Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Κένι: Η έξοδος από το μνημόνιο αποκατέστησε την εθνική υπερηφάνεια των Ιρλανδών

  /   16/12/2013  /   Σχόλια

irlandia mnimonio

«Η ζωή μας δεν θα αλλάξει εν μία νυκτί. Όμως η έξοδος στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα διεθνώς ότι η Ιρλανδία επανακάμπτει. Η υπομονή και η προσαρμοστικότητά σας αποκατέστησαν την εθνική μας υπερηφάνεια», δήλωσε ο ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του με την ευκαιρία του τερματισμού του προγράμματος στήριξης του Δουβλίνου.

Χθες η Ιρλανδία βγήκε επισήμως από το πρόγραμμα διάσωσης, τρία χρόνια αφότου η χώρα εντάχθηκε σε αυτό. Η έξοδός της χαιρετίστηκε από τους ευρωπαίους ηγέτες ως ένδειξη ότι η χειρότερη φάση της κρίσης χρέους έχει πλέον περάσει.

Ο κ. Κένι προέβλεψε ότι η ανάπτυξη θα επιτρέψει να μειωθεί το εθνικό χρέος κατά 25% μέσα στα επόμενα επτά χρόνια.

Η ανεργία έχει υποχωρήσει κάτω από το 13% (από το 15,1% το 2012) και οι τιμές των ακινήτων έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα σημειωθεί ανάπτυξη 2% το 2014. Υπάρχουν ωστόσο ακόμη σοβαρά προβλήματα, όπως το βαθύ χάσμα μεταξύ της πρωτεύουσας και της επαρχίας, η εξάρτηση της χώρας από τις εξαγωγές και το υψηλό ποσοστό των «κόκκινων» δανείων.

«Ξέρω ότι πολλοί από εσάς δεν αισθάνονται τις πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία στην καθημερινή ζωή τους. Όμως τώρα είναι σαφές ότι οι θυσίες σας έκαναν τη διαφορά (…) Η οικονομία μας αρχίζει να ανακάμπτει», πρόσθεσε ο ιρλανδός πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.

Επισήμανε ωστόσο ότι μολονότι έχει εφαρμοστεί ήδη το 90% των απαιτούμενων περικοπών και των αυξήσεων στους φόρους, η ακολουθούμενη πολιτική δεν θα αλλάξει σημαντικά στο άμεσο μέλλον δεδομένου ότι στόχος είναι να περιοριστεί το έλλειμμα από το 7% που είναι φέτος στο 3% έως το 2015.

«Τώρα είναι η ώρα να αλλάξουμε την πορεία μας. Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε την πρόοδο που πετύχαμε», κατέληξε.  

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]