Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Κατανοώντας τη γαλλική στρατηγική στο Μάλι

  /   12/06/2013  /   Σχόλια

mali negotiations

Άρχισαν το περασμένο Σάββατο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης του Μάλι και της κοινής αντιπροσωπείας των αποσχιστών του Βορρά Τουαρέγκ, του Εθνικοαπελευθερωτικού Κινήματος του Αζαουάντ (MNLA) και του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ενότητα του Αζαουάντ (HCUA), μετά από 17 μήνες εχθροπραξιών. MNLA και HCUA προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις, έχοντας ήδη αποκηρύξει την ανεξαρτητοποίηση, όχι όμως και τη διάσπαση του Βορρά, ενώ το Μπαμακό συζητά μόνο για αποκέντρωση εξουσιών.

(σ.σ.: Σύμφωνα με το Reuters, οι δύο πλευρές φέρονται να ήρθαν χθες σε συμφωνία επί της αρχής. ).

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στο φόντο της πρόσφατης κατάληψης από το στρατό του Μάλι της στρατηγικής σημασίας πόλης Ανεφίς, μόλις 100 χιλιόμετρα από το Κιντάλ, τελευταία πόλη υπό τον έλεγχο των αποσχιστών, η οποία διαθέτει τεράστια αναξιοποίητα αποθέματα ουρανίου, χρυσού, πετρελαίου και αερίου, και ενόψει εκλογών στις 28 Ιουλίου.

Για την άμεση διεξαγωγή των εκλογών, παρά τους 400.000 πρόσφυγες και τους 200.000 εκτοπισμένους από τις εχθροπραξίες, ιδιαίτερη σπουδή έχει επιδείξει η Γαλλία, που επενέβη στρατιωτικά τον Ιανουάριο στη χώρα, και προσωπικά ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Νωρίτερα, στις αρχές Ιουλίου, θα αρχίσει η υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 2100, η οποία προβλέπει την αποστολή 12.640 κυανόκρανων οι οποίοι θα παίζουν επικουρικό ρόλο στους 1.000 Γάλλους στρατιώτες που θα παραμείνουν, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του Ολάντ για γαλλική αποχώρηση. Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η Γαλλία που επεδίωξε την εμπλοκή του ΟΗΕ στο θέμα. Αν λάβει δε κανείς υπόψη πως στην πρόσφατη έκθεσή του, που θα συζητηθεί στις 25 Ιουνίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Μπαν Κι Μουν, περιγράφει με μελανά χρώματα, τόσο την μικρή βελτίωση της ασφάλειας στο Βορρά, όσο και την αδυναμία της ανεκπαίδευτης και κακά εξοπλισμένης δύναμης του ΟΗΕ να συμβάλλει στην απαιτούμενη σταθερότητα για τη διενέργεια εκλογών, αυτό σημαίνει ότι πρακτικά τον πρώτο ρόλο θα παίζουν τα γαλλικά στρατεύματα.

Ο Μπερτ Κέντερς, επίσημος απεσταλμένος του ΟΗΕ, φθάνει στο Μπακακό στις 4 Ιουνίου

Ο Μπερτ Κέντερς, επίσημος απεσταλμένος του ΟΗΕ φθάνει στο Μπακακό στις 4 Ιουνίου

Το γεγονός ότι μεσολαβητής είναι η Μπουρκίνα Φάσο, στο έδαφος της οποίας διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, το οποίο, μάλιστα, χρησιμοποιήθηκε για τη γαλλική επέμβαση, δείχνει την κατεύθυνση που θα πάρουν οι διαπραγματεύσεις, η οποία θα συνάδει με τις γαλλικές επιδιώξεις. Ο Μπλαισέ Κομπαορέ, πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, παρουσίασε αρχικά στις δύο πλευρές ένα κείμενο-βάση για διαπραγματεύσεις που, χωρίς να αναφέρεται σε οδικό χάρτη και ημερομηνίες, αφορά στην «αποκατάσταση της γενικής διοίκησης, κοινωνικών υπηρεσιών, δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας στο βορρά του Μάλι και ειδικότερα στο Κιντάλ». Με πρόσχημα την καθησύχαση των Τουαρέγκ που φοβούνται μαζικές αντεκδικήσεις από το στρατό του Μάλι σε περίπτωση ανακατάληψης του Κιντάλ, σε επόμενο κείμενο που αποτελεί το προσχέδιο της προσωρινής συμφωνίας, μονιμοποιεί την παρουσία των κυανόκρανων αλλά και των Γάλλων στο Κιντάλ. Το γαλλικό «άδειασμα» στους Τουαρέγκ είχε εγκαινιάσει νωρίτερα ο ίδιος ο Ολάντ. Κατά την παραλαβή του βραβείου ειρήνης από την Ουνέσκο, ο γάλλος πρόεδρος επεσήμανε πως «οι εξελίξεις πρέπει να οδηγήσουν στην αποκατάσταση της πολιτικής διοίκησης του Μάλι στο Βορρά, και στο Κιντάλ», ενώ, δήλωσε πως «καμία ένοπλη ομάδα δεν πρέπει να παραμείνει στο Μάλι». Κάτι που επανέλαβε ο εκπρόσωπος τύπου του γαλλικού υπουργείου εξωτερικών Φιλίπ Λαγιό, καλώντας τους αποσχιστές του βορρά «να καταθέσουν τα όπλα».

