Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Κόκκινη κάρτα στη FIFA

  /   18/11/2013  /   Σχόλια

I120416_112814_97021282-2306302

Διαβάζοντας κανείς την αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας, σχετικά με την απαράδεκτη μεταχείριση των οικονομικών μεταναστών που δουλεύουν στην ασταμάτητη οικοδομική μηχανή του Κατάρ, είναι δύσκολο να μην επικεντρωθεί στην προετοιμασία του Μουντιάλ του 2022

και την επιλογή της FIFA να απονείμει την διοργάνωση του στη χώρα αυτή. Πάντως, παρά την έμφυτη ηθική κατρακύλα του σύγχρονου κόσμου του ποδοσφαίρου και την διαφθορά που οδήγησε την FIFA και τον σκιώδη Sepp Blatter στην επιλογή αυτή, το επαίσχυντο του ζητήματος ξεπερνά κατά πολύ το ποδόσφαιρο.

Η αναφορά, που δημοσιεύει παρόμοια ντροπιαστικά ευρήματα με αυτήν της Human Rights Watch, φέρει το δημοφιλέστερο άθλημα του πλανήτη προ των ευθυνών του, ως ένα απόλυτα αφομοιωμένο κομμάτι ενός κόσμου στον οποίο οι πλούσιοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αφαιμακτούν τους φτωχούς.

Όπως στο Αμπου Ντάμπι και στο Ντουμπάι των Η.Α.Ε., έτσι και στο Κατάρ, μια μικροσκοπική ‘χώρα’ πλούσια σε φυσικό αέριο, οι κατασκευές βρίσκονται σε ραγδαία ανοδική τροχιά. Το εργατικό δυναμικό που υποστηρίζει την αναπτυσσόμενη αυτή αγορά αποτελείται από οικονομικούς μετανάστες που μεταβαίνουν στο Κατάρ προκειμένου να δουλέψουν μερικά χρόνια και να βγάλουν λεφτά, κυρίως από χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας. Οι φτωχοί αυτοί άνθρωποι, που μετρούνται πλέον κατά χιλιάδες στο Κατάρ, σύμφωνα με τα ευρήματα της αναφοράς, δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τον γηγενή πληθυσμό και γίνεται σαφές ότι οι παραβιάσεις  εις βάρος τους είναι συστηματικές, με την αναφορά να κάνει λόγο για καταναγκαστική εργασία σε πολλές περιπτώσεις.

Οι αλλοδαποί εργάτες, προκειμένου να δουλέψουν στο Κατάρ, χρειάζεται να βρουν έναν ‘σπόνσορα’, έναν μετριοπαθή τρόπο για να πει κανείς ιδιοκτήτη, καθώς, μπορούν να δουλέψουν μόνο για αυτόν. Ούτε να αλλάξουν δουλειά, ούτε να παραιτηθούν, ούτε να φύγουν από την χώρα, χωρίς την άδειά του. Τους απαγορεύεται, σύμφωνα με τη νομοθεσία του Κατάρ, να σχηματίσουν συνδικάτα, κάτι το οποίο συνιστά κατάφωρη παράβαση της θεμελιώδους ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι.

Οι εργολάβοι που εργάζονται για τις μεγάλες κρατικές κατασκευαστικές, σχεδόν κρατούν σαν ομήρους το ‘εισαγόμενο’ εργατικό δυναμικό, δεν τηρούν τις βασικές προϋποθέσεις υγείας και ασφάλειας, παρακρατούν τον μισθό τους αν αρρωστήσουν και σε πάμπολλες περιπτώσεις αργούν ολόκληρους μήνες να τους πληρώσουν.

qatar-3

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην αναφορά της Διεθνούς αμνηστίας αποκαλύπτουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις οποίες διαμένουν οι εργάτες που έχτισαν τις πισίνες και τους ουρανοξύστες του Κατάρ. Δεκάδες εργάτες στοιβάζονται σε σκοτεινές ‘τρύπες’, χωρίς παράθυρα, χωρίς κλιματισμό, με τις θερμοκρασίες να είναι αφόρητα υψηλές, μακριά από τα σπίτια και τις οικογένειές τους.

Οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι η περιγραφή της κατάστασης δεν είναι υπερβολική, αλλά πιστή στην πραγματικότητα. Στην αλύπητα καυτή έρημο του Κόλπου, οι μόνοι άνθρωποι που εμφανίζονται είναι ομάδες αλλοδαπών εργατών. Οι άνθρωποι αυτοί  ζουν σε στρατόπεδα εργασίας, όρος αποδεκτός καθολικά στο Κατάρ καθώς απαγορεύεται δια νόμου για τους εργάτες αυτούς να διαμένουν σε ζώνες όπου μένουν οικογένειες του Κατάρ.

Βέβαια, μερικοί αρνούνται τις κατηγορίες αυτές και ενίστανται ότι οι μελέτες αυτές αφοσιώνονται σε λυπηρές εξαιρέσεις, ενώ πολλοί από τους εργάτες δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες για καλό μισθό, με τις γυναίκες τους παράλληλα να δουλεύουν ως οικιακοί βοηθοί και πληρώνονται στην ώρα τους, στέλνοντας παράλληλα σημαντικά ποσά πίσω στις πατρίδες τους. Η Διεθνής Αμνηστία από την πλευρά της, αναγνώρισε πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι με τις συνθήκες εργασίας.

Όταν τα μεγάλα κεφάλια της FIFA  κάθισαν στη Ζυρίχη και αποφάσισαν να δώσουν το πράσινο φως στην κατασκευή 12 γιγαντιαίων ποδοσφαιρικών σταδίων, ξενοδοχείων και πολλών άλλων έργων υποδομής που χρειάζονται για την διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου, κανένας δε κάθισε να σκεφτεί ποιός θα τα χτίσει όλα αυτά. Από την ημέρα που πάρθηκε αυτή η απόφαση δε, 6 από τα πρεσβύτερα στελέχη της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA αποχώρησαν ή απομακρύνθηκαν, έπειτα από ντροπιαστικές φήμες και ρεπορτάζ για διαφθορά.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το 2011 η FIFA υποσχέθηκε, μέσω της συνεργασίας της με το ITUC, να αναλάβει κοινωνικές υποχρεώσεις που ξεπερνούν την ανάπτυξη και προώθηση του ποδοσφαίρου. Με την θέση της και τις ενέργειες της σχετικά με την απονομή της διοργάνωσης στο Κατάρ, φαίνεται πως επέστρεψε στον τίτλο της απλής διοργανώτριας ποδοσφαιρικών τουρνουά. Η σχετική αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας καταδεικνύει περιστατικά κακοποίησης εργατών κατά την διάρκεια της κατασκευής του κέντρου επιχειρήσεων της FIFA στην Ντόχα. ’Φέρονται καλύτερα στα γελάδια παρά στους εργάτες από το Νεπάλ’ αναφέρεται χαρακτηριστικά.

1774773_workers-in-qatar

Η οργανωτική επιτροπή του Κατάρ 2022, επικεφαλής της οποίας είναι ο Χασάν Αλ Ταουάντι, είναι γεμάτη νέους, προοδευτικούς ανθρώπους, που φαίνεται ότι ως κύριο στόχο της έχει όντως, την ανάπτυξη της χώρας τους. Όμως δυστυχώς, η ιδέα ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο θα λειτουργήσει ως καταλύτης ανάπτυξης,είναι ίσως λίγο λανθασμένη, ιδίως όταν τα στάδια και η υποδομή της διοργάνωσης χτίζεται πάνω στα ‘πτώματα’ (για να τεθεί η ιδέα λίγο πιο δραματικά, όχι όμως και εντελώς υπερβολικά) των αλλοδαπών οικοδόμων.

Η επίσημη απάντηση της ηγεσίας του Κατάρ στην αναφορά αυτή ήταν λυπηρή. Αναφέρθηκε στα άρθρα εκείνα του τοπικού νόμου που δικαιολογούν τις πράξεις τους, δε δέχθηκε καμία από τις κριτικές και δεν άφησε καμία υπόσχεση για το μέλλον.

Το λυπηρό είναι ότι αυτού του είδους οι πρακτικές εξακολουθούν να ταλανίζουν το Κατάρ, όχι μόνο στον τομέα της διοργάνωσης του Μουντιάλ του 2022, αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]