Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Λιτότητα και αγωνία πάνω από την Ευρώπη

  /   08/10/2013  /   Σχόλια

litotita

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για το μέλλον τους. Όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι η λιτότητα δεν θα λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες και η ίδια η Ένωση, αλλά δεν διαφαίνεται και κανένας σίγουρος τρόπος για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να διασφαλιστούν οι κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές που είναι κορυφαία επιτεύγματα της Ευρώπης. Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι – αλλά ένα σταυροδρόμι όπου οι επιλογές είναι ασαφείς, όπου κανείς δεν γνωρίζει πού οδηγούν οι επιλογές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει επιστροφή στις μέρες όπου η αέναη ανάπτυξη εξασφάλιζε εργασία, κατανάλωση και την ασφάλεια του κράτους πρόνοιας. Αλλά και η λιτότητα δεν φάνηκε να οδηγεί σε διέξοδο. Κυβερνήσεις πέφτουν λόγω της λαϊκής δυσαρέσκειας, η Ε.Ε. αναζητεί λύσεις, ενώ το όλο εγχείρημα της ενωμένης Ευρώπης κλονίζεται.

Οι πολίτες της Ευρώπης εκφράζουν την ανησυχία τους μέσω εκλογών και δημοσκοπήσεων. Και μια πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα της εταιρείας Gallup παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εδειξε ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι (51%) πιστεύουν ότι η λιτότητα δεν οδηγεί σε διέξοδο από την κρίση, ενώ το 39% πιστεύει ότι η λιτότητα θα έχει, εντέλει, αποτέλεσμα. Αρνητική άποψη για τη λιτότητα δεν έχουν μόνο οι πολίτες που έχουν υποστεί πολλές στερήσεις (όπως οι Ελληνες με 80% αρνητική άποψη, οι Πορτογάλοι με 68%, οι Ισπανοί με 67%), αλλά και οι πολίτες πλούσιων χωρών: και στη Γερμανία και την Ολλανδία, μόλις το 39% των πολιτών πιστεύει ότι η λιτότητα πετυχαίνει, ενώ το 53% δεν το πιστεύει· μόνο το 34% των Φινλανδών πιστεύει στη λιτότητα, ενώ το 45% αντιτίθεται και το 15% δεν έχει σχηματίσει άποψη.

Η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό του διαδικτυακού φόρουμ της «δεξαμενής σκέψης» Φίλοι της Ευρώπης· δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη. Εδειξε ότι οι σημερινές συνθήκες κρίσης, όπου κάποιες χώρες δανείζουν σε άλλες, ενισχύουν την καχυποψία μεταξύ χωρών-μελών της Ε.Ε. Στο ερώτημα αν όλη η Ευρώπη ωφελείται από πολιτικές λιτότητας ή μόνο μερικές χώρες, μόλις το 22% του συνόλου πιστεύει ότι το σύνολο επωφελείται, ενώ το 67% ότι μόνο μερικές χώρες κερδίζουν. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι το 60% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι υπάρχουν καλύτερες λύσεις από τη λιτότητα (αυτό πιστεύει και το 94% των Ελλήνων και το 50% των Γερμανών), ενώ μόλις το 16% δεν βλέπει άλλη λύση και το 25% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει ποια πολιτική θα έχει αποτέλεσμα. Μπορούμε να ευαγγελιζόμαστε «ανάπτυξη» εναντίον «λιτότητας», αλλά ο χρόνος τρέχει, η ανεργία και οι ανισότητες αυξάνονται και ο διχασμός μεταξύ Βορρά – Νότου διευρύνεται, θέτοντας σε κίνδυνο την ενότητα της Ευρώπης. Μιλώντας σε συζήτηση των Φίλων της Ευρώπης την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, σημείωσε: «Απέχουμε πολύ απ’ το να κερδίσουμε τη μάχη για θέσεις εργασίας. Η ανεργία είναι καταστροφικά υψηλή και εδραιώνεται όλο και πιο πολύ». Πρόσθεσε ότι «η Ευρωζώνη πρέπει να ενωθεί ακόμη περισσότερο» και ότι προχωράει η τραπεζική ένωση. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της οργάνωσης, στην ίδια συζήτηση στις Βρυξέλλες, ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης αναρωτήθηκε αν η Γερμανία κατανοεί ότι η συνταγή λιτότητας που επιβάλλει στην Ευρωζώνη πλήττει σοβαρά τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. «Χρειαζόμαστε ανάπτυξη», είπε, με έμφαση σε επενδύσεις για έργα υποδομής.

Οι υποστηρικτές της λιτότητας, από την άλλη, μπορούν να ισχυριστούν ότι το σύνολο των 28 οικονομιών της Ε.Ε. αναπτύχθηκε κατά 0,4% το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου. Παρότι η καλύτερη απόδοση από τις αρχές του 2011 δεν θα αλλάξει τις ζωές των ανέργων, οι οποίοι τον Αύγουστο αντιστοιχούσαν στο 10,9% του εργατικού δυναμικού της Ε.Ε. (στην Ελλάδα ήταν 28%). Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι και η Γερμανία θα πετύχει μόλις 0,3% ανάπτυξη φέτος. Είναι προφανές ότι η έμφαση στη λιτότητα δεν αρκεί για να καταπολεμηθεί το πρόβλημα του χρέους, ότι είναι αναγκαίο να βρεθούν νέοι δρόμοι προς την ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να εξασφαλιστούν οι κοινωνικές παροχές. Την προηγούμενη εβδομάδα, το ΔΝΤ πρότεινε σειρά μέτρων, όπως ενισχυμένη δημοσιονομική ένωση, κοινό ταμείο σταθερότητας και πανευρωπαϊκή ασφάλεια ανεργίας, καθώς και δημοσιονομική πειθαρχία. Αυτά, μαζί με την τραπεζική ένωση, θα βοηθούσαν την Ε.Ε. αλλά και κάθε μέλος χωριστά, να ανθίσταται σε κρίσεις. Το καλό είναι ότι γίνεται ζύμωση, αναζητούνται διέξοδοι. Και όταν βρεθούν πειστικές λύσεις, θα σπάσουν τα ταμπού και οι συνθήκες της Ε.Ε. θα τροποποιηθούν. Η Ένωση πρέπει να νικήσει.

// Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στην Καθημερινή

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]