Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Telegraph: Η γερμανική σύνεση δηλητηριάζει την Ευρώπη

  /   15/03/2013  /   Σχόλια

Germany euro crisis

Υπάρχει μια διασκεδαστική απάντηση στο κλισέ ‘η πιο σκοτεινή στιγμή είναι πριν την ανατολή’ η οποία πάει κάπως έτσι: ‘Όχι, δεν είναι. Βασικά, η πιο σκοτεινή στιγμή είναι πριν την απόλυτη μαυρίλα’.

Η φράση αυτή έρχεται στο μυαλό όταν ακούει κανείς τις αιωνίως αισιόδοξες δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Έχουν προαναγγείλει λανθασμένα τόσες ανατολές από την έναρξη της κρίσης που θα περίμενε κανείς να έχουν μάθει να κρατάνε τα στόματά τους κλειστά. Όμως δεν δείχνουν να το έχουν μάθει ούτε στο ελάχιστο.

Ο Ζοσέ Μπαρόζο, ο Μάριο Ντράγκι και ο Όλι Ρεν (ο οποίος έχει εξαγγείλει επανειλημμένως το τέλος της κρίσης) μίλησαν πρόσφατα για πολλοστή φορά για ‘σημάδια ανάκαμψης’, ‘φως στο τέλος του τούνελ’, ‘θετικά μηνύματα’ κλπ.

Περιέργως, αυτοί που είναι υποχρεωμένοι να ζουν στον πραγματικό κόσμο αδυνατούν να δουν κάποια από αυτές τις θετικές εξελίξεις. Αντιθέτως, βλέπουν καταστροφικά επίπεδα ανεργίας και μια πραγματική οικονομία που πάει από το κακό στο χειρότερο. Ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης πλέον απορρίπτει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα που χαράσσεται σε Βρυξέλλες και Βερολίνο. Αλλά μη σας νοιάζει. Υπάρχουν, λένε οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ακτίνες φωτός στον ορίζοντα, θετικές ενδείξεις πως το φάρμακο της δημοσιονομικής πειθαρχίας αποδίδει όπως προβλέφθηκε. Αποδίδει μάλιστα τόσο πολύ, που αποφάσισαν να αυξήσουν τη δόση.

Για να δώσει το σωστό παράδειγμα, η Γερμανία θα υποβάλλει και τον εαυτό της σε μια μικρή έξτρα δόση χημειοθεραπείας, μολονότι προφανώς δεν τη χρειάζεται. Οι περικοπές δαπανών που ανακοίνωσε ο κ. Σόιμπλε στοχεύουν στο να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό της χώρας ένα χρόνο νωρίτερα του αναμενομένου. Και όλα αυτά ενώ είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς μια πιο υγιή οικονομικά χώρα από τη Γερμανία: υψηλά επίπεδα εξαγωγών συνδυάζονται με επίπεδα ανεργίας που βρίσκονται σε πρωτοφανώς χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, είναι η μόνη μεγάλη αναπτυγμένη οικονομία που αναμένει το επίπεδο του χρέους της να μειωθεί φέτος.

Σύμφωνα με την κεϋνσιανή θεωρία, η Γερμανία κάνει ακριβώς αυτό που πρέπει: επισκευάζει την οροφή ενώ έχει λιακάδα.

Όμως δυστυχώς αυτό που είναι καλό για τη Γερμανία είναι αναμφισβήτητα κακό για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επιχειρούν να ισορροπήσουν τους προϋπολογισμούς τους στρεφόμενες μακριά από τις πηγές ανάπτυξης της προ-κρίσεως περιόδου -δηλαδή την κρατική και ιδιωτική κατανάλωση που χρηματοδοτείτο από αυξανόμενο χρέος- είναι απαραίτητο να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους, ώστε να εξυγιάνουν το οικονομικό τους μοντέλο. Αυτό όμως, με τη σειρά του, απαιτεί δημοσιονομικό και νομισματικό επεκτατισμό από χώρες με μεγάλα πλεονάσματα όπως η Γερμανία.

Germany euro crisis 2

Σε χειρότερη μοίρα από όλους, βρίσκονται οι αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες βρίσκονται εγκλωβισμένες σε μια νομισματική ένωση με το γερμανικό θηρίο. Αν η Γερμανία ‘σφίγγει το ζωνάρι’ μαζί με όλους τους άλλους, τότε είναι αδύνατο οι υπόλοιποι να πετύχουν υποτίμηση των μισθών και των τιμών στο σημείο που να ανακτήσουν τη χαμένη ανταγωνιστικότητά τους και να ισοσκελίσουν τα εμπορικά τους ισοζύγια. Επομένως η πολιτική της Ευρωζώνης αυτή την στιγμή δεν προσφέρει κάποιον ορατό δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη για αυτές τις χώρες.

Αυτό το πρόβλημα δεν είναι κάτι καινούριο στην οικονομική επιστήμη. Ο ίδιος ο Κέυνς, στο συνέδριο του Μπρέττον Γουντς το 1944 είπε πως σε ένα καθεστώς σταθερών ισοτιμιών, οι πλεονασματικές οικονομίες είναι υποχρεωμένες να επεκταθούν έτσι ώστε να μπορέσουν οι οικονομίες των χρεωμένων χωρών να σταματήσουν να συστέλλονται, να ανακάμψουν και να δημιουργήσουν έναν αλληλοτροφοδοτούμενο κύκλο ανάπτυξης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν τα κεφάλια τους στην άμμο όσον αφορά στα βασικά οικονομικά στοιχεία και δεν δείχνουν να το αναγνωρίζουν. Μια νομισματική ένωση δημοσιονομικά και δημοκρατικά κυρίαρχων κρατών αποτελεί θεμελιώδη αντίφαση. Δεν υπάρχει τρόπος να δουλέψει. Και η οικονομική καταστροφή που επιβάλλουν στους πληθυσμούς τους στο όνομα της ειρήνης συνθέτει ένα σκηνικό απόλυτης τραγωδίας.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]