Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Ικανοποίηση Κομισιόν για την επιλογή του αγωγού TAP

  /   28/06/2013  /   Σχόλια

tap

Την ικανοποίησή της για την επιλογή του αγωγού TAP από την κοινοπραξία του Shah Deniz II εξέφρασε με σημερινή ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Την άνοιξη του 2014 προβλέπεται να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, με προοπτική ολοκλήρωσης μετά από τρία με τέσσερα χρόνια.

Η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της σημείωσε ότι η κοινοπραξία Shah Deniz επέλεξε την Trans-Adriatic Pipeline (TAP) να φέρει το φυσικό αέριο από τα τουρκικά σύνορα μέσω της Ελλάδας και της Αλβανίας προς την Ιταλία.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι με το νέο αγωγό TANAP που κατασκευάζεται στην Τουρκία, μια νέα υποδομή φυσικού αερίου θα συνδέσει άμεσα την Κασπία Θάλασσα με την Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε: «Χαιρετίζω την απόφαση του Shah Deniz Consortium II να επιλέξει την Trans-Adriatic Pipeline (TAP) ως την ευρωπαϊκή οδό για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου. Αυτό είναι μια κοινή επιτυχία για την Ευρώπη και ένα ορόσημο για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ. Είμαι βέβαιος ότι η σημερινή απόφαση, η οποία βασίζεται στη στρατηγική Κοινής Διακήρυξης που υπέγραψα με τον πρόεδρο (Ιλχάμ) Αλίεφ του Αζερμπαϊτζάν τον Ιανουάριο του 2011, θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην πλήρη και ταχεία υλοποίηση ολόκληρου του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ως άμεση και αποκλειστική σύνδεση από την Κασπία Θάλασσα προς την ΕΕ, η οποία θα πρέπει να επεκταθεί με το χρόνο».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ, δήλωσε: «Υπάρχει σαφής δέσμευση από το Αζερμπαϊτζάν ότι το φυσικό αέριο θα φτάνει άμεσα στην Ευρώπη, μέσω ενός νέου ειδικού συστήματος αγωγών φυσικού αερίου. Είτε το σύστημα αποτελείται από δύο αγωγούς φυσικού αερίου –τον TANAP και τον ΤΑP– είτε από ένα μόνο αγωγό, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, δεν έχει καμία διαφορά όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια. Τώρα έχουμε ένα νέο εταίρο για το φυσικό αέριο, και είμαι βέβαιος ότι στο μέλλον θα φτάνει περισσότερο φυσικό αέριο στην ΕΕ».

Εξάλλου, η ανακοίνωση της Επιτροπής υπενθυμίζει ότι μετά την κρίση του φυσικού αερίου το 2009, η ΕΕ επεδίωξε να διαφοροποιήσει την προμήθεια του φυσικού αερίου. Μία από τις στρατηγικές ήταν να ανοίξει το «Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου», ώστε να συνδέσει με άμεσο και φυσικό τρόπο την αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο, στη λεκάνη της Κασπίας Θάλασσας και της Μέσης Ανατολής.

Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι επί της αρχής, το φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα θα μπορούσε να φτάσει στην ΕΕ τόσο στο Μπάουμγκαρτεν της Βιένης (μέσω του Nabucco West) όσο και στην Ιταλία (μέσω του TAP). Ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επανειλημμένως υπογραμμίσει ότι η επιλογή οποιουδήποτε εκ των δύο διαδρόμων, ήταν αναγκαία, προκειμένου να επιτραπεί περαιτέρω προμήθεια φυσικού αερίου της Κασπίας σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Η ΕΕ είχε απευθύνει επίσης έκκληση για την κατασκευή ενός νέου αγωγού εκτός της ΕΕ, η οποία θα μπορεί να επεκταθεί, ώστε να επιτρέψει στο μέλλον την προμήθεια επιπλέον ποσότητας φυσικού αερίου. Η Επιτροπή είχε ζητήσει, επίσης, ένα σαφές και διαφανές νομικό πλαίσιο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η Επιτροπή σημειώνει επίσης, ότι το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου, μαζί με τις συνεχιζόμενες εργασίες που προωθεί η ΕΕ για την κατασκευή των διασυνδέσεων που λείπουν στην ΕΕ, θα επιτρέψει τη διοχέτευση του αερίου την Κασπίας σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, ιδίως στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Η ΕΕ συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με πιθανούς προμηθευτές φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή, προσβλέποντας σε πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου», επισημαίνει η Επιτροπή.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι η ζήτηση της ΕΕ σε φυσικό αέριο θα αυξηθεί από το σημερινό επίπεδο των 526 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, σε 622 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέχρι το 2030.

Επιπλέον, ο Ευρωπαϊκός Ενεργειακός Χάρτης 2050 προβλέπει ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου θα αυξηθούν, κυρίως λόγω της μείωσης της εγχώριας παραγωγής. «Αυτή η πρόσθετη ζήτηση θα πρέπει να καλυφθεί με νέους πρόσθετους προμηθευτές φυσικού αερίου», καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

“Η απόφαση της Κοινοπραξίας να επιλέξει τον αγωγό TAΡ έναντι του ανταγωνιστικού του Ναμπούκο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη είναι καθοριστικής σημασίας για το ενεργειακό μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, η οποία τόνισε ότι η απόφαση αυτή επιτρέπει την πολύπλευρη αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών σε φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με την κα Δαμανάκη, αυτό έχει σημασία και για την ίδια την Κομισιόν, που με δήλωση του προέδρου Μπαρόζο ξεκαθάρισε την ουδετερότητα της στη διαδικασία επιλογής.

Όπως υποστήριξε, πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, από τις όποιες θα περάσει ο αγωγός (Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία). Η μεγάλη επένδυση για την κατασκευή του αγωγού θα δώσει πολλές νέες ευκαιρίες απασχόλησης και θα συμβάλει στην αναζωογόνηση των τοπικών οικονομιών που έχουν σκληρά πληγεί από την οικονομική κρίση, κατέληξε η Μ. Δαμανάκη.

Την άνοιξη του 2014 προβλέπεται να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, με προοπτική ολοκλήρωσης μετά από τρία με τέσσερα χρόνια. Η ΔΕΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν για προμήθεια ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων αερίου (περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής κατανάλωσης της χώρας μας) από τον αγωγό για την ελληνική αγορά, σε ανταγωνιστικές τιμές, ενώ στη συμφωνία προβλέπεται και δυνατότητα κατασκευής διασυνδέσεων του ΤΑΡ για την τροφοδοσία της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας με αζερικό φυσικό αέριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]