Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Έληξε ο 6ος γύρος του διαλόγου Σερβίας- Κόσοβο στις Βρυξέλλες, χωρίς σημαντική πρόοδο

  /   05/03/2013  /   Σχόλια

Serbia, Kosovo, Romania, and Bosnia and Herzegovina Overview map

Ο έκτος γύρος του διαλόγου των πρωθυπουργών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έληξε χωρίς συμφωνία για το κεντρικό θέμα - την ένωση σερβικών δήμων στο βόρειο Κόσοβο και η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον δήλωσε ότι παρά την απουσία συμφωνίας επιτεύχθηκε πρόοδος και ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά έως τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου είπε ότι είναι αισιόδοξος όσον αφορά την πορεία του διαλόγου και ο Σέρβος πρωθυπουργός τόνισε ότι τρέφει αισιοδοξία ότι θα εξευρεθεί λύση έως την τελική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία προσέγγισης Σερβίας -ΕΕ.

Συμφωνία για το κεντρικό ζήτημα – τη συγκρότηση και λειτουργία ένωσης σερβικών δήμων δεν επιτεύχθηκε, κάτι που επιβεβαίωσε ο κ. Ντάτσιτς σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, διάρκειας άνω των τεσσάρων χωρών. Ταυτόχρονα, ο Σέρβος πρωθυπουργός διέψευσε την δήλωση του κ. Θάτσι περί προφορικής συμφωνίας για διάλυση σερβικών δομών ασφάλειας που υπάρχουν στο βόρειο Κόσοβο.

Εκτός από την κατ’ αρχήν συναίνεση ότι πρέπει να συγκροτηθεί ένωση εννέα σερβικών δήμων στο Κόσοβο, δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος, ανέφερε ο κ. Ντάτστις και πρόσθεσε ότι οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις, αλλά παρέμειναν οι διαφωνίες όσον αφορά το χαρακτήρα της ένωσης των δήμων και επανέλαβε ότι το Βελιγράδι συνεχίζει να επιμένει ότι η ένωση πρέπει να έχει εκτελεστικές και νομοθετικές εξουσίες.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας υπογράμμισε ότι το σύντομο χρονικό διάστημα που έχει οριστεί για την επίτευξη συμφωνίας δεν θα επιδράσει στη λήψη απόφασης σε βάρος των εθνικών συμφερόντων ή των νόμων και του Συντάγματος της Σερβίας.

Η Σερβία επιθυμεί με το διάλογο να επιλύσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα, όχι πρωτίστως για να λάβει η Σερβία ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ, αλλά για να αρθεί ο παραλληλισμός των θεσμών στο Κόσοβο, είπε ο κ. Ντάτσιτς. Τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος γι αυτό είναι η πρόταση της σερβικής πλευράς να συγκροτηθεί ένωση σερβικών δήμων, υπό τον όρο και οι δύο πλευρές να είναι έτοιμες για συμβιβασμό.

Επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για εκτελεστικές εξουσίες της ένωσης σερβικών δήμων στο Κόσοβο, ο κ. Θάτσι δήλωσε ότι το θέμα συζητήθηκε, αλλά τόνισε ότι υπό καμία συνθήκη δεν μπορεί να αποδεχθεί η ένωση σερβικών δήμων να έχει εκτελεστικές εξουσίες και ότι δεν είναι αποδεκτό το «σχέδιο Αχτισάαρι plus”

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου είπε ότι συζητήθηκαν επίσης η εδραίωση ειρήνης και τάξης στο Κόσοβο σύμφωνα με το Σύνταγμα και οι εκλογές στο βορρά.

“Θέμα των συζητήσεων ήταν και η απόσυρση των δομών ασφαλείας και η λειτουργία δικαστηρίων στο βόρειο Κόσοβο σύμφωνα με το Σύνταγμα του Κοσόβου» ανέφερε ο κ. Θάτσι.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]