Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Kristallnacht, 75 χρόνια μετά

  /   08/11/2013  /   Σχόλια

photo01

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 75 χρόνια από την  Kristallnacht – ελληνιστί, η νύχτα των Κρυστάλλων. Πρόκειται για το ξέσπασμα μαζικής βίας κατά των Εβραίων στη Γερμανία, το οποίο οδήγησε εν τέλει στις μαζικές τους δολοφονίες και το Ολοκαύτωμα. Ποιά όμως η σημερινή στάση της Ευρώπης απέναντι στον αντισημιτισμό;

Στις 9 Νοεμβρίου του 1938, μία μέρα την δολοφονία του Γερμανού πρέσβη στο Παρίσι, Ernst vom Rath από έναν νεαρό Εβραίο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, εξυπηρέτησε ως άλλοθι για την έναρξη βιαιοπραγιών κατά των Εβραίων κατοίκων σε ολόκληρη τη Γερμανία. Υπήρχε η πρόθεση να φανεί η επίθεση αυτή σαν αυθόρμητη αντίδραση, αλλά, στην πραγματικότητα, είχε ενορχηστρωθεί από τις γερμανικές αρχές και με τη βοήθεια του Ναζιστικού Κόμματος.

Το πογκρόμ που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές και, σε πολλές περιπτώσεις, να καταστραφούν σχεδόν όλες οι συναγωγές στην Γερμανική επικράτεια, πολλά εβραϊκά κοιμητήρια, πάνω από 7.000 καταστήματα και 29 πολυκαταστήματα που ανήκαν σε Εβραίους. Κάποιοι Εβραίοι ξυλοκοπήθηκαν έως θανάτου, ενώ άλλοι εξαναγκάζονταν να παρακολουθούν.

Η νύχτα των Κρυστάλλων αποτέλεσε το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να ακολουθήσει αυτό που όλοι γνωρίζουμε ως Ολοκαύτωμα. Μάρτυρες περιγράφουν τη νύχτα σαν ένα όργιο βίας που κατέκλυσε τους δρόμους της Γερμανίας εν νυκτί. Ανεξέλεγκτη και αδιάκριτη κτηνωδία, που εξαπλώθηκε γρήγορα από βανδαλισμούς σε εβραϊκά μαγαζιά σε μαζικές επιθέσεις σε εβραϊκά σχολεία και νοσοκομεία. Οι Εβραίοι της Γερμανίας είχαν αρχίσει να υπόκεινται διωγμούς και διακρίσεις ήδη από το 1933, όμως μετά την Kristallnacht φάνηκαν οι πραγματικές προθέσεις της γερμανικής εξουσίας. Κάθε είδους πρόφαση και τύπος εξαφανίστηκε και τα σπασμένα κρύσταλλα οδήγησαν σταδιακά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Αυτό δεν το έχουν ξεχάσει στη σημερινή Γερμανία, το μαθαίνουν τα παιδιά στα σχολεία, όμως παρόλα αυτά, η σκιά του αντισημιτισμού ακόμα πλέει πάνω από τη Γερμανία αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι ένα λεπτό ζήτημα.

7da_spe_pbs_010507Ο σημερινός Εβραϊκός πληθυσμός της Γερμανίας είναι λιγότερο από 1% του συνολικού πληθυσμού, όμως αυξάνεται σταθερά. Το Βερολίνο – ως σχεδόν η μοναδική Ευρωπαϊκή πόλη που ακόμα έχει παραγωγή πολιτισμού, κουλτούρας και νέων ιδεών- λειτουργεί ως φάρος για δραστήριους Εβραίους (γλύπτες, μουσικούς και κάθε λογής καλλιτέχνες) και ήδη αριθμεί γύρω στους 10.000 Ισραηλινούς. Σύμφωνα με τους ίδιους, για την επιλογή τους αυτή, κατακρίνονται από ομάδες Εβραίων που θεωρούν την επιλογή τους να μείνουν στη Γερμανία από όλες τις χώρες είναι επαίσχυντη. Όχι μόνο όμως.

