιτικών και στην ανάπτυξη θεσμών, ζητήματα που θα ξεκαθαρίσουν μέχρι τα τέλη του 2013, οπότε οι ηγέτες της Κίνας θα επισημοποιήσουν και θα επικοινωνήσουν τις μεταρρυθμιστικές τους προτεραιότητες.
.
Η αμερικανική οικονομία διατηρεί πολλά στοιχεία δυναμισμού και ευελιξίας. Ωστόσο, ενώ η ανάπτυξη του ΑΕΠ αρχίζει σιγά σιγά να επιστρέφει στις πραγματικές της δυνατότητες, η αργή επανάκαμψη στον τομέα της εργασίας, της αποταμίσευσης και της συσσώρευσης κεφαλαίων προκαλεί αβεβαιότητα.
.
Μια ακόμη πηγή αβεβαιότητας είναι η πολιτική πόλωση. Πολλοί μετριοπαθείς Αμερικανοί αναλυτές συμφωνούν πως η ιδανική δημοσιονομική πολιτική θα περιελάμβανε βραχυπρόθεσμα κίνητρα, ένα πολυετές μεσοπρόθεσμο σχέδιο μείωσης του ελλείμματος και μέτρα που θα μειώσουν τις μακροπρόθεσμες επιβαρύνσεις, ειδικά αν οι στρατηγικές αυτές προστατεύουν τις επενδύσεις του δημοσίου τομέα που εχουν στόχο την ανάπτυξη - κάτι που είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο να επιτευχθεί.
.
Μια δημιουργική και συνεργατική σχέση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο μπορεί να συνεισφέρει στην προσαρμογή πολιτικών μέτρων και κρατικών θεσμών ώστε και τα δύο κράτη να επιτύχουν βιώσιμα αναπτυξιακά σχέδια. Πέραν των διμερών ωφελειών, η υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία εξαρτάται από την διάθεση των ΗΠΑ και της Κίνας να ηγηθούν, τόσο  σε θέματα ανάπτυξης, όσο και σε ζητήματα παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης και οργάνωσης.
.
Την υφήλιο απασχολούν το εμπόριο και η ανοικτή αγορά, η οικονομική σταθερότητα και οι διεθνείς κανόνες, η ενεργειακή ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή και πολλά ακόμη ζητήματα. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε μια επιτυχημένη παγκόσμια επανεξισορρόπηση και πρόοδο χωρίς τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ και της Κίνας.
 .
*O Michael Spence είναι κάτοχος του βραβείου Νομπέλ Οικονομίας και καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε την 1η Ιουνίου 2013, στο tovima.gr.
 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]