Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Κομισιόν: Ανησυχητική φτώχεια και κοινωνική αναταραχή στη Βουλγαρία

  /   27/03/2013  /   Σχόλια

eu  

Για «ανησυχητική φτώχεια» και «αυξανόμενη κοινωνική αναταραχή» στη Βουλγαρία κάνει λόγο η τελευταία, τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εργασία και την κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ (EU Employment and Social Situation Quarterly Review).

“Τα εντατικά μέτρα οικονομικής λιτότητας στη Βουλγαρία, στη διάρκεια της ύφεσης, οδήγησαν σε βελτίωση της θέσης του προϋπολογισμού (το έλλειμμα μειώθηκε από σχεδόν 4% του ΑΕΠ το 2010 σε 1% το 2012) αλλά με κόστος την αυξανόμενη κοινωνική αναταραχή. Πολλές διαδηλώσεις, που πήραν βίαιη τροπή, ξέσπασαν στα τέλη του Ιανουαρίου του 2013 και συνεχίζονται, έναν μήνα μετά, σε σχεδόν 30 πόλεις. Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν από τους αφύσικα υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος – κατά μέσο όρο δύο φορές υψηλότεροι σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Μετά την κλιμάκωση της έντασης, η κεντρο-δεξιά κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ παραιτήθηκε, στις 20 Φεβρουαρίου του 2013» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

“Το κόστος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας είναι μία από τις βασικές δαπάνες για τους Βούλγαρους πολίτες. Τοπικοί αναλυτές υπολογίζουν ότι το 85% του μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος δαπανάται για την κάλυψη των βασικών αναγκών. Σχεδόν οι μισοί από τους Βούλγαρους πολίτες (44%) βίωσαν σοβαρές υλικές στερήσεις το 2011. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην ΕΕ και πέντε φορές υψηλότερο σε σύγκριση με τον κοινοτικό μέσο όρο. Οι κοινωνικοί δείκτες υπογραμμίζουν, επίσης, ότι η Βουλγαρία ήταν το φτωχότερο κράτος – μέλος το 2011: το 49% του γενικού πληθυσμού και το 52% των παιδιών κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην ΕΕ των «15», που είναι 24% και 27% αντίστοιχα. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη μεταξύ των συνταξιούχων άνω των 65 ετών, με το 61% αυτών να κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό. Ο μέσος μισθός στη Βουλγαρία ήταν ο χαμηλότερος μεταξύ των κρατών – μελών τον Σεπτέμβριο του 2012 – 768 λέβα ή 393 ευρώ. Το 22% του εργατικού δυναμικού απασχολείται με τον κατώτατο μισθό, που έχει διαμορφωθεί στα 310 λέβα (159 ευρώ) και είναι ο δεύτερος χαμηλότερος στην ΕΕ των ’17′» επισημαίνεται – μεταξύ άλλων – στην έκθεση.

“Τα στοιχεία του ΑΕΠ για τα πρώτα τρία τρίμηνα (του 2012) δείχνουν επιπλέον επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 0,8% από 1,7% το 2011. Το 2012, η βασική κινητήρια ‘δύναμη’ της ανάπτυξης ήταν η εσωτερική ζήτηση, ενισχυμένη από την ανάκαμψη στον τομέα της ιδιωτικής κατανάλωσης. Παρά τη μέτρια ανάπτυξη του ΑΕΠ, η αγορά εργασίας παρέμεινε αδύναμη, με το ποσοστό εργασίας να μειώνεται κατά 4% το 2011 και κατά 2% το 2012» τονίζεται.

Αναφέρεται ακόμη πως οι μακροχρόνια άνεργοι έφτασαν το ποσοστό του 6,5% το τρίτο τρίμηνο του 2012, ποσοστό διπλάσιο σε σύγκριση με το 2008 και στα ίδια επίπεδα με έναν χρόνο πριν.

Επίσης, οι μισοί και πλέον άνεργοι παραμένουν χωρίς εργασία έναν χρόνο μετά – 56% το τρίτο τρίμηνο του 2012, ποσοστό κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο σε σύγκριση με το 2009.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]