Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Λαγκάρντ: Βελτιώσεις στους αριθμούς, αλλά όχι στην πραγματική οικονομία

  /   11/04/2013  /   Σχόλια

Lagarde

Σε πολλές χώρες παρατηρούνται βελτιώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες όμως δεν συνοδεύονται και με βελτιώσεις στην πραγματική οικονομία και -κατ’ επέκταση- στις ζωές των πολιτών, υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της σε εκδήλωση στο ‘Οικονομικό Κλαμπ’ της Νέας Υόρκης με θέμα τις παγκόσμιες δράσεις πολιτικής που απαιτούνται ώστε να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.

Στην ομιλία της, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε πως προτεραιότητα για το τραπεζικό σύστημα οφείλει να είναι η ανακεφαλαιοποίηση, η αναδιάρθρωση και το κλείσιμο τραπεζών, όπου αυτό είναι αναπόφευκτο.

Αναφερόμενη ειδικότερα στην κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, επανέλαβε τη θέση υπέρ της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, διατυπώνοντας την άποψη ότι είναι επιτακτική η ανάγκη πολιτικής με περισσότερες συλλογικές λύσεις.

Μια επιλογή, είπε η κ. Λαγκάρντ, είναι η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό ενώ επεσήμανε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται μια πραγματική τραπεζική ένωση που θα ενισχύσει τα θεμέλια της νομισματικής ένωσης και θα συμβάλει καθοριστικά στην ασφάλεια των καταθέσεων και ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος, εξασφαλίζοντας την πολυπόθητη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Το μείζον ζήτημα, πρόσθεσε, είναι να σταθεροποιηθεί σε γερή βάση η παγκόσμια οικονομία, εκτιμώντας ότι οι οικονομικές συνθήκες δείχνουν πλέον σημάδια βελτίωσης.

Τέλος, η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε και στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι αν και οι αριθμοί είναι μικροί σε σχέση με το συνολικό μέγεθος της Ευρωζώνης, εντούτοις το πρόβλημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]