Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Femen: Η σεξιστική γοητεία του φθηνού φεμινισμού

  /   22/07/2013  /   Σχόλια

femen

Οι κάτοικοι του Κιέβου βρέθηκαν μπροστά σε μία αλλόκοτη εικόνα το φθινόπωρο του 2008. Ένας μικρός αριθμός καλλίγραμμων κοριτσιών, που μάλλον μοντέλα περιοδικών μόδας θύμιζαν παρά μαχητές της ισότητας, φορώντας προκλητικά εσώρουχα διαμαρτυρήθηκαν έξω από την τουρκική πρεσβεία ενάντια στο συχνό φαινόμενο της διακίνησης λευκής σαρκός από την Ουκρανία στην Τουρκία. Το κίνημα Femen μόλις γεννιόταν.
Ωστόσο δεν θα λάμβανε το βασικό του χαρακτηριστικό, την επίδειξη των γυμνών στηθών και την αποτύπωση μηνυμάτων πάνω σε αυτά, παρά μόνο ένα χρόνο αργότερα, όταν σε άλλη μία διαμαρτυρία οι φωτορεπόρτερ που στάλθηκαν για να καλύψουν το γεγονός δεν ενδιαφέρθηκαν τόσο για το διακύβευμα της συγκέντρωσης, αλλά για την απαθανάτιση των θελκτικών (πάλι και πάντα) δεσποινίδων.

Έκτοτε η εμφάνιση των Femen κάθε άλλο παρά σπάνια και τοπικά περιορισμένη είναι. Το ρεύμα έχει αρχίσει ήδη να αποκτά διεθνείς διαστάσεις με βασικά προπύργια του την Ουκρανία, την Ρωσία, την Γερμανία και την Γαλλία. Οι επιθέσεις των «σεξτρεμιστών», όπως αυτοαποκαλούνται, δεν εστιάζονται μόνο σε πρόσωπα, όπως του Πούτιν, και θεσμούς, για παράδειγμα το ποδοσφαιρικό ΕURO, που θεωρούν ότι προάγουν την πατριαρχία. Η μεγαλύτερη βεντέτα που έχουν ανοίξει είναι αυτή με την θρησκεία.

Αυτό έγινε ξεκάθαρο, όταν στα τέλη του 2012, η Ίνα Τσεβτσένκο, ηγέτιδα των Femen, θέλοντας να δείξει την αλληλεγγύη της απέναντι στις κατηγορούμενες για ασέβεια Pussy Riot, έκοψε με αλυσοπρίονο έναν ξύλινο σταυρό 13 μέτρων στα περίχωρα του Κιέβου και από τότε κατοικοεδρεύει στο Παρίσι έχοντας λάβει πολιτικό άσυλο, διότι οι απειλές για την ζωή της, πίσω στην πατρίδα της ήταν άμεσες. Όμως η ίδια και οι υπόλοιπες συναγωνίστριές της φαίνεται ότι περισσότερο αγαπούν να μισούν το Ισλάμ.

Τον Ιούνιο του 2013 τρία μέλη της οργάνωσης εισέβαλαν σε ένα τζαμί στην Στοκχόλμη για να διαμαρτυρηθούν υπέρ της Αμίνα, μιας ομοϊδεάτισσάς τους από την Τυνησία η οποία διώκεται για ασέβεια μετά την δημοσιοποίηση γυμνόστηθων φωτογραφιών στο Facebook της. Το ίδιο γεγονός πυροδότησε ένα μπαράζ συμβολικών ενεργειών ενάντια στο Ισλάμ που περιελάμβανε ημίγυμνες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από Τζαμιά, υβριστικά συνθήματα γραμμένα πάνω στα γυμνά σώματα των ακτιβιστριών, πυρπολήσεις Ισλαμικών σημαιών και μια γενική και διαρκή εκστρατεία ενάντια σε κάθε τι ισλαμικό, κυρίως εναντίον των μειονοτήτων που υπάρχουν στα ευρωπαϊκά κράτη.

femen 3

Το τελευταίο περιστατικό, το οποίο έλαβε χώρα μερικά εικοσιτετράωρα πριν, περιλαμβάνει άλλο ένα ισλαμοφοβικό μήνυμα της Τσεβτσένκο μέσω Tweeter, σε μια στιγμή έπαρσης και αλαζονείας, το οποίο έλεγε το εξής: «Τι μπορεί να είναι πιο ηλίθιο από το Ραμαζάνι; Τι μπορεί να είναι πιο άσχημο από αυτή τη θρησκεία;»

Αυτή ακριβώς η επίδειξη συνεχούς μισαλλοδοξίας και ασέβειας απέναντι στο διαφορετικό, έχει χαρίσει στις Femen μια αρνητική φήμη προερχόμενη όχι μόνο από τους άμεσα προσβληθέντες, αλλά και από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακαδημαϊκούς κύκλους και δημοσιογράφους. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και αν οι στόχοι των Femen μπορεί να εμφορούνται από ευγενείς πόθους, η πολιτική τους επικοινωνία περικλείεται από ένα τόσο χονδρό μανδύα αφέλειας και απλοϊκότητας που οποιαδήποτε πράξη τους ευτελίζει τα συμφραζόμενά τους.

