Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Γίνε και συ υπήκοος της Μάλτας, μπορείς!

  /   14/11/2013  /   Σχόλια

maltese_passport_2

Το κοινοβούλιο της Μάλτας υπερψήφισε την πρόταση για πώληση της υπηκοότητας της χώρας, έναντι τιμήματος 650,000 ευρώ, εξασφαλίζοντας στους αγοραστές το πολυπόθητο διαβατήριο που οδηγεί στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.  Ζήτω ο Ευρωπαϊκός Νότος.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε χθες Τετάρτη και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Joseph Muscat σημείωσε ότι η κίνηση αυτή θα προσφέρει περίπου 30 εκατ. ευρώ ετησίως και θα βοηθήσει να ξελαφρώσει κάπως το εθνικό χρέος της Μάλτας.

Οι βουλευτές της  αντιπολίτευσης, από το Εθνικιστικό Κόμμα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο αυτό και προειδοποίησαν πως θα ανακαλέσουν τον νόμο και όσες υπηκοότητες δόθηκαν όταν γίνουν κυβέρνηση.

Προφανώς, οι πολίτες της Μάλτας, ως πολίτες της Ε.Ε., μπορούν ελεύθερα να εισέρχονται και να διαμένουν σε οποιαδήποτε από τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη και μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανάμεσα σε άλλα προνόμια. Από τις Βρυξέλλες, η αντιδρασή ήταν ήπια, καθώς ο εκπρόσωπος της Ένωσης, Michele Cercone, δήλωσε πως τόσο η Μάλτα όσο και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη έχουν απόλυτη κυριαρχία όσον αφορά την απόφαση πως και σε ποιόν να δώσουν την υπηκοότητα.

Οποιοσδήποτε άνω των 18 θα μπορεί να γίνει πολίτης της Μάλτας, που σήμερα έχει έναν πληθυσμό της τάξης των 418,000 κατοίκων. Οι αιτήσεις θα περιλαμβάνουν έλεγχο ποινικού μητρώου, αλλά δε θα απαιτείται ούτε να έχει γίνει κάποια επένδυση στο νησί εκ μέρους του αιτούντα την υπηκοότητα, ούτε και θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση η διαμονή του στη Μάλτα. Επιπλέον, θα μπορούν να προμηθεύουν συγγενικά τους πρόσωπα με μαλτέζικα διαβατήρια, μόλις για 25,000 ευρώ. Βερεσέ.

Ο πρωθυπουργός της χώρας τόνισε ότι το σχέδιο αυτό θα προσελκύσει εύπορα άτομα “που μπορούν να βοηθήσουν στον μετασχηματισμό της οικονομίας της χώρας”. Μια ιδιωτική εταιρία που έχει αναλάβει την προώθηση της πρωτοβουλίας αυτής, εκτιμά ότι θα αποφέρει περίπου 200 με 300 αγοραστές το χρόνο.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Simon Busuttil, χαρακτήρισε την ψήφιση του νομοσχεδίου από το Κοινοβούλιο, μια “μαύρη ημέρα για τη δημοκρατία” και έθεσε το ενδεχόμενο να κινηθούν διαδικασίες δημοψηφίσματος, προκειμένου να ανακληθεί το νομοσχέδιο.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]