Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Η μάχη της κυριαρχίας

  /   02/09/2013  /   Σχόλια

German Europe 2

Η τοποθέτηση της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ ότι ήταν «μεγάλο λάθος» να γίνει δεκτή η Ελλάδα στη Ζώνη του Ευρώ εξυπηρετεί προφανείς προεκλογικές σκοπιμότητες. Ο λαϊκισμός είναι σύμφυτος με την πολιτική, διότι ο ηγέτης δεν απευθύνεται σε ακαδημαϊκό κοινό αμφιθεάτρου, αλλά σε μάζες ψηφοφόρων, που προσπαθεί να πείσει περί της ανωτερότητός του έναντι του όποιου αντιπάλου του.

Τα ανωτέρω δεν αναιρούν την ορθότητα της εκτιμήσεως της κ. Μέρκελ, αν και αφορούν μόνον στη μισή αλήθεια. Οι αντιρρήσεις της Γερμανίας εστιάζονταν πρωτίστως στην είσοδο της Ιταλίας στη Ζώνη του Ευρώ, αλλά επειδή δεν ήταν δυνατόν να μείνει έξω από το συγκεκριμένο μείζον εγχείρημα μία ιδρυτική χώρα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, συμπεριελήφθη τελικώς και η Ελλάς στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Αλλά αυτά αποτελούν ιστορία, όπως επίσης και το γεγονός ότι το ευρώ –αυτό καθ’ αυτό– αποτελεί μία παραδοξότητα, καθώς η απόφαση της δημιουργίας κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος ήταν πολιτική, μη στηριζόμενη στα οικονομικά δεδομένα των χωρών που τελικώς θα το υιοθετούσαν. Ηταν το «αντάλλαγμα» της Γερμανίας –μετά την ενοποίησή της– προς τη Γαλλία και φυσικά το κοινό νόμισμα διαμορφώθηκε σύμφωνα με τους όρους και τις προδιαγραφές που έθεσε η Bundesbang, με βάση τις γερμανικές φοβίες της οικονομικής κρίσεως που έπληξε τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και οδήγησε στην άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ.

Το ουσιώδες είναι πως στην Ευρώπη, σήμερα, βρίσκεται σε εξέλιξη μία μάχη κυριαρχίας, με τη Γερμανία να διεκδικεί ηγετικό ρόλο, για τρίτη φορά στη διάρκεια ενός αιώνος. Οι Βρετανοί είχαν προβλέψει εξ αρχής τις εξελίξεις. Ο Χάρολντ Μακμίλαν είχε προειδοποιήσει ότι το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποιήσεως θα οδηγούσε σε μία Ευρώπη όπου θα κυριαρχούσε η Γερμανία… Είναι σαν να τους δίνουμε στο πιάτο αυτό που προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε διεξάγοντας δύο πολέμους». Επειτα από λίγες δεκαετίες, η Μάργκαρετ Θάτσερ μάταια προσπάθησε να αποτρέψει τη γερμανική ενοποίηση με το επιχείρημα ότι «για μία φορά ακόμη η Γερμανία θα κυριαρχούσε στην Ευρώπη».

Στην Ελλάδα, μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο και την καταστολή της κομμουνιστικής ανταρσίας, η ελίτ της χώρας συντάχθηκε με τις αγγλοσαξονικές δυνάμεις και η στροφή προς τη Γερμανία συνετελέσθη και ολοκληρώθηκε με την ένταξη στη Ζώνη του Ευρώ επί πρωθυπουργίας του κ. Κώστα Σημίτη.

Από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, η χώρα διοικούνταν πάντα από ελίτ, οι οποίες όμως επέτυχαν να διατηρούν ισχυρότατους δεσμούς με τις κοινωνικές δυνάμεις που τις εστήριζαν – τις συντηρητικές και τις φιλελεύθερες αντιστοίχως. Αλλά η κρίση αποξένωσε την όλως προσφάτως διαμορφωθείσα ελίτ από την κοινωνική της βάση. Οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ κατέφυγαν μαζικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία αποδεκατίζεται συστηματικά με τη συνεχή προσχώρηση της λαϊκής δεξιάς στη Χρυσή Αυγή και στους Ελεύθερους Ελληνες, για όσους δεν προσβλέπουν στη συντριβή του όλου συστήματος.

Η μεγάλη πορεία της Γερμανίας να διαμορφώσει μία Ευρώπη κατά τα πρότυπά της έχει επιφέρει μοιραίο πλήγμα στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδος. Διερωτάται κανείς εάν όσοι πανηγύριζαν την ένταξη της χώρας στο ευρώ είχαν προβλέψει αυτές τις εξελίξεις.

// Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στην Καθημερινή

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]