Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Γυναίκες που άλλαξαν την ιστορία

  /   09/07/2013  /   Σχόλια

Γυναίκες που άλλαξαν την ιστορία

Παρά τα γνωστά κλισέ που ακούγονται για τις γυναίκες και  την την εξυπνάδα τους, την ευαισθησία, την πονηριά , την ψυχική δύναμη, τον συναισθηματισμό, το πάθος και την αντοχή που επιδεικνύουν πολύ συχνά, η εικόνα της γυναίκας ως “ασθενές φύλο” δεν προβλέπεται να ανατραπεί στο ορατό μέλλον.

Πολλούς αιώνες πριν, αντιμετώπιζαν τις γυναίκες ως κάτι άκρως εύθραυστο και αδύναμο. Τα δικαιώματά τους ήταν περιορισμένα, καθώς και η δύναμη του λόγου τους. Δεν είναι όμως λίγες εκείνες οι γυναίκες, οι οποίες απέδειξαν πως δεν ήταν μόνο όμορφες και ευχάριστες, αλλά ταυτόχρονα έξυπνες και πολύ δυναμικές. Κατάφεραν σιγά σιγά να καταρρίψουν τους μύθους και να εισβάλλουν σε τομείς που μέχρι τότε θεωρούνταν “ανδρική υπόθεση”.

Αυτές είναι μερικές από τις γυναίκες, που με τον χαρακτήρα, την εξυπνάδα και το δυναμικό τους ταμπεραμέντο, άφησαν το στίγμα τους και άλλαξαν την ιστορία.

Η Κλεοπάτρα, ήταν μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο. Γεννήθηκε το 69 π.Χ. στην Αλεξάνδρεια και ήταν η τελευταία Βασίλισσα της Αιγύπτου. Μια φιλόδοξη και ισχυρή γυναίκα, πρόθυμη να κάνει μεγάλα πράγματα για τον λαό της. Σε ηλικία 18 ετών, η Κλεοπάτρα μιλούσε 9 γλώσσες. Μια χαρισματική και σαγηνευτικά γυναίκα, η οποία σκορπούσε την χαρά στους γύρω της με την μελωδική φωνή της.

Ελισάβετ Α’. Η “Παρθένος Βασίλισσα της Βρετανίας”. Αφιέρωσε ολόκληρη την ζωή της, σε ένα βασίλειο, στο οποίο έβαλε όλες τις ελπίδες και όλη την πίστη της. Μια γυναίκα που είχε πάντα λόγο, ακόμα και σε έναν κόσμο ανδροκρατούμενο. Φιλόδοξη και θαρραλέα, η Βασίλισσα κατάφερε να μετατρέψει τη χώρα από ένα απομονωμένο νησί, σε ένα από τα πιο ισχυρά έθνη στην Ευρώπη. Κέρδισε την εμπιστοσύνη των υπηκόων της και πολέμησε ενάντια στους εχθρούς της χώρας, για το καλό του λαού.

susan-b-anthony-writing

Η Σούζαν Μπ. Άντονυ, ήταν ένας πυλώνας του κινήματος των γυναικών κατά τον 19ο αιώνα. Μαζί με την Ελίζαμπεθ Κάντι Στάντον αγωνίστηκε για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών, την καταπολέμηση της δουλείας και τον περιορισμό της κατανάλωσης του αλκοόλ. Πάλεψε για την ισότητα, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα που ανήκουν σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες.

Ίντιρα Γκάντι. Παρά το επίθετό της, δεν έχει καμία συγγένεια με τον Μαχάτμα Γκάντι. Είναι όμως, μια γυναίκα σύμβολο της ελευθερίας, αν όχι για όλες τις γυναίκες του κόσμου, σίγουρα για εκείνες της Ινδίας. Η Ίντιρα Γκάντι, ήταν Πρωθυπουργός της Ινδίας για τρεις συνεχόμενες θητείες, μέχρι την δολοφονία της το 1984. Μέχρι στιγμής, η μόνη γυναίκα Πρωθυπουργός της Ινδίας.

