Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Λαγκάρντ: Η λύση της Κύπρου δεν είναι υπόδειγμα για το μέλλον

  /   18/04/2013  /   Σχόλια

kristin lagkarnt

Η λύση της Κύπρου δεν αποτελεί υπόδειγμα για μελλοντικές διασώσεις, τόνισε σήμερα η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, διευκρινίζοντας πως οι ‘ειδικές συνθήκες’ που επικρατούσαν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα επέβαλαν τη συγκεκριμένη λύση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η Λαγκάρντ υπογράμμισε πως η παγκόσμια ανάπτυξη έχει σταθεροποιηθεί, ωστόσο πλέον υπάρχουν χώρες που ανακάμπτουν σε τρεις διαφορετικές ταχύτητες. Η ίδια είπε πως αυτό δεν είναι υγιές και ότι απαιτούνται στοχευμένες  μεταρρυθμίσεις ώστε να υπάρξει μια ενιαία ταχύτητα στην ανάπτυξη.  «Η διασύνδεση των οικονομιών καθιστά σημαντικό να μην υπάρξει διάχυση της κρίσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικά για την Ευρωζώνη τόνισε πως οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε πολλές αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο χαρακτήρισε ως προτεραιότητα τις διεργασίες για την τραπεζική ένωση.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ είπε πως θα πρέπει να υπάρξει ενιαίο πλαίσιο για τη διάλυση τραπεζών το οποίο θα προσδιορίζει το ποιοι και με ποια προτεραιότητα  θα υφίστανται τις ζημιές από μια τέτοια διαδικασία.

Σε ερώτηση για την Κύπρο είπε πως Κύπρος δεν είναι υπόδειγμα για το μέλλον και ότι η αναδιάρθρωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα με τον τρόπο που έγινε δεν θα αποτελέσει μοντέλο για άλλες διασώσεις.

Η ίδια αναγνώρισε πως η απομόχλευση στον τραπεζικό τομέα της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχει περιορίσει τις πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις και σημείωσε πως σε κάποιες περιπτώσεις θα απαιτηθεί αναδιάρθρωση τραπεζών ώστε να καταστει δυνατόν να αυξηθούν οι ροές πιστώσεων.

Σε ερώτηση για την νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε πως η ΕΚΤ έχει χώρο να κινηθεί και είναι στην αρμοδιότητα της το να αποφασίσει πότε θα μειώσει τα επιτόκια.

Όπως σημείωσε οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν πάντα τις απαντήσεις για τις σωστές πολιτικές και ότι παράλληλα με τα μηδενικά επιτόκια υπάρχουν σήμερα μη συμβατικές πολιτικές οι οποίες αποσκοπούν στην εξομάλυνση των συνθηκών ρευστότητας.

Σε ερώτηση για τη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρωζώνη και ειδικά για την περίπτωση της Ισπανίας είπε πως δεν πρέπει να υπάρξει εμπροσθοβαρής δημοσιονομική προσαρμογή αλλά ήπια προσαρμογή ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η ανεργία.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε πως θα πρέπει να αντιμετωπισθούν οι παλαιοί κίνδυνοι και ειδικά τα προβλήματα του χρηματοοικονομικού κλάδου και πως προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

 

Πηγή:tovima.gr

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]