Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Ψήφος ορόσημο για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων

  /   07/11/2013  /   Σχόλια

102213_CapitolBuildingDusk

 

Εν μέσω όλων των δημοσιονομικών εξελίξεων, η Γερουσία των ΗΠΑ βρίσκεται προ μιας ιστορικής ψήφου, σχετικά με την νομοθεσία πέρι απαγόρευσης των διακρίσεων κατά των ατόμων LGBTI στον εργασιακό χώρο. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, που συνάδει με  την όλο και μεγαλύτερης αποδοχής της αμερικανικής κοινής γνώμης, σχετικά με αυτό το ζήτημα, δύο δεκαετίες αφότου η Γερουσία αποφάνθηκε αρνητικά στο ίδιο ζήτημα.

 

Όλοι οι εκπρόσωποι των Δημοκρατών, ακόμα και από τον ‘βαθύ’ νότο των ΗΠΑ, ακόμα και ο McCain και μερικοί άλλοι Ρεπουμπλικάνοι, αναμένεται να δώσουν την θετική τους ψήφο την Πέμπτη και να κλείσουν με τον καλύτερο τρόπο μια χρονιά ορόσημο για τις ΗΠΑ, αναφορικά με τα δικαιώματα των LGBTI. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το 2013 αναγνωρίστηκε η νομιμότητα του γάμου ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλλου, ενώ το Ιλινόι ετοιμάζεται να γίνει η 15η πολιτεία που θα νομιμοποιήσει τέτοιους γάμους.

Προφανώς, δεν αναμένεται η ψηφοφορία να είναι “αναίμακτη”. Πολλοί συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι θα προβάλλουν τις έντονες αντιρρήσεις τους, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα άχρηστο νομοσχέδιο που θα προκαλέσει πολλά νομικά έξοδα για τις επιχειρήσεις. Τέτοιου είδους απόψεις τυγχάνουν ευρείας αποδοχής από μέρος της κοινωνίας των ΗΠΑ, που αντιμετωπίζουν το νέο νομοσχέδιο ως απειλητικό για την αρχή της “οικογένειας”.

Από την αντίπερα όχθη, οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου αντιπαρέρχονται τέτοιου είδους κριτικές και τονίζουν ότι πρόκειται για ζήτημα στοιχειώδους δικαιοσύνης, 50 χρόνια μετά από την ψήφιση Civil Rights Act.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κανένας δε σηκώθηκε να επιχειρηματολογήσει κατά του νομοσχεδίου και στην αίθουσα επικράτησε μια αμήχανη σιωπή.

Έχουν περάσει 17 χρόνια από τότε που τέθηκε προς ψηφοφορία το ίδιο θέμα, όταν και καταψηφίστηκε με διαφορά μίας ψήφου. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια χρονιά ψηφίστηκε το νομοσχέδιο περί της Προστασίας του Γάμου και υπογράφηκε από τον τότε πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον. (Oh, the irony)

Οι τωρινοί ομοσπονδιακοί νόμοι απαγορεύουν τις διακρίσεις βάση το φύλο, τη φυλή και την ιθαγένεια. Είναι επομένως απόλυτα νόμιμο για έναν εργοδότη να αρνηθεί να προσλάβει κάποιον λόγω των σεξουαλικών του προτιμήσεων. Το εν λόγω νομοσχέδιο  θα καταστήσει παράνομο για έναν εργοδότη που απασχολεί πάνω από 15 εργαζόμενους, να χρησιμοποιήσει τις σεξουαλικές προτιμήσεις ενός εργαζόμενου, ως αποφασιστικό παράγοντα για την πρόσληψη, απόλυση, προαγωγή ή αποζημίωση του. Βέβαια, οι στρατιωτικοί και θρησκευτικοί οργανισμοί εξαιρούνται από τις διατάξεις αυτές, αλλά δε μπορούμε να τα θέλουμε και όλα δικά μας.

Πιθανή υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τη Γερουσία θα αποτελέσει πιστή αντανάκλαση της μετακίνησης της αμερικάνικης κοινής γνώμης, που όλο και περισσότερο εναγκαλίζει τα δικαιώματα των LGBTI.Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπησεις, ένα 60% των Αμερικανών πιστεύει πως η ομοφυλοφιλία θα έπρεπε να γίνει καθολικά αποδεκτή, κάτι που δε συνέβαινε σε καμία περίπτωση πριν από 20 χρόνια.

Άλλο ένα ενδιαφέρον στατιστικό είναι το γεγονός ότι περίπου 88% των επιχειρήσεων του Fortune 500, έχουν υιοθετήσει παρόμοιες πολιτικές.

Πάντως ακόμα και να μην υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο στη Γερουσία, οι συνήγοροι των δικαιωμάτων των LGBTI αναμένεται να πιέσουν τον πρόεδρο Ομπάμα να λειτουργήσει ανεξάρτητα (όπως και έχει την δυνατότητα) και να εκδώσει μια διοικητική εντολή που θα απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικότητας στον εργασιακό χώρο.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]