Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Χένρικ Μπρόντερ: Η διάσωση των Ελλήνων είναι σκηνοθετημένη

  /   03/01/2013  /   Σχόλια

Henryk M. Broder erhält Ludwig-Börne-Preis

Σε σημερινό του άρθρο στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Χένρικ Μπρόντερ κατηγορεί τη Γερμανία για αμείλικτη στάση απέναντι στην Ελλάδα στα πλαίσια αποκλειστικής επιδίωξης ιδίου οφέλους.‘Η Ελλάδα’, τονίζει, ‘οδηγείται στο θάνατο μέσω της λιτότητας, και μάλιστα από αυτούς που είναι συνυπεύθυνοι για την κατάστασή της’. Υπογραμμίζει πως πέραν της ελληνικής πολιτικής ελίτ, διαχρονική ευθύνη για την οικονομική κατάσταση της χώρας  φέρει η Γερμανία λόγω -μεταξύ άλλων- της εκτεταμένης πώλησης στρατιωτικών εξοπλισμών στην Ελλάδα.

Ο γνωστός Γερμανός συγγραφέας και σχολιαστής μιλά για έναν ‘φαύλο κύκλο της χρηματοδότησης της χώρας’, οποίος έχει αποκλειστικό σκοπό ‘να εξυπηρετούνται τα οικονομικά συμφέροντα των πωλητών και των τραπεζών’.

Επιπλέον, παραλληλίζει τους όρους της οικονομικής βοήθειας που επιβάλλονται στην Ελλάδα με τους σκληρούς όρους που επιβλήθηκαν στη Γερμανία μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου μέσω της Συνθήκης των Βερσαλλιών, οι οποίοι οδήγησαν την χώρα στην εξαθλίωση, ανοίγοντας τον δρόμο για την άνοδο του ναζισμού.

‘Οι Γερμανοί πολιτικοί δεν συνειδητοποιούν’, γράφει, ‘πως οι Έλληνες βιώνουν σήμερα τις δικές τους Βερσαλλίες, οι οποίες αποτυπώνονται στην άνευ όρων υποταγή στα κελεύσματα των Βρυξελλών’.

O Μπρόντερ κλείνει το άρθρο με την υπενθύμιση πως  ’η ιστορία έχει διδάξει τους Γερμανούς πως η συλλογική τιμωρία είναι ανεπίτρεπτη’.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]