Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Ο CEO της JPMorgan απέκρυψε σκόπιμα σημαντικά στοιχεία

  /   15/03/2013  /   Σχόλια

jamie dimon

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co, Jamie Dimon απέκρυψε σκόπιμα κρίσιμα στοιχεία για τα κέρδη και τις ζημιές της τράπεζας από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές και αγνόησε τις ενδείξεις κινδύνου στο δρόμο προς τις ζημιές ύψους άνω των 6,2 δισ. δολ. από συναλλαγές. Πρόκειται για ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας που διενήργησε η αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας που εξετάζει την υπόθεση.

Στο report που συνέταξε η επιτροπή,  η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ -βάσει παγίων- κατηγορείται για το ότι αγνόησε τα ίδια της τα όρια στην ανάληψη ρίσκου, προέβη σε χειραγώγηση μοντέλων κινδύνου για να μην αποκαλυφθεί, ”έκλεισε τα αυτιά” στις προειδοποιήσεις των traders και παραπληροφόρησε το κοινό και τις ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τις διογκούμενες ζημιές.

Στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκαν οι ζημιές από συναλλαγές της JPMorgan που “γεννήθηκαν” στο επενδυτικό γραφείο του Λονδίνου -και αποδόθηκαν κυρίως σε έναν trader, τον Bruno Michel Iksil, γνωστό και με το παρατσούκλι “London Whale” για τις μεγάλες τοποθετήσεις του σε πιστωτικά παράγωγα. Σύμφωνα με την έκθεση, η σημερινή εικόνα των ζημιών είναι ασαφής γιατί πέρυσι η JP Morgan “αποσυναρμολόγησε” το χαρτοφυλάκιό της, μετακινώντας ορισμένα κεφάλαια στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής.

Η Επιτροπή, με επικεφαλής τον Γερουσιαστή Carl Levin, Δημοκρατικό του Μίσιγκαν, εξέτασε 90.000 έγγραφα, πραγματοποίησε πάνω από 50 συνεντεύξεις και αξιολόγησε περισσότερες από 200 ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και μηνύματα προτού συντάξει το report των 300 σελίδων.

Από τα στοιχεία ξεπρόβαλαν δεκάδες παραδείγματα προειδοποιήσεων από traders που αγνοήθηκαν, ενώ οι διαχειριστές κινδύνου της τράπεζες φάνηκε να μην έχουν ιδέα για τις ζημιές. Ο Levin σημείωσε επίσης πως η τράπεζα παραβίασε βασικά όρια ανάληψης κινδύνου 170 φορές τους πρώτους τρεις μήνες του 2012 και 160 φορές το μήνα που ακολούθησε. Ένας εσωτερικός έλεγχος της JPMorgan για τις ζημιές κρίθηκε ανεπαρκής.

Ο Levin είπε στους δημοσιογράφους πως θα αποφασίσει μετά την ακρόαση της Παρασκευής (έχει προγραμματιστεί να καταθέσουν κορυφαία μέλη των ρυθμιστικών αρχών και στελέχη της JPMorgan) αν θα πιέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης να ελέγξει την τράπεζα. Ο Dimon δεν θα καταθέσει σήμερα.

Πηγή: capital.gr

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]