Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Επιστροφή στην ανάπτυξη για την Ευρωζώνη προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα

  /   15/01/2014  /   Σχόλια

eurozone comebackΕπιστροφή της Ευρωζώνης στο μονοπάτι της ανάπτυξης μετά από δύο χρόνια ύφεσης προβλέπει (και) η Παγκόσμια Τράπεζα σε νέα έκθεσή της, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,2% το 2014 έπειτα από ανάπτυξη 2,4% το 2013, κατά 3,4% το 2015 και κατά 3,5% το 2016.

Στην τελευταία της πρόγνωση, που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2013, η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεπε ότι η παγκόσμια οικονομία θα «τρέξει» την τρέχουσα χρονιά με ρυθμό 3%.

Στη νέα έκθεση επισημαίνεται ότι η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας το 2014 δεν θα προέλθει μονάχα από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες αλλά και από τις βιομηχανικές χώρες. Οι θετικές εξελίξεις στις τελευταίες μάλιστα, είναι ο βασικός λόγος που η Παγκόσμια Τράπεζα διόρθωσε τώρα προς τα πάνω τις προβλέψεις της.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα προγράμματα περικοπών και η πολιτική αβεβαιότητα δεν έχουν πλέον τόσο μεγάλη βαρύτητα. Για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, όπως υπογραμμίζεται, υπάρχουν ενδείξεις ότι στις πλουσιότερες χώρες έχει ξεκινήσει μια φάση βιώσιμης ανάκαμψης. Σαφής ενίσχυση της ανάπτυξης αναμένεται κυρίως στις ΗΠΑ.

Αισιοδοξία για την Ευρωζώνη

Στις αναπτυγμένες οικονομίες το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί μεταξύ 2013 και 2016 από το 1,3 στο 2,4 % ενώ στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες από 4,8 στο 5,7 % κατά την ίδια περίοδο.

Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και για την Ευρωζώνη, αφού μετά από δύο χρόνια συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας προβλέπεται έξοδος από την ύφεση. Η οικονομία της νομισματικής ένωσης αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,1% το 2014 και κατά 1,4% και 1,5% το 2015 και το 2016, αντίστοιχα.

Σαφώς καλύτερες είναι οι προοπτικές για την αμερικανική οικονομία, όπου αναμένονται διπλάσιοι ρυθμοί ανάπτυξης σε σύγκριση με την Ευρωζώνη.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, όμως, προειδοποιεί την ίδια ώρα και για κινδύνους που ελλοχεύουν και που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάπτυξη. Η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων στο πλαίσιο μιας πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στις αναδυόμενες οικονομίες.

// Deutsche Welle

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]