Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Σόρος: ‘Μόνη λύση τα ευρωομόλογα αλλιώς η Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ’

  /   10/04/2013  /   Σχόλια

SS_Trading_Icon_George_Soros1

Ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτ Σόρος, ο οποίος ασκεί με κάθε ευκαιρία κριτική στους Ευρωπαίους για τους λανθασμένους χειρισμούς στην προσπάθεια να σβήσει η πυρκαγιά του ευρώ, καταφέρθηκε επίσης κατά της λύσης του κουρέματος καταθέσεων που δόθηκε στην Κύπρο. ‘Ο μόνος τρόπος’, δήλωσε σε ομιλία του στην Φρανκφούρτη, ‘για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην ευρωζώνη είναι να συμφωνήσει το Βερολίνο στην έκδοση ευρωομολόγων. Σε αντίθετη περίπτωση, η Γερμανία οφείλει να εγκαταλείψει το ευρώ ώστε να εκδώσουν ευρωομόλογα οι υπόλοιπες χώρες που θα μείνουν σε αυτό.’

Ο Σόρος που δεν διστάζει να ασκήσει με κάθε ευκαιρία κριτική στους ευρωπαίους για τις μέχρι σήμερα λανθασμένες, όπως πιστεύει, ενέργειές τους στην προσπάθεια να σβήσει η πυρκαγιά του ευρώ, καταφέρθηκε επίσης κατά της λύσης του κουρέματος καταθέσεων που δόθηκε στην Κύπρο.

Όπως ανέφερε ο Σόρος, το πρώτο μεγάλο λάθος έγινε με τη δημιουργία της ευρωζώνης όταν δημιουργήθηκε μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ οι χώρες μέλη υπερχρεώθηκαν χρησιμοποιώντας ένα νόμισμα το οποίο δεν μπορούν οι ίδιες να ελέγξουν.

Αυτό το πρόβλημα του ευρώ δεν το κατάλαβε κανείς για χρόνια μέχρι που δημιουργήθηκε η κρίση στην Ελλάδα, λέει ο Σόρος προσθέτοντας μάλιστα ότι ακόμη και σήμερα κανείς στην Ευρώπη δεν έχει καταλάβει την ακριβή φύση του συνολικού προβλήματος.

Για να επιλυθεί η κρίση το μεγάλο βάρος των ευθυνών πέφτει στους ώμους της Γερμανίας, κι εδώ ο Σόρος θεωρεί ότι υπάρχουν δύο προβλήματα. Το πολιτικό πρόβλημα είναι ότι η Γερμανία δεν θέλει να έχει την ηγετική θέση που αναγκάζεται να αποκτήσει λόγω της οικονομικής της ισχύος.

Το οικονομικό πρόβλημα είναι ότι το Βερολίνο επιβάλλει λάθος πολιτικές στην ευρωζώνη. «Η λιτότητα δεν έχει αποτέλεσμα. Δεν μπορεί να μειωθεί το χρέος μειώνοντας το έλλειμμα στον προϋπολογισμό» λέει ο Σόρος.

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι η Γερμανία «το παράκανε» με την Κύπρο αφού ήταν πρόωρη η απόφασή της να κουρέψει τις καταθέσεις θέλοντας να μειώσει το κόστος του πακέτου βοήθειας. Εάν αυτό είχε γίνει μετά από την τραπεζική ένωση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ήταν μια υγιής μεταρρύθμιση.

Όμως τώρα αυτό που έγινε στην Κύπρο «υπονόμευσε το επιχειρηματικό μοντέλο των Ευρωπαϊκών τραπεζών, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από καταθέσεις», ανέφερε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής.

Προσέθεσε δε ότι η Άνγκελα Μέρκελ που κέρδισε μια μεγάλη πολιτική νίκη με το θέμα της Κύπρου πολύ θα ήθελε να βάλει «στον πάγο» την κρίση του ευρώ μέχρι να γίνουν οι εκλογές.

«Η λύση για όλα τα προβλήματα στην ευρωζώνη μπορεί να συνοψιστεί σε μια λέξη: ευρωομόλογα» λέει ο Σόρος και προσθέτει: «Εξαρτάται από τη Γερμανία να αποφασίσει εάν είναι διατεθειμένη να δώσει το πράσινο φως για τα ευρωομόλογα ή όχι. Αλλά δεν έχει το δικαίωμα να μην επιτρέψει στις βαριά χρεωμένες χώρες να ξεφύγουν από τη μιζέρια τους εκδίδοντας ευρωομόλογα. Με άλλα λόγια, εάν η Γερμανία αντιτίθεται στα ευρωομόλογα θα πρέπει να εξετάσει να εγκαταλείψει το ευρώ και να αφήσει τους άλλους να τα εκδώσουν».

 

Πηγή:tanea.gr

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]