Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Περιθώριο για ‘ευέλικτη πειθαρχία’ κέρδισαν Ρώμη και Παρίσι στη Σύνοδο

  /   15/03/2013  /   Σχόλια

hollande

Πολιτικό χώρο για «διασταλτική ερμηνεία» των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας απέσπασαν Ιταλία και Γαλλία στη Σύνοδο Κορυφής, με τα συμπεράσματα των «27» να επισημαίνουν ότι το ήδη υπάρχον πλαίσιο επιτρέπει «παραγωγικές δημόσιες επενδύσεις» μαζί με μείωση των ελλειμμάτων. 

Η Γερμανία απέφυγε την ανοικτή σύγκρουση με το Παρίσι, επαναλαμβάνοντας πως δεν βλέπει αντίθεση μεταξύ της δημοσιονομικής εξυγίανσης, των δομικών μεταρρυθμίσεων και της ενίσχυσης της ανάπτυξης.

«Οι δυνατότητες που προσφέρει το υφιστμάνεο δημοσιονομικό πλαίσιο για την εξισορρόπηση αναγκών για παραγωγικές επενδύσεις με τους στόχους δημοσιονομικής πειθαρχίας μπορούν να αξιοποιηθούν στον πλαίσιο του προληπτικού βραχίονα του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου.

Οι εξαιρέσεις θα πρέπει να πάρουν την έγκριση της Κομισιόν, αλλά ο Φρανσουά Ολάντ -στον οποίο πρέπει να πιστωθεί πολιτικά, όπως αναφέρει το Reuters, η επισήμανση της Συνόδου- και η ιταλική πλευρά αξιολογούν ως αρκετά ενθαρρυντικά τα σημάδια που πήραν.

«Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας για μείωση του ελλείμματος, αλλά με τέτοιον τρόπο που δεν αντιφάσκει με τον στόχο μας για ανάπτυξη» είπε ο γάλλος πρόεδρος -ο οποίος, υπενθυμίζεται, προσφάτως παραδέχτηκε ότι το γαλλικό έλλειμμα θα ανέλθει φέτος στο 3,7% του ΑΕΠ, αντί του στόχου για 3%.

Αξιολογώντας τις συζητήσεις στη Σύνοδο, ο Ολάντ σημείωσε πως «αυτή είναι και η συζήτηση που πρόκειται να ξεκινήσει τώρα με την Κομισιόν, και η κατεύθυνση που μας δόθηκε [από τη Σύνοδο] μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε τις διαβουλεύσεις με αισιοδοξία».

Το Βερολίνο από την πλευρά του απέφυγε να ανεβάσει τους τόνους. «Ξεκαθαρίσαμε σε μία συζήτηση με ισχυρό κλίμα συναίνεσης ότι η δημοσιονομική εξυγίανση, οι δομικές μεταρρυθμίσεις και η ανάπτυξη δεν συγκρούονται αλλά αλληλοενισχύονται» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.  

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]