Loading...
You are here:  Home  >  MIX GRILL  >  Current Article

Το Facebook υπόσχεται αυστηρότερη αντιμετώπιση ‘αμφιλεγόμενου’ υλικού

  /   30/05/2013  /   Σχόλια

facebook

Το Facebook  ανακοίνωσε πως θα επανεξετάσει την πολιτική του όσον αφορά στο ‘φιλτράρισμα’ υλικού που χαρακτηρίζονται ‘αμφιλεγόμενο’ και ‘επιβλαβές’, καθώς, όπως παραδέχθηκε, τα σημερινά μέτρα αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων είναι ανεπαρκή.

Η κίνηση αυτή είναι αποτέλεσμα έντονης πίεσης από ευρύ φάσμα οργανώσεων και εταιριών στο χώρο της διαφήμισης και των μίντια. Ιδιαίτερη προβολή έλαβε μια ανοικτή επιστολή που υπέγραψαν φεμινιστικές οργανώσεις, στην οποία ζητείτο από το Facebook να απαγορεύσει σελίδες οι οποίες προωθούν τη βία, καθώς και η κίνηση της Nissan να αποσύρει τις διαφημίσεις της στην πλατφόρμα την Τρίτη. Πολλές εταιρίες διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός πως οι διαφημίσεις τους εμφανίζονταν δίπλα σε σελίδες με ‘ακατάλληλο’ περιεχόμενο.

Το Facebook μέσω του blog του ανακοίνωσε πως ‘οφείλουμε να τα καταφέρουμε καλύτερα- και θα το κάνουμε, προαναγγέλλοντας αλλαγές σύντομα, καθώς είναι ‘ξεκάθαρο ότι τα συστήματα εντοπισμού και απομάκρυνσης ρητορικής μίσους δεν λειτούργησαν όσο αποτελεσματικά θα θέλαμε’.

Η Μάρνι Λεβίν, αντιπρόεδρος διεθνούς δημόσιας πολιτικής του Facebook, τόνισε πως ‘σε κάποιες περιπτώσεις το υλικό δεν απομακρύνεται όσο γρήγορα θα θέλαμε. Σε άλλες, υλικό που θα έπρεπε να απομακρυνθεί είτε δεν έχει απομακρυνθεί είτε δεν έχει επισημανθεί, λόγω πεπαλαιωμένων κριτηρίων. Τους τελευταίους μήνες εργαζόμαστε πάνω στη βελτίωση των συστημάτων μας για να απαντούν σε αναφορές κακής χρήσης, αλλά οι κατευθυντήριες αυτών των συστημάτων έχουν αποτύχει στον εντοπισμό όλου του υλικού που παραβιάζει τα στάνταρ μας’.

Κατά την Λεβίν, το Facebook θα συμβουλευτεί δικηγόρους και αρμόδιες οργανώσεις για να αναβαθμίσει τα πλαίσια λειτουργίας του όσον αφορά στον εντοπισμό και την απομάκρυνση ρητορικής μίσους. Επίσης, θα επιταχυνθεί η εκπαίδευση προσωπικού, πάλι μέσω συνεργασίας οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Τέλος, το Facebook δεσμεύτηκε πως θα διασφαλίζει ότι όσοι δημοσιεύουν τέτοιας φύσεως υλικό θα είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους, έτσι ώστε να μπορούν να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους από άλλους χρήστες.

Φυσικά, η επιβολή λογοκρισίας ποτέ δεν είναι εύκολη υπόθεση, ιδιαίτερα σε χώρους αχανείς όπως τα social media, καθώς εξ ορισμού δεν υπάρχει κοινώς αποδεκτή γραμμή μεταξύ του σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου.

Λογοκρισία στο facebook
 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]