Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Ιταλία, ο αστάθμητος παράγων

  /   01/10/2013  /   Σχόλια

Italian politics

Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ή οριακή διάσωση της κυβέρνησης Λέτα, με βουλευτές της Φόρτσα Ιτάλια που θα εγκαταλείψουν τον Καβαλιέρε; Ένα είναι βέβαιο, η πολιτική κρίση διαρκείας που διέρχεται η Ιταλία θα επιδράσει αποφασιστικά στο μέλλον του Νότου αλλά και της Ευρωζώνης συνολικά.

Η Ιταλία εδώ και ενάμιση και πλέον αιώνα είναι ο αστάθμητος παράγοντας των ευρωπαϊκών ισορροπιών.

Οι πολεμικές συγκρούσεις που οδήγησαν στη συγκρότηση ενιαίου κράτους στην Ιταλία στην περίοδο 1859-1870 υπήρξαν καταλυτικές για τις τότε ευρωπαϊκές ισορροπίες: Η χώρα που υπήρξε σπόνσορας της ιταλικής ενοποίησης, η Γαλλία, παραμερίσθηκε καθώς το 1882, το Βασίλειο της Ιταλίας συγκρότησε την Τριπλή Συμμαχία με τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία που κράτησε μέχρι το 1915.

Το 1915 η Ιταλία εισήλθε στον πόλεμο στο πλευρό του αντίπαλου στρατοπέδου της Εγκάρδιας Συνεννόησης Βρετανίας, Ρωσίας και Γαλλίας, ενώ στη διάσκεψη της Ειρήνης στο Παρίσι το 19129-20, η Ρώμη ήταν παράγων περιπλοκής με τις διεκδικήσεις της από τη Δαλματία μέχρι και τη Μικρά Ασία.

Σύμμαχος της Γερμανίας το 1940, ανατροπή συμμαχιών το 1943, η Ιταλία στη μετά το 1947 περίοδο υπήρξε η χώρα με την πιο ξεκάθαρη ατλαντική και φιλοαμερικανική πολιτική στη Δυτική Ευρώπη και ταυτόχρονα με το ισχυρότερο κομμουνιστικό κόμμα στη Γηραιά Ηπειρο.

Ιδρυτικό μέλος της ΕΟΚ από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης το 1957 η Ιταλία με τη στήριξη της Γαλλίας έδωσε το 1997-98 σκληρή μάχη για να την αποδεχθεί η Γερμανία ως μέλος της πρώτης ομάδας χωρών της ΟΝΕ. Η απόφαση για ένταξή της την άνοιξη του 1998 άνοιξε τον δρόμο για την ταυτόχρονη συμμετοχή της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και της Ελλάδας δύο χρόνια αργότερα.

Σήμερα στην Ιταλία δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για τη συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος που όπως στη Λισαβόνα, την Αθήνα και τη Μαδρίτη θα αναλάβει την εφαρμογή της γερμανικής συνταγής δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά ταυτόχρονα κανείς δεν είναι πρόθυμος να συγκρουσθεί μετωπικά με το Βερολίνο και να εισηγηθεί, πέραν των ρητορικών πυροτεχνημάτων του Μπερλουσκόνι, την έξοδο από την Ευρωζώνη. Οπως τονίζει σε χθεσινό του σχόλιο στους Financial Times ο Wolfgang Munchau, η Ιταλία δεν μπορεί να γίνει Γερμανία και δεν θέλει να αφήσει την Ευρωζώνη.

Ετσι η κυβέρνηση Λέτα ή το όποιο διάδοχο σχήμα πριν ή μετά από πρόωρες εκλογές δεν πρόκειται να κάνει ξεκάθαρες επιλογές, αλλά να προσπαθεί να αποφύγει νέα πίεση των Αγορών και ταυτόχρονα να αποδυναμώσει τη δυναμική της κοινωνικής ανάφλεξης και της πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Μπορεί να βρεθεί ένας συμβιβασμός που θα σώζει την κυβέρνηση Λέτα και θα διασφαλίζει στον Μπερλουσκόνι ευπρεπή έξοδο από την πολιτική, αφού πρώτα οργανώσει τη διαδοχή του; Ολα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά, αλλά η μακρά αυτή κρίση που άνοιξε πριν από ένα χρόνο όταν ο Καβαλιέρε ανέτρεψε τον Μόντι και επέβαλε πρόωρες εκλογές έχει ως ημερομηνία λήξης τις ευρωεκλογές της προσεχούς άνοιξης.

Εκεί θα δούμε τι κερδίζει και τι χάνει η Κεντροαριστερά από τη διαχειριστική υπευθυνότητα, ο Μπερλουσκόνι ή ο διάδοχός του από τον πολυσυλλεκτικό λαϊκισμό. Αλλά και ποιος θα απορροφήσει την αντισυστημική ψήφο διαμαρτυρίας που τον περασμένο Φεβρουάριο εκτόξευσε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.

Η μακρά κρίση στην Ιταλία δεν είναι στατική, καθώς κάθε μέρα που περνά επιδεινώνονται οι δημοσιονομικοί και οικονομικοί δείκτες και ενδυναμώνεται η δυσαρέσκεια απέναντι στη γερμανική Ευρώπη.

Ιταλική εξαίρεση

Σήμερα στην Ιταλία δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για τη συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος που, όπως στη Λισαβόνα, την Αθήνα και τη Μαδρίτη θα αναλάβει την εφαρμογή της γερμανικής συνταγής δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά ταυτόχρονα κανείς δεν είναι πρόθυμος να συγκρουσθεί μετωπικά με το Βερολίνο.

// Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στην Ημερησία

 

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]