Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Πρωτοπορεί και ακμάζει το Facebook στην εποχή του smartphone

  /   31/07/2013  /   Σχόλια

Το Facebook πρωτοπορεί και ακμάζει στην εποχή του smartphone

Η μετοχή του Facebook ξεπέρασε για πρώτη φορά στο επίπεδο της τιμής στο οποίο ξεκίνησε να διαπραγματεύεται κατά τη δημόσια εγγραφή της εταιρίας, μετά από ένα μνημειωδώς καταστροφικό ξεκίνημα το οποίο είχε επιφέρει μείωση 48 δισ. δολαρίων στην αξία κεφαλαιοποίησης εντός τριών μηνών. 

Η αρχική τιμή διάθεσης της μετοχής είχε τεθεί στα 38 δολάρια το Μάιο του 2012 και σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο (1,15 δισ χρήστες) είδε την αποτίμησή του να φτάνει τα 92 δισ. δολάρια με τη μετοχή στα 38,08 δολάρια.

Η τεράστια αρχική πτώση της μετοχής του Facebook (κατακρημνίστηκε στα 18 δολάρια εντός 3 μηνών) ώθησαν πολλούς να κατηγορήσουν τον Μαρκ Ζόυκερμπεργκ πως είχε παραφουσκώσει τις προοπτικές κερδοφορίας της εταιρίας. Κάποιοι μάλιστα κινήθηκαν νομικά ενάντια στους χρηματοοικονομικούς ομίλους που ανέλαβαν τις δημόσιες εγγραφές, ισχυριζόμενοι πως εξαπατήθηκαν.

Το σημείο-κλειδί στην αποτίμηση βρίσκεται στη στρατηγική ανάπτυξης των διαφημίσεων στα κινητά τηλέφωνα. Αρχικά υπήρχε η αίσθηση πως το Facebook δεν είχε αναπτύξει κάποια αποδοτική στρατηγική σε έναν χώρο που αποτελεί το μέλλον του internet browsing, καθώς το ποσοστό των ανθρώπων που συνδέονται με τα smartphone τους αυξάνεται κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Το mobile advertising αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο internet, καθώς η μικρή οθόνη του κινητού περιορίζει τις επιλογές τους.

Ενάντια στις προβλέψεις όμως το Facebook κατάφερε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και πλέον το 41 τοις εκατό των εσόδων του προέρχονται από το mobile advertising. Ενδεικτικό είναι πως τα έσοδα από αυτό τον τομέα αυξήθηκαν κατά 75 τοις εκατό εντός 3 μόλις μηνών, εκτοξεύοντας την τιμή της μετοχής κατά 50 τοις εκατό μέσα στον Ιούλιο.

Πλέον οι προοπτικές του Facebook διαφαίνονται λαμπρές καθώς βρίσκεται σε θέση να κοντράρει στα ίσια τη Google στο χρυσοφόρο χώρο της διαδικτυακής διαφήμισης, ενώ παράλληλα ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε πως έχει ήδη κι άλλα πλάνα στα σκαριά, συμπεριλαμβανομένης μιας πλατφόρμας πώλησης mobile παιχνιδιών. Επίσης, οι (διαρκώς αυξανόμενοι) χρήστες του Facebook αναμένεται να δουν τους ερχόμενους μήνες βίντεο διαφημίσεις στις οθόνες τους, άλλο ένα καινούριο στοιχείο στην πλατφόρμα.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]