Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

ΕΕ: Στη ‘μαύρη λίστα’ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις η Χεζμπολάχ

  /   23/07/2013  /   Σχόλια

hezbollah

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να εντάξουν το στρατιωτικό βραχίονα της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ «κατέληξαν σε συμφωνία να ενταχθεί στον κατάλογο η Χεζμπολάχ», είπε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης. Άλλες τρεις πηγές επιβεβαίωσαν την πληροφορία αυτή.

Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Φρανς Τίμερμαν.

Η κίνηση θα περιορίσει την «δυνατότητα δράσης» του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ, είπε. «Είμαι ικανοποιημένος που κάναμε αυτό το σημαντικό βήμα σήμερα να αντιμετωπίσουμε τη στρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ, να παγώσουμε τους πόρους της, να εμποδίσουμε τη συγκέντρωση χρημάτων για αυτή και άρα να περιορίσουμε την δυνατότητά της να αναλαμβάνει δράση», ανέφερε ο Τίμερμαν. «Είναι καλό ότι η ΕΕ αποφάσισε να χαρακτηρίσει την Χεζμπολάχ αυτό που είναι: μια τρομοκρατική οργάνωση».

Το αίτημα να ενταχθεί η Χεζμπολάχ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ είχε υποβάλει η Βρετανία, αφού αποδόθηκε στην ένοπλη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, η ευθύνη για μια αιματηρή επίθεση εναντίον ισραηλινών τουριστών στη Βουλγαρία, κράτος μέλος της Ένωσης.

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια έναντι αυτού που συνέβη στη Βουλγαρία ή στις πράξεις του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ στη Συρία», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Γκαρθία Μαργκάγιο.

«Αυτό είναι ασφαλώς κάτι που δεν μπορούμε να ανεχθούμε», είχε πει κατά την είσοδό του στη σύνοδο με τους υπόλοιπους 27 ομολόγους του ο Σουηδός ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλτ.

«Αν λάβουμε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι υπήρξαν τρομοκρατικές δραστηριότητες από την στρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ στην Ευρώπη, θα πρέπει να αντιδράσουμε», πρόσθεσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.

«Είναι σημαντικό για εμάς να δείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι και ισχυροί όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», είπε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ. «Βεβαίως η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών υποστηρίζουν τώρα την ένταξη» της Χεζμπολάχ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων», πρόσθεσε.

Μια τέτοια απόφαση από το συμβούλιο των υπουργών χρειαζόταν πλήρη ομοφωνία, ενώ αναμένεται να συμπεριλάβει την επιβολή ταξιδιωτικών κυρώσεων, δέσμευση οικονομικών πόρων της Χεζμπολάχ στην ΕΕ και άλλα μέτρα.

Ως σήμερα τα ευρωπαϊκά κράτη δίσταζαν να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση, κυρίως λόγω των ανησυχιών περί αποσταθεροποίησης του Λιβάνου, κάτι που θα έχει συνέπειες για την περιοχή αλλά και τους Ευρωπαίους κυανόκρανους που υπηρετούν στην δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο, την UNIFIL.

Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Κύπρος, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία και η Ισπανία συνεισφέρουν όλες δυνάμεις στην διεθνή αυτή ειρηνευτική αποστολή, η οποία αριθμεί 10.820 άνδρες.

Η κατάσταση περιπλέκεται διότι η πολιτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ αντιμετωπίζεται ορισμένες φορές από τους Ευρωπαίους ως μια νόμιμη πολιτική δύναμη. Διπλωμάτες έχουν αναγνωρίσει ότι θα ήταν δύσκολο να απομονωθεί ο στρατιωτικός βραχίονας της οργάνωσης, που δεν είναι μια ξεκάθαρη, χωριστή οντότητα.

Νωρίτερα, πληροφορίες έκαναν λόγο για μια συμβιβαστική λύση: το να ενταχθεί η οργάνωση στη λίστα, αλλά να υπάρξει ταυτόχρονα μια ανακοίνωση ότι η ΕΕ θέλει να συνεχιστεί ο πολιτικός διάλογος ανάμεσα σε όλα τα μέρη στο Λίβανο και ότι η βοήθεια προς τη χώρα, ιδίως για να αντιμετωπιστεί η εισροή Σύρων προσφύγων, δεν διακόπτεται.

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ αναμενόταν επίσης να συζητήσουν σχετικά με το Μεσανατολικό, και να έχουν μια συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τον επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Τζον Κέρι, αφού αυτός ανακοίνωσε την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που πάντως αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από πολλές πλευρές. Επρόκειτο επίσης να ενημερωθούν επίσης από την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον για την κατάσταση στην Αίγυπτο, μετά την επίσκεψή της στη χώρα. Η Συρία επισήμως ήταν στην ατζέντα αλλά δεν αναμενόταν το συμβούλιο να κάνει κάποια επίσημη τοποθέτηση για τη συνεχιζόμενη σύρραξη.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

«Με το μέτρο που έλαβε σήμερα η ΕΕ στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στη Χεζμπολάχ, η οποία δεν μπορεί να δρα ατιμώρητα» δήλωσε ο Κέρι.

«Οι πράξεις της θα έχουν συνέπειες, κυρίως μετά τη φονική επίθεση στο Μπουργκάς, στη Βουλγαρία, και τις πανομοιότυπες επιθέσεις που σχεδίαζε στην Κύπρο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, εκτιμώντας ότι η ένταξη της Χεζμπολάχ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων «θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ικανότητά της να δρα ελεύθερα στην Ευρώπη».

«Καθώς η Χεζμπολάχ εντείνει τη στήριξή της στο βάρβαρο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ (στη Συρία) και εργάζεται για να εξαπλώσει την επιρροή της, εμπλεκόμενη ακόμη περισσότερο σε τρομοκρατικές συνωμοσίες και συνεργαζόμενη με διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις την αναγνωρίζουν ως μια επικίνδυνη τρομοκρατική και αποσταθεροποιητική οργάνωση», υπογράμμισε ο Κέρι καλώντας και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Βρυξελλών και να λάβουν μέτρα κατά της λιβανικής οργάνωσης.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ είπε ότι οι ΗΠΑ είναι «αλληλέγγυες» με την ΕΕ στο θέμα της Χεζμπολάχ και ότι ταυτόχρονα στηρίζουν τη σταθερότητα, την ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία του Λιβάνου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]