Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Συνέντευξη: Free Thinking Zone

  /   29/04/2013  /   Σχόλια

free thinking zone

To Free Thinking Zone μπήκε στη ζωή των Αθηναίων προσφέροντας δύο ‘προϊόντα’ που δεν φοριούνται ιδιαιτέρως στη χώρα: το βιβλίο και το διάλογο. Κι όμως, η προσπάθεια φαίνεται να αποδίδει καρπούς και ο συγκεκριμένος χώρος τείνει να γίνει σημείο αναφοράς μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αποδεικνύοντας πως ένα ποιοτικό project με την απαραίτητη αφοσίωση μπορεί να ανθίσει και στο δυσμενέστερο περιβάλλον.

Η Αρετή Γεωργιλή μας μίλησε για το βιβλιοπωλείο της.

 

Μιλήστε μας για το concept και τις δράσεις του Free Thinking Zone.

free thinking zone 2To Free Thinking Zone ή Οίκος Ανοχής Σκέψης είναι ένα concept βιβλιοπωλείο για τη σύγχρονη σκέψη και τέχνη και λειτουργεί λίγο διαφορετικά από τα παραδοσιακά βιβλιοπωλεία. Δανείζεται τον τρόπο λειτουργίας των μουσείων παρουσιάζοντας μόνιμες συλλογές βιβλίων καθώς και περιοδικές που δημιουργούνται ανάλογα με το ‘καυτό’ θέμα της επικαιρότητας το οποίο φιλοξενείται κατά καιρούς στον χώρο. Εκπρόσωποι της σύγχρονης ελληνικής και ξένης διανόησης, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, λογοτέχνες, εικαστικοί και άλλοι καλούνται να υποστηρίζουν  ζωντανά διαφορετικές και ανατρεπτικές απόψεις, αναζητώντας την ανοχή και τη σύνθεση ως μονόδρομο προόδου για τη χώρα μας.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα think tank που προωθεί την ελεύθερη, αντισυμβατική σκέψη και πουλά βιβλία.

Το Free Thinking Zone δανείζεται το όνομά του από τα λιμάνια. Δανείζεται την industrial αισθητική του από τις οικοδομές και τα νεουορκέζικα loft.

Εκτός από βιβλιοπωλείο θα λειτουργεί και ως χώρος εκθέσεων έργων νέων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, χώρος διοργάνωσης ιδιωτικών θεατρικών παραστάσεων και άλλων μουσικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Στα λιμάνια οι Ζώνες Ελευθέρου Εμπορίου (Free Trade Zones) είναι οι χώροι που τα εμπορεύματα μπορούν να παραμείνουν χωρίς περιορισμούς μέχρι να διακινηθούν στις αγορές.

Ανάμεσα στα Εξάρχεια και το Κολωνάκι (χαμηλά στην οδό Σκουφά), το Free Thinking Zone είναι το σημείο στα λιμάνια που είναι ανοιχτό σε όλους εκείνους  που αναζητούν διαρκώς νέους δρόμους, που δεν πιστεύουν στο προφανές, που μπαίνουν άφοβα  σε οίκους ανοχής αλλά και σε εκκλησίες. Που ‘στη νύχτα δεν βλέπουν  το σκοτάδι  αλλά το γαλάζιο του ουρανού’ (Georges Bataille).

Ξεκινήσατε ένα εγχείρημα μακριά από παραδοσιακές συνταγές, σε μια από τις χειρότερες δυνατές περιόδους. Πώς αποφασίσατε να πάρετε το ρίσκο και ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε αρχικά;

Αυτό που λέω πάντα είναι ‘ουδείς δειλός δοξάσθηκε’! Δεν υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα εντός ή εκτός free thinking zone 3κρίσης, χωρίς ρίσκο. Πράγματι, η οικονομική συγκυρία δεν μας ευνοεί ιδιαίτερα αλλά η εσωστρέφεια του κόσμου δημιουργεί μία ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε πρώτα απ’όλα τη σχέση μας με τον εαυτό μας, με τους γύρω μας, με την κοινωνία, να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες και την πορεία μας. Αυτή η κρίση αξιών, αυτή η ανάγκη είναι για εμένα μια τεράστια ευκαιρία να διαβάσουμε περισσότερο.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης της χώρας και της περιορισμένης αγοραστικής δύναμης των πελατών μας, καθώς και τις άπειρες, γραφειοκρατικές διαδικασίες που μας εμποδίζουν να αδειοδοτηθούμε σωστά, είμαστε ευχαριστημένοι. Είμαστε εντός του επιχειρηματικού μας σχεδίου, αν και όπως καταλαβαίνετε αυτό ήταν εξαρχής πολύ συντηρητικό.