Είναι συγκεκριμένα τα σημεία στα οποία πρέπει να σταθούμε. Καταρχάς αυτό που υπονοήθηκε νωρίτερα: Για να λάβουν την πολυπόθητη δημοσιότητα τους, οι ακτιβίστριες των Femen πρέπει να είναι ευπαρουσίαστες και νεαρής ηλικίας και έτοιμες να ξεγυμνωθούν μπροστά σε φωτογραφικούς φακούς δημόσια. Παρόλο που η Τσεβτσένκο υπεραμύνεται αυτής της επιλογής της λέγοντας ότι θέλει να παίξει το παιχνίδι των μέσων ενημέρωσης για να ακουστεί η φωνή της, δεν αντιλαμβάνεται καθόλου ότι το θέαμα που παρουσιάζει των γυμνών και πάντα καλλίγραμμων κοριτσιών συνάδει με το πρότυπο που έχει τεθεί από το «κατεστημένο» που υποτίθεται ότι πολεμά: Το πρότυπο της γυναίκας ως αντικείμενο, φτιαγμένο για να ευχαριστεί τον άντρα, αρχικά οπτικά, στη συνέχεια σαρκικά. Οι Femen λοιπόν δεν είναι παρά κούκλες προς τέρψη και ηδονή, τουλάχιστον οπτική, στα μάτια εκείνων που μισούν.

femen 2

Προσπαθώντας να περάσουν το μήνυμά τους δια της μεθόδου του σοκ, αποτυγχάνουν πλήρως σε δύο άξονες. Αρχικά, η δυτική κοινωνία στην οποία ψυχή τε και, κυρίως, σώματι εκδηλώνονται, δεν σοκάρεται από γυμνά στήθη. Και αυτό γιατί κατακλυζόμαστε από την εικόνα της γυμνής γυναίκας ως σεξουαλικού συμβόλου. Από τις διαφημίσεις στην τέχνη και στην υπερπληθώρα ερεθισμάτων που μας προσφέρει απλόχερα η βιομηχανία του πορνό, η γύμνια πια δεν σοκάρει. Μόνο ευχαριστεί όταν εμφανίζεται στον δημόσιο χώρο. Αυτό τελικά σημαίνει ότι τα γυμνά στήθη των Femen δεν παράγουν τίποτα άλλο παρά μόνο την ικανοποίηση της «πατριαρχίας» να επαληθεύσει, μετά βαΐων και κλάδων, το στερεότυπο της γυναίκας-πόρνης για ακόμη μία φορά.

Κατά δεύτερον και ως άμεση απόρροια του πρώτου είναι η ολοκληρωτική αποτυχία να παραχθεί ένα σώμα σοβαρής συζήτησης για την πραγματική ισότητα των φύλων, για το οποίο τόσα χρόνια προσπαθούν οι φεμινίστριες ντυμένες. Οι Femen μπορεί να παίζουν το παιχνίδι των διεθνών μέσων, αλλά τα μέσα ποντάρουν στον σεξισμό. Και κερδίζουν.

Ένα άλλο σημείο που χρειάζεται λίγη ανάλυση είναι η διαλεκτική την οποία προβάλλουν. Πρόκειται για ρητορική μίσους τις περισσότερες φορές, στείρα, απλοϊκά και ριζοσπαστικά καταδικαστική, απαλλαγμένη από κάθε υποψία του ότι μπορεί τα πράγματα να μην είναι ακριβώς έτσι όπως τα βλέπουν. Η εμμονή δε με το Ισλάμ, τόσο σε λόγια όσο και σε πράξη, θα μπορούσε με άνεση να τις κατατάξει στην ίδια λίστα με τις ισλαμοφοβικές ομαδοποιήσεις της Ευρώπης, είτε κόμματα, είτε κινήματα, συνήθως με ρατσιστικές καταβολές. Επιδιδόμενες σε αυτό που έχει σχολιασθεί από πολλούς ως νέο-αποικιακή πρακτική, αρνούνται πλήρως την ύπαρξη του διαφορετικού και δεν αντιλαμβάνονται την λογική του ξένου. Ο βαθύς φανατισμός κάνει τα μέλη του ρηχού αυτού κινήματος να μην μπορούν να διακρίνουν κανέναν πολιτισμικό σχετικισμό. Να τοποθετούν την Δύση -και για την ακρίβεια την Δύση τους- εκ των προτέρων, καλύτερη και ανώτερη από οτιδήποτε άλλο, χωρίς ιστορικές αναφορές, χωρίς κατανόηση των αλλότριων κοινωνικών συστημάτων που καταφέρνουν και επιβιώνουν για εκατοντάδες χρόνια. Τους δίνεται έτσι η ψευδαίσθηση του ορθού, αυτής της πολύτιμης γνώσης που μόνο οι ίδιες κατέχουν και νιώθουν ότι πρέπει να διαφημίσουν, να μεταφέρουν και τελικά να επιβάλλουν.

Η ροή των γεγονότων θα αποδείξει εν τέλει το μέγεθος και τον αντίκτυπο που θα έχουν οι Femen. Το αν θα καταχωρηθούν ως το νέο κύμα του φεμινιστικού ακτιβισμού, ή ως μια ολιγομελής ομάδα που καπηλεύθηκε τον φεμινισμό για λίγη δημοσιότητα και προσπάθησε να τον υποβαθμίσει από το πολυσχιδές ιστορικό κίνημα που είναι σε μία ηδονοβλεπτική διαδικασία «μαχητικών» Μπάρμπι.

Femen

 

// επικοινωνία: georgevlachos@diethni.gr

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]