Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Μεγάλο το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και των φορολογικών παραδείσων στην Ευρώπη

  /   23/05/2013  /   Σχόλια

EU-Tax-Evasion-154055656-1024x681

Ποσό που υπερβαίνει το 14,3 τρισεκατομμύριο ευρώ έχει καταλήξει στους δεκάδες ανά τον κόσμο φορολογικούς παραδείσους, σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στο φως νέα μελέτη της Oxfam.
Περισσότερα από τα δύο τρίτα του ποσού, δηλαδή 9,2 τρισ., όσο και το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2008, έχουν κατευθυνθεί προς φορολογικούς παραδείσους που σχετίζονται με την Ε.Ε., όπως το Λουξεμβούργο, η Ανδόρα και η Μάλτα.

Τα συνολικά διαφυγόντα φορολογικά έσοδα υπολογίζονται σε 120,5 δισ. τον χρόνο, ποσό υπερδιπλάσιο αυτού που απαιτείται προκειμένου όλοι οι φτωχοί του κόσμου να ζουν πάνω από το όριο της απόλυτης φτώχειας, δηλαδή τα 1,25 δολ. την ημέρα.

Εξαιτίας των ευρωπαϊκών φορολογικών παραδείσων χάνονται κάθε χρόνο, παγκοσμίως, 77 δισ. από φορολογικά έσοδα. Το ένα τρίτο του υπεράκτιου πλούτου, σύμφωνα με την Oxfam, έχει αποκρυβεί σε σχετιζόμενους με τη Βρετανία φορολογικούς παραδείσους, όπου είναι αδήλωτος και φυσικά αφορολόγητος. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν απολύτως καμία δικαιολογία να μην αναλάβουν δράση όταν βλέπει κανείς πόσο μεγάλο ποσοστό αυτών των χρημάτων έχει αποκρυβεί κάτω από τη μύτη τους», δήλωσε η κ. Ναταλία Αλόνσο, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος της Oxfam. «Οι περισσότερες κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι δεν διαθέτουν εναλλακτική λύση παρά να περικόψουν τις δημόσιες δαπάνες και την αναπτυξιακή βοήθεια. Εμείς, όμως, ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν αρκετά δυνητικά φορολογικά έσοδα για να μπει τέρμα στην απόλυτη φτώχεια, και μάλιστα δύο φορές».

Η Oxfam ζητεί από τους ηγέτες της Ε.Ε. να καταρτίσουν έναν κατάλογο που θα περιλαμβάνει τους φορολογικούς παραδείσους και να επιβάλλουν κυρώσεις σε αυτές τις χώρες και όσους ιδιώτες χρησιμοποιούν τις φορολογικές υπηρεσίες τους. «Η Βρετανία και η Ε.Ε. δεν μπορούν να παραμείνουν αμέτοχες όσο χάνονται δισ. από τα δημόσια ταμεία», υποστήριξε ο κ. Ράσελ. Το ποσό των 120,5 δισ. αφορά μόνο τους διαφυγόντες φόρους φυσικών προσώπων και όχι τη φοροαποφυγή από εταιρείες και πολυεθνικές.

Εξαιτίας της φοροαποφυγής των εταιρειών μόνο οι αφρικανικές χώρες χάνουν 120,5 δισ. τον χρόνο.

Η Oxfam χρησιμοποιεί την εκτίμηση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, σύμφωνα με την οποία το 2012 ο παγκόσμιος συνολικός καθαρός πλούτος ήταν 73,2 τρισ. ευρώ (εξαιρουμένης της ακίνητης περιουσίας). Σύμφωνα με τη Διεθνή Τράπεζα Διακανονισμών (BIS), το 19,5% των παγκοσμίων καταθέσεων ανήκει σε ξένους και βρίσκεται σε φορολογικούς παραδείσους, εξ ου και ο πλούτος που έχει αποκρυβεί σε φορολογικούς παραδείσους υπολογίζεται στα 14,3 τρισ.

 

Πηγή:kathimerini.gr

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]