Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

ΗΠΑ: Είναι άδικο για την υπόλοιπη Ευρώπη το γερμανικό μοντέλο ανάπτυξης

  /   01/11/2013  /   Σχόλια

Germany growth modelΜέσω τις έκθεσης του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας, οι ΗΠΑ κατέκριναν σε επίσημο επίπεδο το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί η Γερμανία, εκφράζοντας την άποψη πως ευθύνεται για την αδυναμία της οικονομίας της Ευρωζώνης να ανακάμψει.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η τάση της Γερμανίας να βασίζεται στις εξαγωγές περιορίζοντας την εγχώριο ζήτηση, ‘εμποδίζει την εξισορρόπηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη’.

‘Είναι καίριας σημασίας να συμβάλλουν περισσότερο οι πλεονασματικές χώρες στη ζήτηση όσο οι ελλειμματικές χώρες διανύουν περίοδο προσαρμογής’, δήλωσε ο Αμερικάνος Υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιού.

Παράλληλα, ο Ντέιβιντ Λίπτον, δεύτερος στην ιεραρχία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τόνισε και αυτός με τη σειρά του σε ομιλία του στο Βερολίνο την ανάγκη για ‘εξισορρόπηση’ της κατάστασης στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τους στόχους για μείωση του χρέους και τόνωση της ζήτησης.

Η πολιτική των μεγάλων εμπορικών πλεονασμάτων θεωρείται προστατευτική και η Γερμανία έχει δεχθεί επανειλημμένως κριτική στο εσωτερικό της ΕΕ, καθώς υπάρχει όριο στο ποσοστό του ΑΕΠ στο οποίο μπορεί να αντιστοιχεί το εμπορικό πλεόνασμα μιας χώρας. Βάσει των κανονισμών της ΕΕ μάλιστα, η Κομισιόν οφείλει να επιβάλλει πρόστιμο το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι 2,5 δισ. ευρώ ετησίως αν η Γερμανία δεν προσαρμόσει αντιστοίχως το μοντέλο ανάπτυξης της.

Γερμανοί αξιωματούχοι από τη μεριά τους απάντησαν πως τα πλεονάσματα είναι ένδειξη ανταγωνισικότητας, κατακρίνοντας μάλιστα την παρέμβαση των ΗΠΑ, οι οποίες θα ‘έπρεπε να αναλύουν κριτικά τη δικιά τους οικονομική κατάσταση’ σύμφωνα με τον Μίκαελ Μάιστερ, στενό συνεργάτη της Άνγκελα Μέρκελ.

‘Η κριτική στη Γερμανία υπαγορεύει πως θα έπρεπε να εξάγει λιγότερο και να καταναλώνει περισσότερο αλλά δεν καταλαβαίνω πού θα οδηγούσε αυτό καθώς οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας δεν έχουν προϊόντα που οι Γερμανοί θα ήθελαν να αγοράσουν’, δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, senior economist της ING.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]