Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Πρόστιμο άνω των 6 δισ. δολ. στη JPMorgan Chase για πώληση προβληματικών ομολόγων

  /   28/08/2013  /   Σχόλια

jp morgan

Οι αμερικανικές αρχές ζητούν από την τράπεζα JPMorgan Chase να πληρώσει πρόστιμο μεγαλύτερο από 6 δισ. δολάρια, προκειμένου να διευθετήσει την εις βάρος της κατηγορία για πώληση προβληματικών ομολόγων σε κρατικές εταιρείες στεγαστικής πίστης πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η οποία επικαλείται πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Η τράπεζα δεν αποδέχεται το πρόστιμο, το οποίο θα ήταν το μεγαλύτερο σε μια σειρά διενέξεών της με τις αμερικανικές αρχές και το μεγαλύτερο που έχει πληρώσει οποιαδήποτε τράπεζα μετά την κρίση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Το πρόστιμο είναι μεγαλύτερο από το ποσό που αναμένεται να πληρώσει η JPMorgan για το σκάνδαλο των συναλλαγών που έγιναν από το κατάστημά της στο Λονδίνο, γνωστό ως σκάνδαλο «London Whale», ενώ υπερβαίνει και τα ποσά που της επιδικάστηκαν για τη χειραγώγηση των αγορών εμπορευμάτων.

Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Στεγαστικής Πίστης (Federal Housing Finance Agency, FHFA) άσκησε αγωγή κατά της JPMorgan και άλλων 17 τραπεζών το 2011, καταγγέλλοντας ότι η τράπεζα υποστήριξε ψευδώς πως τα δάνεια, στα οποία βασίζονταν ομόλογα ύψους 33 δισ. δολαρίων που δόθηκαν σε κρατικές εταιρείες, ήταν συνεπή με τις κατευθυντήριες αρχές για την αναδοχή τους.

Ο Οργανισμός υποστήριξε ότι η τράπεζα «υπερεκτίμησε σοβαρά τη δυνατότητα των δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα στεγαστικά δάνειά τους». Τα ομόλογα πουλήθηκαν στις εταιρείες Fannie Mae και Freddie Mac, οι οποίες εγγυώνται τα στεγαστικά δάνεια στην Αμερική και αγοράζουν ομόλογα για το δικό τους χαρτοφυλάκιο επενδύσεων.

Όταν οι δανειολήπτες άρχισαν το 2007 να μην εξυπηρετούν τα δάνειά τους, η αξία των ομολόγων μειώθηκε πολύ. Ο Οργανισμός Στεγαστικής Πίστης άσκησε την αγωγή κατά των τραπεζών, καθώς έχει την εποπτεία των Fannie και Freddie.

Αν και η JPMorgan αρνείται να πληρώσει το ποσό που ζητά η κυβέρνηση, αναμένεται να έρθει σε διακανονισμό, πληρώνοντας κάποια δισ. δολάρια, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν την κατάσταση. Είναι πιθανό να επιτύχει διευθέτηση με ένα πρόστιμο χαμηλότερο από τα 6 δισ. δολάρια, ακόμη και να κερδίσει την υπόθεση δικαστικά.

Ωστόσο, οι περιπτώσεις που έχουν διευθετηθεί έως τώρα έχουν δείξει ότι οι τράπεζες πληρώνουν υψηλά πρόστιμα και διαμαρτύρονται ότι δεν υπήρξε καμία σημαντική απόφαση υπέρ τους από την αρμόδια δικαστική αρχή της Νέας Υόρκης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]