Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Οι Γερμανοί ευρωσκεπτικιστές στο 3%

  /   17/04/2013  /   Σχόλια

20130323_EUP002_0

 

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA, εκτιμά τη δύναμη του νεοϊδρυθέντος κόμματος “Εναλλακτική για τη Γερμανία” στο 3%, ενώ σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Γερμανίας τάχθηκε κατά των προτάσεων του κόμματος για έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ.

«Για μία εξαγωγική χώρα όπως η Γερμανία, η συμμετοχή στη Ζώνη του Ευρώ είναι μεγάλη τύχη» είπε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ. «Οποιος τη θέτει σε κίνδυνο διακινδυνεύει ευημερία, θέσεις εργασίας και κοινωνική προστασία».

Το νέο κόμμα, που πραγματοποίησε την ιδρυτική του διάσκεψη στο Βερολίνο την Κυριακή, στοχεύει σε κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, αν και μέχρι στιγμής διαθέτει τοπικές οργανώσεις σε πέντε μόλις κρατίδια. Προκειμένου να παρουσιαστεί στις εκλογές απαιτείται η συγκέντρωση 2.000 υπογραφών σε καθένα από τα 16 γερμανικά κρατίδια.

Η δημοσκόπηση της ΙΝSA για λογαριασμό της εφημερίδας «Μπιλντ» έδωσε 3% στην Εναλλακτική για τη Γερμανία, διαπιστώνοντας, ωστόσο, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δυνητικών υποστηρικτών προέρχονται από τον κυβερνητικό συνασπισμό της Αγκελα Μέρκελ. Αυτό σημαίνει ότι η ύπαρξη του κόμματος μπορεί να επηρεάσει τη γερμανική πολιτική στο θέμα της Ευρωζώνης, οδηγώντας τη γερμανική κυβέρνηση να επιβάλλει όλο και σκληρότερους όρους προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεσή της σε νέα χρηματοδοτικά πακέτα. Αυτό ήδη συνέβη ώς ένα βαθμό στο χρηματοδοτικό πακέτο της Κύπρου, το οποίο θα ψηφιστεί αύριο στη γερμανική Βουλή. Στο ζήτημα αυτό, η πίεση είχε προέλθει από τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι είχαν πιέσει για συμμετοχή των καταθετών στο κόστος διάσωσης. Μετά το βαρύ πλήγμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι πιθανοί αυριανοί κυβερνητικοί τους εταίροι, οι Πράσινοι, ετοιμάζονται να υπερψηφίσουν κανονικά αύριο το κυπριακό πακέτο.

«Εξω από το ευρώ, πίσω στο μάρκο. Αυτή η νοσταλγία του εθνικού κράτους βλάπτει περισσότερο όλων τη Γερμανία, βλάπτει περισσότερο όλων τα γερμανικά συμφέροντα» δήλωσε η επικεφαλής των Πρασίνων Κλαούντια Ροτ.

Αντίστοιχα ο επικεφαλής των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων, Πάτρικ Ντέριγκ, χαρακτήρισε «ανησυχητικό» το γεγονός ότι κάποιοι δημιουργούν στη γερμανική κοινή γνώμη την εντύπωση ότι η Γερμανία μπορεί να αλλάξει νόμισμα χωρίς συνέπειες.

Στη δημοσκόπηση της INSA οι Χριστιανοδημοκράτες εξασφαλίζουν 39%, οι Σοσιαλδημοκράτες 26%, οι Πράσινοι 15%, η Αριστερά 6% και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες κατακτούν οριακά την παραμονή τους στη Βουλή με ποσοστό 5%.

Επειτα από οκτώ χρόνια στην εξουσία, η Αγκελα Μέρκελ παραμένει πολύ δημοφιλής. Ενώ οι Γερμανοί εκφράζουν γενικώς κόπωση με τα πακέτα διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης, υποστηρίζουν ταυτόχρονα την πολιτική της καγκελαρίου για την απόσπαση ανταλλαγμάτων για τα πακέτα.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία υποστηρίζει τη «συντεταγμένη» και «ειρηνική» διάλυση της Ευρωζώνης, θεωρώντας ότι αυτό συμφέρει και τη Γερμανία αλλά και τις χώρες του Νότου που υφίστανται τις συνέπειες της ύφεσης και της ανεργίας.

Πηγή:kathimerinig.gr

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]