Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Αλί Χαμενεΐ: Φιλικές σχέσεις με ΗΠΑ αλλά χωρίς παραχώρηση του δικαιώματος του Ιράν στην πυρηνική ενέργεια

  /   20/11/2013  /   Σχόλια

Iran USA friendship

Φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, επιθυμεί η Τεχεράνη, όπως δήλωσε σήμερα ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ λίγες ώρες πριν από την επανάληψη των συνομιλιών της Γενεύης με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

 «Επιθυμούμε να έχουμε φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες, ακόμη και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν είμαστε εχθρικοί απέναντι στο αμερικανικό έθνος. Είναι όπως και τα άλλα έθνη στον κόσμο», είπε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον ακροατηρίου μελών του σώματος Μπασίτζ, μία παραστρατιωτικής οργάνωσης εθελοντών που ιδρύθηκε το 1979 από τον ηγέτη της ισλαμικής επανάστασης αγιατολάχ Χομεϊνί.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η Τεχεράνη δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στα πυρηνικά της δικαιώματα, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων της Γενεύης με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ έθεσε τις «κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης για την Τεχεράνη, αναφερόμενος στο δικαίωμα του Ιράν να προχωρεί σε εμπλουτισμό ουρανίου στο έδαφός του και να διατηρήσει σε λειτουργία τον σταθμό εμπλουτισμού του Φορντό.

«Δεν αναμειγνύομαι στις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης, αλλά υπάρχουν κόκκινες γραμμές που οι αξιωματούχοι πρέπει να τηρήσουν, χωρίς να φοβούνται τις ενέργειες των εχθρών», είπε.

Αναφερόμενος στο Ισραήλ είπε ότι είναι «καταδικασμένο να καταστραφεί». «Τα θεμέλια του σιωνιστικού καθεστώτος έχουν πολύ αποδυναμωθεί και είναι καταδικασμένο να εξαφανισθεί. Κανένα επιβεβλημένο δια της βίας φαινόμενο δεν μπορεί να διαρκέσει», είπε ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ στην ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την ιρανική τηλεόραση.

.

Πηγή: AMΠE

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]