Τι μπορεί να εξηγεί τη στροφή αυτή των Γάλλων, οι οποίοι στην αρχή της σύγκρουσης καλούσαν σε διαπραγματεύσεις στη βάση των στρατιωτικών νικών του MNLA. O Γάλλος Υπουργός Άμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν διαβεβαίωνε στις 22 Ιανουαρίου πως «οι Τουαρέγκ (…) είναι φίλοι μας», στις 29 Απριλίου πως το MNLA «δεν είναι ούτε φίλος μας ούτε όμως εχθρός μας» και ο Ολάντ ισχυριζόταν πως το MNLA «δεν είναι τρομοκρατική ομάδα»…

Κατ’αρχάς, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τη γεωστρατηγική διάσταση του ζητήματος. Απ’ αυτή την άποψη, οι Γάλλοι εξέρχονται ούτως ή άλλως νικητές, καθώς νομιμοποίησαν και μονιμοποίησαν τη στρατιωτική παρουσία τους στην ευαίσθητη περιοχή του βόρειου Μάλι. Μάλιστα, και ειδικότερα, ανησυχώντας για το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Μάλι, προχώρησαν τελικά στην κατάληψη του στρατηγικής σημασίας πόλης Τεσσαλίτ που διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες και περιζήτητες αεροπορικές βάσεις στον κόσμο. Η περιοχή της Τεσσαλίτ ήταν προπύργιο των ισλαμιστών και βρίσκεται στα σύνορα με την Αλγερία, γύρω από την οποία πλέον, με μια μόνιμη γαλλική στρατιωτική παρουσία, ο κλοιός έχει σφίξει για τα καλά.

Εξάλλου, μια προτίμηση του Παρισιού στη διχοτόμηση του Μάλι, αντικειμενικά θα έσπρωχνε την όποια κυβέρνησή του Μπαμακό και την κοινή γνώμη της χώρας στην αγκαλιά των ανταγωνιστών της Γαλλίας, οι οποίοι αποδείχτηκε πως δεν είναι λίγοι: δεν είναι τυχαίο πως η σύνοδος των δωρητών για το Μάλι που διοργάνωσε η Κομισιόν στις 15 Μαΐου, συγκέντρωσε 3,25 δις ευρώ, όταν το Μάλι χρειαζόταν μόλις 400 εκατομμύρια ευρώ για τους προϋπολογισμούς του 2013 και 2014 και άλλα 100 εκατομμύρια για τη διεξαγωγή εκλογών, ενώ, η Κίνα διέθεσε για το Μάλι 500 κυανόκρανους, που αποτελεί τη μεγαλύτερη συμβολή της σε αποστολές του ΟΗΕ και ισοδυναμεί με τη μισή γαλλική στρατιωτική παρουσία.

Από την άλλη, οι Γάλλοι δεν θα μπορούσαν να αγνοήσουν τις εξελίξεις στο Βορρά: το MNLA φέρεται να έχει χάσει την απήχησή του στους κόλπους των Τουαρέγκ, οι οποίοι εκπροσωπούνται πλέον και από το HCUA, αλλά και τη συνοχή του, αν λάβει κανείς υπόψη ότι στις προπαρασκευαστικές των διαπραγματεύσεων εργασίες, το MNLA εκπροσωπούταν από… 21μελή αντιπροσωπεία. Ακόμα, η αυτοκτονική τακτική συμμαχία του κοσμικού MNLA με τους ισλαμιστές ενόπλους της περιοχής, στέρησε την οποιαδήποτε- απαραίτητη για οποιαδήποτε ανοχή σε διαμελισμό κράτους- συμπάθεια της διεθνούς κοινής γνώμης. Επιπροσθέτως, η προνομοποίηση από το MNLA μόλις μιας εθνότητας του Βορρά, των Τουαρέγκ, με την ταυτόχρονη αγνόηση ή και κακομεταχείριση των υπολοίπων μειονοτήτων, την οποία μαρτυρούν τόσο η πρόσφατη δημιουργία του Αραβικού Κινήματος του Αζαουάντ, όσο και οι πρόσφατες διαδηλώσεις των υπόλοιπων εθνοτήτων στο Γκαο, καθώς και οι εκθέσεις οργανώσεων προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απέδειξε πως το ολιγάριθμο MNLA δεν μπορεί να κυριαρχήσει σε όλη την υπό ανεξαρτητοποίηση περιοχή και σίγουρα δεν είναι ο μόνος ή και ο σημαντικότερος παράγοντας της περιοχής.

Αυτό δεν σημαίνει πως η Γαλλία δεν θα «κρατά σε αναμμένα κάρβουνα» το Μπαμακό, τουλάχιστον μέχρι τη λήξη των διαπραγματεύσεων. Στο εσωτερικό του Μάλι, παρατάθηκε με επιμονή των Γάλλων η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ η απόπειρα διεξαγωγής διαδήλωσης υπέρ της κατάληψης του Κιντάλ, οδήγησε το Σάββατο σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία και 19 συλλήψεις διαδηλωτών. Επίσης, ο Κομπαορέ αρνήθηκε να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις το φιλικό στην κυβέρνηση του Μπαμακό Αραβικό Κίνημα του Αζαουάντ και η φιλοκυβερνητική παραστρατιωτική ομάδα αυτοάμυνας «Γκάντα Κόι». Κυρίως, οι γαλλικές δυνάμεις αρνούνταν ως πρόσφατα να επιτρέψουν την αποκατάσταση της διοίκησης της πόλης από το Μάλι.

 

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]