Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

ΟΗΕ: Η ανισότητα και η φτώχεια απειλούν την ανάπτυξη

  /   13/02/2014  /   Σχόλια

ftwxeia

Οι διακρίσεις λόγω φύλου σε βάρος των γυναικών, η έλλειψη πρόσβασης σε αντισυλληπτικά, αλλά και στην υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η στασιμότητα των επιπέδων της φτώχειας απειλούν την ανάπτυξη, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε την Τετάρτη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Ο επικεφαλής του Ταμείου του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό, Μπαμπατούντε Οσοτιμεχίν, δήλωσε ότι τα παγκόσμια έσοδα έχουν αυξηθεί, ωστόσο τα χρήματα έχουν διανεμηθεί δυσανάλογα. Το 50% των συνολικών οικονομικών κερδών έχει πάει στο πλουσιότερο 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ το φτωχότερο 10% δεν έχει λάβει σχεδόν τίποτα.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε άλλα 20 χρόνια για την αντιμετώπιση της ανισότητας που μαστίζει τη συλλογική ευημερία μας», είπε ο κ. Οσοτιμεχίν. «Τα οφέλη της ανάπτυξης δεν θα πρέπει να περιορίζονται στους έχοντες, αλλά θα πρέπει να επωφελούνται από αυτά όλοι οι πληθυσμοί», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έκθεση, στις φτωχές κοινότητες ανά τον κόσμο, περίπου 800 γυναίκες πεθαίνουν καθημερινά κατά τον τοκετό, 220 εκατομμύρια γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση στην αντισύλληψη, τα νεαρά κορίτσια εξακολουθούν να έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση και πολλές αντιμετωπίζουν σεξουαλική και σωματική βία.

«Σήμερα, δεν υπάρχει καμία χώρα στην οποία οι γυναίκες να θεωρούνται ίσες με τους άνδρες στην πολιτική και οικονομική εξουσία», σημείωσε ο κ. Οσοτιμεχίν. «Στηρίζοντας τις φιλοδοξίες των γυναικών ως εκ τούτου και τις φιλοδοξίες όλων των νέων γενικά είναι ιδιαίτερα σημαντικό… Έχοντας εκπαίδευση, υγεία και εξειδίκευση, μπορούν να αποτελέσουν μια ισχυρή κινητήρια δύναμη της οικονομικής βελτίωσης και ανάπτυξης των χωρών τους», τόνισε.

Στην ίδια έκθεση, όπου εξετάζεται η παγκόσμια ανάπτυξη τα τελευταία 20 χρόνια, διαπιστώνεται πάντως ότι πολλές από τις προσπάθειες σημείωσαν επιτυχία, όπως το γεγονός ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας καθώς και ο αριθμός των θανάτων γυναικών που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τον τοκετό, έχουν μειωθεί κατά 50%.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]