Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Μαζική μετανάστευση των funds από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη

  /   16/10/2013  /   Σχόλια

Stock Market Funds

Η ροή των κεφαλαίων μακριά από τις αμερικανικές μετοχές και τα ομόλογα και προς στην Ευρώπη, δεν έχει μόνο να κάνει με το shutdown των ΗΠΑ και το αδιέξοδο του χρέους , αλλά και με την βελτίωση που παρουσιάζει η εικόνα της Ευρώπης έναντι των διαρθρωτικών προβλημάτων στις ΗΠΑ, που επιμένουν.

«Αν και δεν περιμένουμε default για τις ΗΠΑ , μια αύξηση στο ανώτατο όριο του χρέους θα σημαίνει απλά ότι οι αμερικανικές αγορές μετοχών θα είναι και πάλι αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο της αναπροσαρμογής των προοπτικών ανάπτυξης» όπως τονίζει ο οίκος Jefferies.

Δεδομένου ότι η δυναμική της ανάπτυξης επιδεινώνεται , οι αγορές των ΗΠΑ διαπραγματεύονται σε υπερβολικά επίπεδα , ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη αποτελούν κινητήριο μοχλό για μια «εκπληκτική» ανάκαμψη, όπως δηλώνει η Μαρί Όουενς Τόμσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Credit Agricole .

Τα funds κατευθύνονται ξεκάθαρα προς την Ευρώπη. Κατά την εβδομάδα που έληξε στις 9 Οκτωβρίου, τα ευρωπαϊκή μετοχικά κεφάλαια είδαν εισροές ύψους 1,6 δισ. δολαρίων , που σηματοδοτεί την 15η εβδομάδα καθαρών εισροών , ενώ τα ομόλογα και η αγορά χρήματος είδαν εισροές 796 εκατομμυρίων δολαρίων και 5,3 δισ. δολαρίων , αντίστοιχα, την συγκεκριμένη εβδομάδα , σύμφωνα με τα στοιχεία της Jefferies .

Στις ΗΠΑ τα funds παρέμειναν καθαροί πωλητές, με τα αμοιβαία κεφάλαια της αγοράς χρήματος να χάνουν 27 δισ. δολάρια , η «βαρύτερη» εκροή εδώ και σχεδόν έξι μήνες , ενώ τα μετοχικά και τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια είδαν 10 δισ. και 1,5 δισ. δολάρια καθαρές πωλήσεις , αντίστοιχα , όπως έδειξαν τα στοιχεία .

Η ανθεκτικότητα των εισροών στις ευρωπαϊκές μετοχές  σε συνδυασμό με το ισχυρό ευρώ, είναι πιθανό να σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα ξεπεράσουν σε αποδόσεις τις αμερικανικές μετοχές, μέχρι το τέλος του έτους , τονίζει η Jefferies .

Από την άλλη, τα διαρθρωτικά προβλήματα στις ΗΠΑ μπορεί να παρατείνουν τις χαμηλές επιδόσεις των μετοχών .

Επιπλέον , το πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ σημαίνει πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν. Ενώ η μείωση του ελλείμματος είναι θετική, η μείωση γίνεται στις δαπάνες  των προγραμμάτων που ουσιαστικά θα έπρεπε να δουν αύξηση,  όπως είναι η εκπαίδευση , η οποία θα βελτιώσει την παραγωγικότητα της εργασίας , όπως τονίζει η Credit Agricole.

Αντίθετα, δεν υπάρχει στιγμή στην ιστορία, όπου η Ευρώπη έχει καταφέρει τόσες πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όπως προσθέτει.

Σύμφωνα και με τη Jefferies, οι ευρωπαϊκές μετοχές προσφέρουν πολύ υψηλή ανάπτυξη κερδών ανά μετοχή και χαμηλές αποτιμήσεις, τη στιγμή που οι προβλέψεις για την κεροδοφρία των αμερικάνικων εταιρειών είναι χαμηλές και σε μονοψήφια ποσοστά, και διαπραγματεύονταιμε p/e της τάξης του 15.  Επίσης, οι ευρωπαϊκές μετοχές προσφέρουν διπλάσια μερισματική απόδοση , όπως τονίζει.

// naftemporiki.gr

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]