Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Γαλλογερμανική συμμαχία ενάντια στην ανεργία των νέων

  /   29/05/2013  /   Σχόλια

LogoE full no text.preview

 

Η Ευρώπη οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα την ανεργία των νέων, διεμήνυσαν από κοινού την Τρίτη η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη μιας ολόκληρης γενιά που φοβούνται ότι δεν θα βρίσκει δουλειά.
«Θα πρέπει να δράσουμε κατεπειγόντως, αφού έξι εκατομμύρια νέοι (ηλικίας 15-24 ετών) είναι άνεργοι στην Ευρώπη και περίπου 14 εκατομμύρια δεν έχουν δουλειά, δεν φοιτούν σε κάποια σχολή, ούτε είναι μαθητευόμενοι», τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Σήμερα ξεκινά η εκστρατεία για την απασχόληση των νέων», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι έχει συμφωνήσει με την Καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ να καταρτιστεί «ένα πραγματικό σχέδιο για την ανεργία των νέων από φέτος».

Οι υπουργοί Εργασίας της Γαλλίας και της Γερμανίας, Μισέλ Σαπέν και Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, παρουσίασαν στο Παρίσι τις γενικές γραμμές της γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη.

Η Καγκελάριος Μέρκελ αναμένεται να επισκεφθεί την Πέμπτη το Παρίσι για συνομιλίες με τον Ολάντ.

Στο συνέδριο που οργανώθηκε την Τρίτη στη γαλλική πρωτεύουσα, παρόντες ήταν, εκτός των υπουργών Εργασίας Γαλλίας και Γερμανίας, ο υπουργός Εργασίας της Ιταλίας Ενρίκο Τζοβάνι και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Σαπέν και η Φον ντερ Λέγεν παρουσίασαν το γενικό πλαίσιο του γαλλογερμανικού σχεδίου που τιτλοφορείται «Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ανάπτυξη και την απασχόληση».

Το σχέδιο αυτό θα επιδιώξει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από τη χρήση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και θα βασίζεται σε τρεις άξονες: στην πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε δάνεια, στην ανάπτυξη της κατάρτισης και τη γεωγραφική κινητικότητα.

«Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις μικρομεσαίες βιομηχανίες δημιουργούνται οι περισσότερες θέσεις εργασίας για τους νέους, αυτές θα πρέπει να στηρίξουμε», εκτίμησε ο Σαπέν.

«Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες συνιστούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, είναι έτοιμες για παραγωγή αλλά χρειάζονται κεφάλαιο. Ομως τους παρέχονται πιστώσεις με υπερβολικά επιτόκια. Αυτόν το φαύλο κύκλο ελπίζουμε να σπάσουμε, κυρίως χάρη στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», είπε από την πλευρά της η γερμανίδα υπουργός Εργασίας.

«Ο δεύτερος άξονας είναι η κατάρτιση: υστερούμε σημαντικά σε σχέση με τη Γερμανία και προφανώς για αυτόν το λόγο η ανεργία εκεί είναι μικρότερη», συνέχισε ο Σαπέν, προσθέτοντας ότι «ο τρίτος άξονας είναι η κινητικότητας, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Βασική ιδέα είναι να διασφαλιστεί ότι στην Ευρώπη κανένας νέος δεν θα μένει για διάστημα μεγαλύτερο των 4-6 μηνών χωρίς απασχόληση, εκπαίδευση ή μαθητεία.

Ο Σόιμπλε από την πλευρά του προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να δίνονται υποσχέσεις στους νέους που δεν πρόκειται να τηρηθούν μακροπρόθεσμα, επιμένοντας ότι είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Υποστήριξε ότι μια αποτυχία στον αγώνα κατά της ανεργίας των νέων θα μπορούσε να διαλύσει την Ευρώπη, ενώ η εγκατάλειψη του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας υπέρ ενός μοντέλου όπως αυτό που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ θα πυροδοτούσε «επανάσταση».

«Είναι ανάγκη να πετύχουμε στον αγώνα κατά της ανεργίας των νέων, διαφορετικά θα χάσουμε τη μάχη για την ενότητα της Ευρώπης», είπε. Εάν εισαγόταν στην Ευρώπη το μοντέλο κοινωνικής πρόνοιας που υπάρχει στις ΗΠΑ «θα είχαμε επανάσταση, όχι αύριο, αλλά την ίδια ημέρα», πρόσθεσε.

«Πρέπει να σώσουμε μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων που φοβούνται. Εχουμε την καλύτερα εκπαιδευμένη γενιά και την βάζουμε στην αναμονή. Αυτό είναι απαράδεκτο», τόνισε από την πλευρά του ο ιταλός υπουργός Εργασίας Ενρίκο Τζοβανίνι.

Το θέμα της ανεργίας των νέων θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης εργασίας που θα πραγματοποιήσει η Μέρκελ την Πέμπτη στο Παρίσι. Θα είναι επίσης ένα από τα βασικά θέματα των συνομιλιών στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 27 και 28 Ιουνίου.

Τον Μάρτιο, Γερμανία και Αυστρία είχαν το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στους νέους, με 8% στο σύνολο του ενεργού εργατικού δυναμικού τους.

Στη Γαλλία ένας στους τέσσερις νέους (ποσοστό 25%) είναι άνεργος, στην Ιταλία και την Πορτογαλία το ποσοστό ανεβαίνει στο 38% και στην Ελλάδα και την Ισπανία εκτοξεύεται πάνω από το 55%.

Στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επταετία 2014-20, που ακόμη δεν έχει εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προβλέπονται 6 δισεκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους και ο γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν «πολύ γρήγορα».

Ο Ολάντ επανέλαβε επίσης την ιδέα για ένα «πρόγραμμα Erasmus για την κατάρτιση», όπως αυτό που υπάρχει για τους Ευρωπαίους φοιτητές. «Τα κεφάλαια υπάρχουν, ας τα κινητοποιήσουμε», κατέληξε.

 

Πηγή: tanea.gr

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]