Loading...
You are here:  Home  >  MIX GRILL  >  Current Article

Βρετανός επιχειρηματίας έβγαλε εκατομμύρια από ψεύτικους ανιχνευτές βομβών

  /   23/04/2013  /   Σχόλια

James McCormick

Ο Βρετανός εκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τζέιμς Μακόρμικ βρέθηκε ένοχος για απάτη που περιελάμβανε την πώληση ψεύτικων ανιχνευτών βομβών στο Ιράκ, τη Γεωργία, τη Σαουδική Αραβία, την Ταϋλάνδη και άλλες χώρες.

Οι ανιχνευτές, απεφάνθη η σχετική έρευνα, ήταν ‘εντελώς αναποτελεσματικοί και κατασκευαστικά δεν είχαν καμία επιστημονική βάση’. Αποδείχθηκε μάλιστα ότι ήταν απλά αποτέλεσμα επιφανειακών ‘μετατροπών’ που είχε κάνει ο Μακόρμικ σε συσκευές ανίχνευσης μπαλών γκολφ αξίας 20 δολαρίων που είχε αγοράσει από τις ΗΠΑ. Αυτό δεν τους εμπόδισε να πωλούνται σε τιμή που έφτανε τα 40 χιλιάδες δολάρια έκαστος, αποφέροντας στον Μακόρμικ αθροιστικά περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Πέραν των προαναφερθέντων χωρών, είχε επιχειρήσει να πουλήσει το προϊόν του στον ΟΗΕ και στην αγγλική αστυνομία. Οι ισχυρισμοί του ήταν ότι μπορούσε να εντοπίσει βόμβες μέσα από οποιοδήποτε υλικό, μέσα σε νερό και υπόγεια σε βάθος 9 μέτρων.

Το Ιράκ αγόρασε 6000 συσκευές μεταξύ 2008 και 2010 τις οποίες χρησιμοποίησε σε σημαντικά σημεία ελέγχου σε όλη τη χώρα, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή πολιτών και στρατιωτών και οδηγώντας σε πολλές δεκάδες θανάτους που κάλλιστα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Ενδεικτικό είναι πως μεταξύ του 2008 και του 2009 σκοτώθηκαν πάνω από 1000 άτομα στη Βαγδάτη σε εκρήξεις βομβών.

‘Ο Μακόρμικ επέδειξε πλήρη αδιαφορία για την ασφάλεια των ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν τις συσκευές και βασίζονταν σε αυτές για την ασφάλεια και την προστασία τους. Συγκέντρωσε πολλά εκατομμύρια λίρες μέσω των άπληστων, εγκληματικών πρακτικών του’ δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της έρευνας Εντ Χιθ.

Το δικαστήριο θα ανακοινώσει την ποινή του στις 5 Μαΐου.

The Ade 651

 

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]