Ιωάννα της Λωραίνης. Μια γυναίκα-πολεμίστρια, η οποία αγωνίστηκε για την δικαιοσύνη στην πατρίδα της. Ηγήθηκε της αντίστασης κατά της εισβολής των Άγγλων στην Γαλλία. Ακόμα και σήμερα, θα μπορούσε να θεωρηθεί σχιζοφρενής. Η ίδια όμως θεωρούσε πως ήταν ιερή η αποστολή της να υπερασπίσει τους Γάλλους από μια τέτοια εισβολή. Κουρεμένη και ντυμένη με ανδρικά ρούχα, οδήγησε την Γαλλία σε νικηφόρα μάχη στην Ορλεάνη το 1429.

Μητέρα Τερέζα. Περιόδευε ακούραστα από περιοχή σε περιοχή βοηθώντας ανήμπορους συνανθρώπους μας. Μια γυναίκα που ακόμα και σήμερα εξακολουθούμε να την έχουμε ως παράδειγμά μας. Σκοπός της ήταν να ανακουφίσει και να δώσει ελπίδα στους άλλους, χωρίς να ζητάει καμία ανταμοιβή. Ήθελε πάντα να βοηθάει και τα κατάφερε. Μια προσωπικότητα που ακόμα μας εμπνέει και το έργο της έχει κάνει τον γύρω του κόσμου.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ. Η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. Γνωστή και ως “Σιδηρά Κυρία”. Σκοπός της ήταν η ανάδειξη του ρόλου της Μεγάλης Βρετανίας στη διεθνή σκηνή καθώς και η μεταστροφή της πτωτικής πορείας της οικονομίας. Ένας δυναμικός άνθρωπος, που δεν δίσταζε να παίρνει πρωτοβουλίες. Με φιλελεύθερο πνεύμα και ισχυρή θέληση, κατάφερε να πετύχει πολλούς στόχους που είχε βάλει για την χώρα της.

Marie Curie

Μαρία Κιουρί. Βραβευμένη επιστήμονας σε διάφορους τομείς, όπως η φυσική και η χημεία. Η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει το βραβείο Νόμπελ(και μάλιστα δύο φορές). Γοητευμένη με όλα όσα αφορούσαν την επιστήμη, έκανε μεγάλες προσπάθειες και πολλές θυσίες για να καταφέρει να μορφωθεί σε μια εποχή που οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα αυτό. Διακρίθηκε στην φυσική, τη χημεία και τα μαθηματικά. Οι ανακαλύψεις της για το ράδιο, το φαινόμενο της ραδιενέργειας και το πολώνιο, αποτέλεσαν επανάσταση για την εποχή της. Από τις πιο φημισμένες γυναίκες επιστήμονες, της οποίας η ιστορία συνεχίζει να μας εμπνέει και να μας δίνει μαθήματα ζωής.

Η Έλενα Ρούμπινσταιν, ήταν μια πολωνοαμερικανίδα επιχειρηματίας, η οποία ίδρυσε μια από τις πρώτες εταιρίες καλλυντικών, το 1878. Μια γυναίκα δυναμική και ταυτόχρονα ευαίσθητη, κατάφερε να οδηγήσει στην επιτυχία την επιχείρησή της και να χρησιμοποιήσει τον πλούτο κάνοντας γενναιόδωρα φιλανθρωπικά έργα στον χώρο των τεχνών, της υγείας και της εκπαίδευσης.

Κάθριν Χέπμπορν. Μια ανεξάρτητη και αντισυμβατική γυναίκα, που έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη ηθοποιός από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Ένας θρύλος της οθόνης που έχει κερδίσει συνολικά 4 Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου από 12 συνολικά υποψηφιότητες. . Ήταν ένα από τα αστέρια του Hollywood που δύσκολα βρίσκει αντικαταστάτη.