Το ελπιδοφόρο στοιχείο είναι ότι ο κόσμος αναζητά πράγματι απαντήσεις μέσα στα βιβλία, διαβάζει περισσότερο πια δοκίμια, μελέτες, έργα σύγχρονης διανόησης και λιγότερο λογοτεχνία.

Πιστεύετε πως υπάρχουν αποδεκτοί περιορισμοί της ελευθερίας του λόγου; Εσείς ως Free Thinking Zone, πχ, θα δίνατε ποτέ το βήμα σε νεοναζί;

Πιστεύω ότι οι νέοι Έλληνες δεν έχουμε-όσο βαρύ και αν ακουστεί αυτό- παράδοση δημοκρατίας. Ακόμη και εκείνοι που αποκαλούν τους εαυτούς τους ‘προοδευτικούς’ είναι βαθύτατα συντηρητικοί. Δεν ξέρουμε να ακούμε και αποκλείουμε χωρίς δεύτερη σκέψη οποιαδήποτε άποψη είναι ακόμη και ελάχιστα διαφορετική από τη δική μας. Αυτό προσπαθούμε να ανατρέψουμε στο Free Thinking Zone: να γίνουμε λίγο περισσότερο δεκτικοί στη διαφορετικότητα, να δείχνουμε λίγη περισσότερη ανοχή στο δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης του διπλανού μας όσο αποκρουστική και αν μας ακούγεται η άποψή του.

Έχω μία αρχή για το Free Thinking Zone: φιλοξενούμε τους πάντες αρκεί να μην εμπλέκονται σε υποθέσεις του κοινού ποινικού κώδικα και να συμφωνούν με τις αρχές και το πνεύμα του συντάγματός μας. Ως εκ τούτου όχι δεν θα έδινα βήμα σε νεοναζί.

free thinking zone 4Το internet από τη μία έχει διευρύνει απεριόριστα τους ορίζοντές μας  αλλά από την άλλη έχει συρρικνώσει το attention span μας. Τι αντίκτυπο πιστεύετε πως έχει αυτό το δίπολο στη σχέση της γενιάς του internet με το βιβλίο;

Ο ηθοποιός Stephen Fry έχει πει μία φράση που θεωρώ εξαιρετικά εύστοχη όταν μου κάνουν αυτήν την ερώτηση: ‘Η σχέση του ηλεκτρονικού βιβλίου- ή εν γένει του διαδικτύου προσθέτω- με το βιβλίο είναι η σχέση της σκάλας με το ασανσέρ, πάντα θα χρησιμοποιείς είτε το ένα είτε το άλλο και έχουν και τα δύο το δικό τους ρόλο’. Με αυτήν ακριβώς την έννοια πιστεύω ότι πάντα θα υπάρχουν και οι δύο μορφές ανάγνωσης αν και πράγματι η ηλεκτρονική ανάγνωση αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο.  

Πώς οραματίζεστε το μέλλον του Free Thinking Zone σε βάθος πέντε χρόνων;

Μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να πάρουμε ένα σημαντικό μερίδιο στις καρδιές των φίλων μας και να καθιερωθούμε ως ένας εναλλακτικός και απενοχοποιημένος χώρος σκέψης, έκφρασης, ανατρεπτικών συζητήσεων και έκθεσης επιλεγμένων βιβλίων.

Στόχος για το 2013 είναι να ανοίξουμε το δεύτερο Free Thinking Zone στη Θεσσαλονίκη και μέσα στη πενταετία να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο εναλλακτικών βιβλιοπωλείων- think tanks σε επιλεγμένες πόλεις της Ελλάδας.

Δεν σας κρύβω ότι ο μεγάλος μου στόχος είναι να ‘εξάγουμε’ ελληνικό πολιτισμό και σύγχρονη ελληνική σκέψη και στο εξωτερικό.

// freethinkingzone.gr // facebook.com/FreeThinkingZone // twitter.com/FreeThinkinZone

Διεύθυνση: Σκουφά 64 και Γριβαίων // Τηλέφωνο: 2103617461

free thinking zone

 

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]