Loading...
You are here:  Home  >  MIX GRILL  >  Current Article

Μπορεί το LSD να καταπολεμήσει τον αλκοολισμό;

  /   25/08/2013  /   Σχόλια

lsd therapy

Το LSD μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο στην καταπολέμηση του αλκοολισμού, υποστηρίζει ένας Νορβηγός επιστήμονας ο οποίος φιλοδοξεί να ανοίξει στο Όσλο μια κλινική όπου θα προσφέρονται θεραπείες με βάση παραισθησιογόνες ουσίες.

“Οι μελέτες δείχνουν ότι το LSD σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές μεθόδους έχει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με μια απλή θεραπεία» χωρίς LSD, είπε ο Πολ-Έργεν Γιοχάνσεν, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Τροντχάιμ.

Αφού ανέλυσε μαζί με τη σύζυγό του –που είναι επίσης ερευνήτρια– τις εργασίες που έχουν γίνει στις ΗΠΑ για τις επιδράσεις της παραισθησιογόνου ουσίας, ο Γιοχάνσεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μία και μόνη δόση LSD μπορεί να μειώσει «τουλάχιστον για έξι μήνες» τον κίνδυνο υποτροπής των αλκοολικών και να τους οδηγήσει σε πλήρη αποχή από το ποτό.

Οι ενδεχόμενες ιατρικές εφαρμογές του LSD μελετήθηκαν εκτενώς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι που η ουσία αυτή κατατάχθηκε από τους επιστήμονες στα ψυχοτρόπα.

Το θεραπευτικό σχήμα που προτείνει ο Γιοχάνσεν περιλαμβάνει τη χορήγηση μιας δόσης LSD «σε ενήμερους ασθενείς, υπό επίβλεψη» ώστε να τους βοηθήσει να αναλογιστούν σοβαρά γιατί καταναλώνουν αλκοόλ, να αντιληφθούν πλήρως την κατάστασή τους και να διακόψουν την κατανάλωση. «Τα παραισθησιογόνα ναρκωτικά δεν είναι τοξικά, ούτε εθιστικά. Για κάθε θεραπεία, εκτιμούμε τους κινδύνους και τα πλεονεκτήματα. Ο αλκοολισμός είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου στο δυτικό κόσμο ενώ ποτέ κανείς δεν πέθανε από θεραπεία με LSD», τόνισε.

Ο Νορβηγός επιστήμονας παραδέχτηκε πάντως ότι κατά τη διάρκεια της θεραπείας ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί έντονο άγχος και σύγχυση.

Για να μπορέσει να ανοίξει την κλινική του ο Γιοχάνσεν θα πρέπει να πάρει την άδεια των ιατρικών αρχών της Νορβηγίας. Θα πρέπει επίσης να παρουσιάσει «συγκεκριμένη επιστημονική τεκμηρίωση» ώστε να αρθούν οι αυστηροί περιορισμοί που ισχύουν για την ιατρική χρήση του LSD και των άλλων παραισθησιογόνων ουσιών. «Η θεραπεία αυτή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χορηγηθεί σε μεγάλο αριθμό ασθενών, αλλά μόνο σε μεμονωμένες, ιδιαίτερες περιπτώσεις», εξήγησε ο Στέιναρ Μάντσεν, εκπρόσωπος της Νορβηγικής Ιατρικής Υπηρεσίας.

Πηγή: AΠE-MΠΕ

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]