Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Πού το πάει η Γερμανία με τις τράπεζες

  /   01/04/2013  /   Σχόλια

111207112649-deutsche-bank-logo-story-top

Η διαμάχη μεταξύ διαφορετικών σχολών για την κατανομή του τραπεζικού κινδύνου είναι εξαιρετικά παλιά. Αναβίωσε μετά το 2007. Εκείνο τον Ιούλιο αποκαλύφθηκε ότι μια μεσαίου μεγέθους γερμανική τράπεζα είχε τεράστιες ζημιές. Η IKB είχε χρησιμοποιήσει χρήματα των καταθετών για να πετύχει καλές αποδόσεις σε επενδύσεις χαμηλής εξασφάλισης. Ο επόπτης των γερμανικών τραπεζών προσέφερε πλήρη εγγύηση στις καταθέσεις. Εάν δεν διεσώζετο εκείνη η τράπεζα, εκείνη τη στιγμή, θα ξέσπαγε η χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση μετά το 1931, είπε ο κ. Σάνιο. Τα όσα ακολούθησαν το 2008, επικύρωσαν το «δόγμα Σάνιο».

Ομως, τούτες τις μέρες της κυπριακής κρίσης, ο κ. Σόιμπλε είπε το εξής καταπληκτικό: «Η εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων αξίζει εφόσον το κράτος είναι φερέγγυο». Δίπλα στις δηλώσεις του Ολλανδού συναδέλφου του, το συμπέρασμα είναι απλό: υπάρχει πλήρης μεταστροφή. Το κράτος, ο φορολογούμενος μπορεί και να μην πληρώσει για όλες τις καταθέσεις.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Γερμανία αδιαφορεί για την αποταμίευση των πολιτών της και, κατ’ επέκταση, για τις οικονομίες των πολιτών της Ευρωζώνης. Κάθε άλλο! Σύμφωνα με το οικονομικό δόγμα που επικρατεί στο Βερολίνο όλοι, κράτη, επιχειρήσεις και νοικοκυριά οφείλουν να αποταμιεύουν με σύνεση και επάρκεια. Πρόκειται, άλλωστε, για την άλλη πλευρά της πάγιας γερμανικής αντίληψης που αποστρέφεται οποιοδήποτε έλλειμμα, ιδιαίτερα στον κρατικό προϋπολογισμό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. «Μια επιχείρηση που διαθέτει καλούς διαχειριστές φροντίζει ώστε να αυτοχρηματοδοτεί τις ανάγκες της σε κεφάλαια κίνησης και δανείζεται μόνον για να συμπληρώσει το αποθεματικό των κερδών προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις», μου εξηγούσε υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης γερμανικής τράπεζας.

Αν πρόκειται να συγκροτηθεί Τραπεζική Ενωση, θα πρέπει ο καθένας να είναι υπεύθυνος για τις ζημιές που ενδεχομένως δημιουργεί η διαχείρισή του, πιστεύουν στο Βερολίνο και στις άλλες πρωτεύουσες που συμπαρατάσσονται στην ίδια λογική. Μη λησμονούμε ότι ήταν αυτή ακριβώς η άποψη, όπως τη συμφώνησαν στη γαλλική λουτρόπολη της Ντοβίλ τον Οκτώβριο 2010 οι Μέρκελ και Σαρκοζί, που έστειλε στα αζήτητα τα ελληνικά ομόλογα. Οσοι είχαν εμπιστευθεί τους τίτλους της Ελληνικής Δημοκρατίας κινδύνευαν να υποστούν «κούρεμα» αν η ελληνική κυβέρνηση δεν κατόρθωνε το ακατόρθωτο. Η άποψη ότι οι ιδιώτες έπρεπε να πάρουν πάνω τους μέρος της ζημιάς, μετέτρεψε, τους αμέσως επόμενους μήνες, το ήδη σισύφειο έργο της Ελλάδας σε ασυγκράτητη κάθοδο στην Κόλαση.

Δεν χρειάζεται, όμως, να συμβεί το ίδιο στην περίπτωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Παρά την αναταραχή που έφερε η κυπριακή κατάρρευση, συνεχίστηκε η έγκριση διατάξεων που οργανώνουν την Ενιαία Τραπεζική Αγορά. Οι πιο απαισιόδοξοι, που είναι κατά κανόνα και οι πιο ρεαλιστές, εκτιμούν ότι η γερμανική πλευρά δεν επιθυμεί την πραγματοποίησή της και, σε κάθε περίπτωση, τίποτε δεν θα λειτουργεί πριν από το 2018.

Προσέξτε μερικά βασικά εργαλεία που απαιτούνται. Χρειαζόμαστε μια Επιτροπή Συστημικών Κινδύνων, που θα παρακολουθεί, με βάση ένα Ενιαίο Εγχειρίδιο Κανόνων, τις εργασίες των Συστημικών Τραπεζών ολόκληρης της Ευρωζώνης. Αν μια τράπεζα δεν πάει καλά, η Αρχή Εξυγίανσης θα αποφασίζει τι θα δώσει το Ταμείο Εξυγίανσης. Θα μεσολαβήσει μια Συμφωνία για Αμοιβαία Αναγνώριση, μέσω της οποίας τα κράτη θα «παραιτηθούν» από το δικαίωμα να παρεμβαίνουν στις «εθνικές» τράπεζες. Και, βεβαίως, θα χρηματοδοτηθεί ένα Κοινό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων.

Ας κρατήσουμε, τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές, μικρό καλάθι. Είναι μάλλον απίθανο να έχει βρεθεί απάντηση στο περίφημο «ηθικό δίλημμα» που προκύπτει όταν κάποιος αποφασίζει πόσο κίνδυνο μπορεί να αναλάβει, πιστεύοντας πως αν τα πράγματα πάνε στραβά θα μοιραστεί τη ζημιά με όλους τους άλλους. Δεν μοιάζει και, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι καθόλου δίκαιο!

 

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου στην Καθημερινή.//

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]