Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

WSJ: Το κούρεμα χρέους είναι ο μόνος τρόπος να έχει μέλλον η Ελλάδα

  /   12/10/2013  /   Σχόλια

Η παράταση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους αντί για κούρεμά του δεν θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας, εκτιμά η Wall Street Journal. Αντιθέτως, απλά θα αναβάλει επ' αόριστον τόσο την ανάληψη ευθυνών από τους Ευρωπαίους ηγέτες, όσο και την ουσιαστική ανάκαμψη της χώρας.

Η παράταση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους, αντί για κούρεμά του, δεν θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας, εκτιμά η Wall Street Journal. Αντιθέτως, απλά θα αναβάλει επ’ αόριστον τόσο την ανάληψη ευθυνών από τους Ευρωπαίους ηγέτες, όσο και την ουσιαστική ανάκαμψη της χώρας.

‘Αν είναι να ξεπληρώσει η Ελλάδα το χρέος της σε 50 χρόνια, γιατί όχι σε 100 ή 200;’ διερωτάται ο αρθρογράφος, ο οποίος τονίζει πως αυτή η τακτική υπεκφυγής αντικατοπτρίζει απλά την άρνηση της ΕΕ να δεχθεί πως η διάσωση της Ελλάδας απέτυχε.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτεί να παραγράψουν οι Ευρωπαίοι ένα μεγάλο μερίδιο του ελληνικού χρέους, αλλά για ιδιοτελείς λόγους: θέλει να προχωρήσει  η ΕΕ σε κούρεμα του ποσού που έχει δανείσει ώστε το ίδιο το να αποπληρωθεί πλήρως.

Στον αντίποδα, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι το βάρος του ελληνικού χρέους μπορεί να καταστεί υποφερτό, μειώνοντας το μέσο επιτόκιο του χρέους και επιμηκύνοντας το μέσο χρόνο ωρίμανσης.

Αν δεν υπάρξει κούρεμα όμως, σημειώνεται, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών,και όσο το χρέος κρέμεται πάνω από το κεφάλι της θα δυσκολεύεται μόνιμα να δανειστεί υπό ομαλές συνθήκες. Γίνεται επίσης αναφορά στους ‘πανηγυρισμούς’ για το διαγραφόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, με τη διευκρίνιση πως αποτελεί σε σημαντικό βαθμό μαγική εικόνα καθώς επιτεύχθηκε λόγω καθυστέρησης της αποπληρωμής υποχρεώσεων του κράτους. Η πραγματική κηλίδα στο μέλλον της χώρας, είναι το χρέος που προβλέπεται να φτάσει το 175,5% του ΑΕΠ φέτος.

Το κύριο επιχείρημα ενάντια στο κούρεμα είναι πως αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χαλαρώσει η πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι βάσιμος φόβος, λέει η WSJ, όμως, τονίζει, αν η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές τις υποχρεώσεις, τότε το πραγματικό ζήτημα είναι αν έχει θέση στη νομισματική ένωση.

Η τραγωδία, υπογραμμίζεται στο άρθρο, είναι πως οι πολιτικοί στην Ευρώπη εμφανίζονται να προτιμούν το καθεστώς των αέναων επιμικύνσεων γιατί εξυπηρετεί το σκοπό τους. Δεν θα χρειαστεί ποτέ να παρουσιάσουν στους ψηφοφόρους τους το ‘λογαριασμό’ για την ελληνική διάσωση. Παράλληλα, ενώ η ελληνική οικονομία ουσιαστικά δεν θα ανακάμπτει ποτέ, μπορεί να αποφύγει μια νέα κρίση. Το πολιτικό στοίχημα είναι να ξεχαστούν οι απερισκεψίες των τελευταίων πέντε ετών.

Θα μπορούσε θεωρητικά να πετύχει αυτό το σχέδιο, τονίζεται, υποθέτοντας πως δεν θα υπάρξει νέα ύφεση. Εκτός αν είστε νέος Έλληνας που αναζητά ένα καλύτερο μέλλον.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]