Εβίτα Περόν. Ήταν η Πρώτη Κυρία της Αργεντινής, από το 1946 έως τον θάνατό της το 1952. Μίλησε ανοιχτά για τα εργατικά δικαιώματα, καθώς και για τα δικαιώματα των γυναικών στην Αργεντινή. Ίδρυσε το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Εύα Περόν αλλά και το πρώτο γυναικείο πολιτικό κόμμα μεγάλης κλίμακας της χώρας, το Γυναικείο Περονικό Κόμμα. Διηύθυνε επίσης τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας.

aung-san-suu-kyi-speech

Αούνγκ Σαν Σου Κι. Μια γυναίκα που αγωνίζεται εναντίον του στυγνού δικτατορικού καθεστώτος που κυβερνά τη χώρα της, τη Βιρμανία. Το 1991 βραβεύτηκε με το Νόμπελ ειρήνης για τον αγώνα της υπέρ της Δημοκρατίας. Η δράση της έχει ενοχλήσει πολλούς κατά καιρούς και γι’ αυτό είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό για 15 ολόκληρα χρόνια και συνεχίζει να παρακολουθείται στενά. Παρά τις συλλήψεις και τις προσπάθειες φίμωσής της, δεν σταματά να φωνάζει και να απαιτεί ελεύθερες εκλογές στο φτωχό νοτιοασιατικό κράτος.

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ, ήταν σημαντική συγγραφέας και φιλόσοφος του 20ου αιώνα. Ένα από τα λίγα αλλά και διάσημα άτομα σε αυτόν τον τομέα. Γαλλίδα στην καταγωγή και σύντροφος του γνωστού υπαρξιστή Ζαν-Πωλ Σαρτρ. Το γνωστότερο έργο της είναι το βιβλίο «Το Δεύτερο Φύλο», στο οποίο κάνει μια φεμινιστική ανάλυση της γυναικείας ύπαρξης και της καταπίεσης των γυναικών. Ένα βιβλίο που δέχτηκε πολλούς επαίνους αλλά και μεγάλη κριτική.

Τζέιν Όστεν. “Περηφάνια και Προκατάληψη” και “Έμμα” είναι δύο μόνο από τα ωραιότερα έργα της. Μια από τις δημοφιλέστερες και πιο πρωτοποριακές συγγραφείς της αγγλικής λογοτεχνίας. Είχε το θάρρος να εκφράζει τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις ιδέες της και άνοιξε τον δρόμο για πολλές συγγραφείς από όλο τον κόσμο. Τα έργα της ήταν κατά βάση κωμικά και τόνιζαν την εξάρτηση των γυναικών από τον γάμο και την προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν οικονομική ασφάλεια και κοινωνικό κύρος.

Κοκό Σανέλ. Μια πρωτοποριακή Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας. Είναι η πιο γνωστή και πιο πετυχημένη γυναίκα στο χώρο της μόδας και θεωρείται το απόλυτο διαχρονικό σύμβολο κομψότητας. Ένα άτομο γεμάτο τόλμη και θάρρος, με επαναστατικές ιδέες και πάντα μπροστά από την εποχή του. Πέρασε δύσκολα και πενιχρά παιδικά χρόνια, κάτι που την ενέπνευσε να αλλάξει ριζικά τον μετέπειτα τρόπο ζωής της. Το 1925 δημιούργησε το άρωμα “Σανέλ № 5″ και ήταν η εφευρέτης του μικρού μαύρου φορέματος. Είναι από τις διασημότερες σχεδιάστριες μόδας και μόνο το όνομά της προσδίδει γούστο, ποιότητα και στυλ.

Είναι δεδομένο πως υπάρχουν αμέτρητες άλλες γυναίκες, το όνομα των οποίων δεν έγινε ποτέ γνωστό, που όμως με τον χαρακτήρα, το πείσμα, την προσωπικότητα και την πορεία τους, έχουν γίνει πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς άλλους. Αυτές που αναφέρθηκαν είναι απλώς κάποιες από τις πιο γνωστές, οι οποίες κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους και η ζωή τους να εμπνέει ακόμα, δεκαετίες και συχνά αιώνες μετά τον θάνατό τους, πολλούς από εμάς. Τέτοιες γυναίκες είναι η απόδειξη πως με επιμονή και ψυχική δύναμη μπορούν να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια και οι κοινωνικές προκαταλήψεις, και πως η ιστορία δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στο “ισχυρό” και το “ασθενές” φύλο.

 

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]