Loading...
You are here:  Home  >  MIX GRILL  >  Current Article

Ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στο μποζόνιο

  /   08/03/2013  /   Σχόλια

14342675_BOSONHIGGS2_1362648346415.limghandler
Ένα βήμα προς το «εύρηκα» έχουν κάνει οι επιστήμονες του CERN, στον αγώνα για τον εντοπισμό του μποζονίου του Χιγκς. Το σωματίδιο που μοιάζει στο μποζόνιο του Χιγκς συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες σήμερα να είναι τελικά αυτό σε σχέση με οκτώ μήνες πριν, όταν είχαν γίνει οι πρώτες ανακοινώσεις για την ύπαρξή του.   Γεγονός είναι πάντως ότι οι επιστήμονες του CERN έχουν τώρα στη διάθεσή τους τριπλάσια στοιχεία. «Το κλειδί για να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε ότι το σωματίδιο είναι ένα μποζόνιο του Χιγκς είναι η μέτρηση της ιδιοστροφορμής του (σ.σ.: ιδιότητα του σωματιδίου)» δήλωσε στη «Ρεπούμπλικα» ο διευθυντής ερευνών του CERN Σέρτζιο Μπερτολούτσι. «Οι νέες μετρήσεις ενισχύουν την υπόθεση ότι το σωματίδιο έχει μηδενική ιδιοστροφορμή, όπως θα περιμέναμε να έχει το μποζόνιο του Χιγκς. Δεν μπορούμε, ωστόσο, ακόμη να αποκλείσουμε εντελώς την υπόθεση ότι η ιδιοστροφορμή είναι ίση με δύο» σημείωσε. Σύμφωνα με τον ιταλό επιστήμονα, εάν επιβεβαιωθεί η μέτρηση της μηδενικής ιδιοστροφορμής τότε ο ίδιος και οι συνάδελφοί του θα μπορέσουν να πουν με βεβαιότητα ότι το σωματίδιο είναι ένα σωματίδιο του Χιγκς. «Λέω ένα Χιγκς γιατί δεν έχουμε ακόμη αρκετές αποδείξεις. Γι’ αυτό θα χρειαστούν ακόμη πολλά χρόνια μελέτης».

Βαθιά μέσα τους οι φυσικοί αισθάνονται ότι πρόκειται για το πολυπόθητο μποζόνιο. Ομως στην πραγματική επιστήμη η αίσθηση και το συναίσθημα παραχωρούν την πρώτη θέση στη σπουδαιότητα των δεδομένων. Επομένως, είναι οι ίδιοι αυτοί φυσικοί, δύο και τρεις γενιές μετά τον Πίτερ Χιγκς, που παραδέχονται ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερη δουλειά, ακόμη περισσότερη ανάλυση για να αποκαλυφθούν οι ψυχροί αριθμοί που θα υποδηλώνουν την ύπαρξη του μποζονίου.

Δεν είναι απλό πράγμα να αντιληφθείς τη στιγμιαία ύπαρξη ενός σωματιδίου και ενός πεδίου που δρα με τέτοιον τρόπο ώστε ο κόσμος, ο ορατός με γυμνό μάτι, και ο απίστευτα απόμακρος στις εσχατιές του Σύμπαντος, να έχει οντότητα - κοινώς μάζα.
Ούτε όμως και ο τεχνολογικός εξοπλισμός  στο CERN είναι κάτι απλό. Το παράδοξο είναι πως ακόμη κι αν φανεί στο τέλος ότι δεν έχουμε να κάνουμε με το μποζόνιο αλλά με κάτι άλλο, τη θέση της απογοήτευσης θα διαδεχθεί η έκπληξη για κάτι απρόβλεπτο, το ίδιο ή περισσότερο ενδιαφέρον.
«Δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να σας πω ότι πρόκειται για το μποζόνιο του Χιγκς», λέει ορθά κοφτά ο Τζόε Ινκαντέλα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και επικεφαλής της μίας εκ των δύο πολυπληθών ομάδων επιστημόνων στο CERN - του CMS - που αφοσιώθηκαν στον εντοπισμό του. Και αν τελικά δεν είναι, προσθέτει, «δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Μπροστά μας θα έχουμε κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον». Τα πράγματα θα ήταν απλούστερα αν αυτό το σωματίδιο μπορούσε να φανεί σε μια οθόνη με ένα διακριτικό χρώμα λέγοντας «εδώ είμαι».
Θεωρητικά μπορεί κανείς να το φανταστεί έτσι. Καθώς η ύπαρξή του είναι αλληλένδετη με ένα πεδίο, σαν μία θάλασσα, ό,τι περνάει από εκεί μέσα σταματά, επιβραδύνει, και από άυλο αποκτά υλική υπόσταση. Κάποια σωματίδια δεν σκοντάφτουν στον ιστό του πεδίου. Ή μάλλον, δεν σκόνταψαν. Συνέβησαν αυτά στις απαρχές δημιουργίας του κόσμου με τέτοια ταχύτητα την οποία αδυνατεί να κατανοήσει ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Από εκείνη τη διαδικασία προέκυψαν τα πάντα, ή σχεδόν τα πάντα.
Αν διαπιστωθεί η ύπαρξή του θα αποδειχθεί η ορθότητα ενός συλλογισμού για το πού βαδίζουμε. Ο συλλογισμός χτίστηκε έπειτα από δεκαετίες σκέψης και θα ανοίξει ένα παράθυρο για την κατανόηση πραγμάτων ακόμη πιο περίπλοκων, που προς το παρόν κανείς δεν είναι σε θέση να καταλάβει.
Το Καθιερωμένο Πρότυπο είναι ένα γερό θεωρητικό υπόβαθρο που ερμηνεύει πολλά πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας. Είναι η σύγχρονη φυσική που εκφράζεται με δύσκολες έννοιες, αλλά δεν είναι άσχετη με την καθημερινότητά μας. Χάρη και σε αυτό στέλνουμε ρομπότ σε πλανήτες του ηλιακού συστήματος που έχουν τεχνολογίες με αντίκρισμα στην καθημερινότητα. Χάρη στις αποστολές «Απόλλων» γεννήθηκαν οι οικιακές συσκευές.
Ομως το τι συνέβη με το μποζόνιο πριν από 13,4 δισεκατομμύρια χρόνια αποτελεί μυστήριο. Στο CERN έγιναν  όλον αυτό τον καιρό περί τις 2.000 τρισεκατομμύρια συγκρούσεις υποατομικών σωματιδίων ώστε να πάρουμε μια ιδέα του τι μπορεί να συνέβη και γιατί, εκείνη τη σκοτεινή περίοδο. Ο όγκος των δεδομένων είναι κολοσσιαίος. Ακόμη και η ανίχνευση του σωματιδίου σε μάζες που «φτάνουν» στα ασυνήθιστα υψηλά νούμερα των 126,6 δισ. ηλεκτροβόλτ ή 125,8 δισ. ηλεκτροβόλτ είναι σημαντική για την απόδειξη της ύπαρξής του αλλά και της κατανόησης ενός πλέγματος ενεργειών που ράβουν και ξηλώνουν ένα ακατανόητο Σύμπαν.
Θα είναι η αρχή μιας μακρόχρονης αναζήτησης. Το Σύμπαν δεν είναι ένα στατικό τοπίο όπου σκαρφαλώνεις ένα βουνό και λες πως ανακάλυψες μία καινούργια γη μπροστά σου. Είναι ενέργεια και δυνάμεις που δημιουργούν ακατανόητα προς το παρόν φαινόμενα.
higgs-boson-lhc-111212a-02

Πηγή: tanea.gr

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]