Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Ευρωσκεπτικισμός και ανικανότης

  /   05/04/2013  /   Σχόλια

c21d1e52-0755-11de-9294-000077b07658

 

Η αύξηση του ευρωσκεπτικισμού που καταγράφουν πρόσφατες δημοσκοπήσεις αποτελεί μία θετική εξέλιξη, διότι ενδέχεται να εκβάλει το ιθύνον σύστημα της χώρας από τη διανοητική αφασία στην οποία έχει βυθισθεί, με αποτέλεσμα ένα πρακτικό πρόβλημα, όπως το χρέος και το έλλειμμα, να αντιμετωπίζεται με όρους μεταφυσικούς, στη βάση σωτηρίων μονοδρόμων θεοκρατικής ισχύος. Η κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου επινόησε την ύπαρξη του «κόμματος της δραχμής» ως τάση αποσταθεροποιητική και υπόγεια, παρά το γεγονός ότι μόνον το ΚΚΕ ομιλούσε για έξοδο της Ελλάδος από την Ευρωζώνη και την Ενωση. Η ασυναρτησία που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τη σύγχυση αναφορικά με τον στρατηγικό προσανατολισμό αυτού του ιδιορρύθμου κόμματος.

Το βασικό, ωστόσο, πρόβλημα της Ελλάδος είναι η πλήρης αποδιοργάνωση της Δημοσίας Διοικήσεως, η απόλυτη παρακμή του πολιτικού συστήματος, η ασύδοτη διαφθορά, η άμεση διασύνδεση των κομμάτων με ομάδες συμφερόντων – στοιχεία που χαρακτηρίζουν και την παρούσα κυβέρνηση, όπως και τις προηγούμενες της μεταπολιτευτικής μας περιόδου. Αυτή ακριβώς η διάσταση της ελληνικής περιπλοκής καθιστά και το δίλημμα «ευρώ» ή «δραχμή» άνευ περιεχομένου. Χώρες εκτός της Ζώνης του Ευρώ, όπως η Σουηδία, η Δανία, η Νορβηγία και η Ελβετία, βρίσκονται –προς το παρόν τουλάχιστον– σε εξαίρετη θέση.

Οι ευφυέστεροι εκ των Ελλήνων πολιτών που υποστηρίζουν την άνευ όρων παραμονή στο «ευρώ» το πράττουν διότι θεωρούν ότι δίχως τον πειθαναγκασμό που επιβάλλει η τρόικα, είναι αδύνατον να γίνουν προσαρμογές για την εξυγίανση ενός παρωχημένου και διεφθαρμένου συστήματος συναλλαγής.

Ωστόσο, οι δυνάμεις του «ευρωπαϊκού» προσανατολισμού εξαντλούν την εφευρετικότητά τους στην τριτοκοσμική αντιπαράθεσή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, που επιδίδεται σε πάσης φύσεως πολιτικές ακροβασίες – από μιαν άποψη απολύτως συμβατές με ένα κόμμα αριστερών προδιαγραφών, που διαπιστώνει έντρομο ότι οδηγείται τελικώς στην εξουσία.

Ως εκ τούτου, αναπτύσσεται μία φιλολογία περί της βιωσιμότητος του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, εν γένει, της «κατακτητικής» τάσεως της Γερμανίας, των πάσης φύσεως αδυναμιών του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, καθώς επίσης και των καταστροφικών συνεπειών της κατισχύσεως του χρηματικοπιστωτικού καπιταλισμού.

Ορθά ενδεχομένως όλα αυτά, που πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο στοχαστικής μελέτης, αλλά πολύ ολίγον αφορούν το μείζον πρόβλημα της χώρας, που είναι αποκλειστικώς πολιτικό. Το πολιτικό σύστημα υιοθέτησε σταδιακώς –καθ’ όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ– αλλά ενθέρμως το ευρωπαϊκό εγχείρημα διότι πίστευε ότι με αυτόν τον τρόπο εξασφάλιζε τη διαιώνισή του στην εξουσία.

Σήμερα, το ίδιο πολιτικό σύστημα «ευρωπαϊκού» προσανατολισμού, με την προσθήκη της ΔΗΜΑΡ, αγωνίζεται να διασώσει την κορυφή της οικονομικής και ούτως ειπείν κοινωνικής πυραμίδος, που ηγήθηκε με καταστροφικές συνέπειες του ευρωπαϊκού πειράματος στη χώρα και αντιμετωπίζεται απαξιωτικά από τον διεθνή Τύπο και την τρόικα. Η τάση είναι αυτοκτονική, αυξάνει τον ευρωσκεπτικισμό, ωθεί τους Ελληνες πολίτες σε απόγνωση και τελικώς στο χάος.

 

Τ ο παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο kathimerini.gr στις 5/4/2013.//

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]