Σύμφωνα με τις έγκυρες έρευνες του Πανεπιστημίου του Μπίλεφεντ, ένα αρκετά υψηλό ποσοστό των Γερμανών εμφανίζει αυτό που οι ερευνητές ονομάζουν ¨λανθάνοντα αντισημιτισμό¨. Κάποιου είδους δηλαδή κρυφή, ιδιωτική αντιπάθεια προς τους Εβραίους ή αυτό που στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει αντιληπτό ως ¨έλα μωρέ με τους κ*λοΕβραίους, όλο τα ίδια κάνουνε¨. Οι ερωτήσεις που έκαναν οι ερευνητές προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματα τους ήταν φαινομενικά ασύνδετες ερωτήσεις σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη για την κρίση, ποιος κινεί τα παγκόσμια νήματα, ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ. Επιπλέον, σύμφωνα με τις έρευνες ένα 5-10% ήταν ανοιχτοί και περήφανοι για τα αντισημιτικά τους αισθήματα.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση, τα υψηλότερα ποσοστά αντισημιτισμού εμφανίζονται στην Πολωνία και την Ουγγαρία, ακολουθούμενες από την Πορτογαλία (!) και την Γερμανία, ενώ οι χώρες με τα λιγότερα κρούσματα ρατσισμού κατά των Εβραίων είναι η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι σχεδόν διαχρονικά, μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, οι γερμανικές κυβερνήσεις έχουν καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την εξάλειψη του φαινομένου αυτού, χωρίς όμως αυτές να είναι επαρκείς, παρά τις επισκέψεις της Μέρκελ σε εβραϊκά μνημεία κ.ο.κ. Ειδικοί εκφράζουν φόβους για περαιτέρω μεγέθυνση της αντισημιτικής τάσης τα επόμενα χρόνια.

Σαν να είναι κοινά αποδεκτό ξανά να μη γουστάρεις τους Εβραίους και ας μην εγκρίνεις την χρήση βίας κατά τους και ας ορκίζεσαι ότι δεν είσαι ρατσιστής. Λες και υπάρχουν intellectual ή hipster αιτίες ρατσισμού, που σε οδηγούν ένα βήμα παραπέρα από το αστείο.

 ¨Ναι, αλλά οι Εβραίοι είναι ειδική περίπτωση¨.

Φαίνεται ότι ο αντισημιτισμός είναι το μοναδικό είδος ¨διανοούμενου ρατσισμού¨. Σε αντίθεση με τον ¨συνήθη¨ρατσισμό απέναντι σε άλλες φυλές, που βασίζεται σε γελοία βιολογικά κριτήρια ή σε αποστροφή προς τους μετανάστες, ο αντισημιτισμός δίνει βάση για  λαϊκιστικές και ισοπεδωτικές  θεωρητικές κουβέντες περί ιστορικής συμπεριφοράς των Εβραίων, περί κριτικής της Ισραηλινής πολιτικής απέναντι στην Παλαιστίνη και διάφορες θεωρίες για την οικονομική ισχύ του εβραϊκού λόμπι και τον έλεγχο τους πάνω στα media- χωρίς βέβαια να υπάρχει κάποια λογική η γεωμετρική συνέπεια που να οδηγεί από αυτές τις σκέψεις στον αντισημιτισμό.

Θέλει προσοχή, ιδίως στην εποχή της κρίσης -¨κρίση αξιών¨ κυρίως, όπως είναι και της μόδας να λέγεται τελευταία- με την άνοδο της ακροδεξιάς ιδεολογίας σε όλη την Ευρώπη. Γιατί όσο εύκολα κατηγορούνται οι Ισραηλινοί ότι δεν μάθανε από την ιστορία, όσον αφορά την συμπεριφορά τους απέναντι στους Παλαιστίνιους, άλλο τόσο μπορεί να την πατήσει και η Ευρώπη, ¨των κατεκτημένων ελευθεριών και αξιών , της δημοκρατίας και της ελευθερίας¨.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]