Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Συμφωνία στο Ecofin για τις διασώσεις τραπεζών

  /   27/06/2013  /   Σχόλια

ecofin

Σε σημαντική συμφωνία σχετικά με τους νέους κανόνες που θα αφορούν στη διάσωση και στην εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών, χωρίς επιβάρυνση για τους φορολογούμενους, κατέληξαν αργά τη νύχτα οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το βάρος της διάσωσης θα επωμίζονται οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες με περισσότερα από 100.000 ευρώ. Οι αποταμιεύσεις, ωστόσο, κάτω των 100.000 ευρώ θα είναι εγγυημένες.

Οι κανόνες που συμφωνήθηκαν και τίθενται σε ισχύ έως το 2018 προβλέπουν ότι τα κράτη θα επιμερίζουν ζημίες ανάλογες με το 8% του παθητικού μίας τράπεζας και θα έχουν κάποια ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο θα επιμερίζουν τις ζημίες που ξεπερνούν αυτό το ποσό.

«Αυτή είναι μια επιτυχία, μια σκληρά κερδισμένη επιτυχία», ανέφερε, μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης διάρκειας έξι ωρών, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμφωνίας αυτής για την οικονομική σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ικανοποίηση εξέφρασε και ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης. «Η συμφωνία είναι ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειές μας για να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ των τραπεζών και των κρατικών χρεών», είπε.

«Αν μια τράπεζα είναι το πρόβλημα, τώρα έχουμε ένα ενιαίο σύνολο κανόνων σε όλη την Ευρώπη για να αποφασιστεί ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό», δήλωσε, από την πλευρά του, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ.

Οι Ευρωπαίοι είχαν συμφωνήσει εκ των προτέρων ότι προκειμένου να αποφευχθεί να πληρώνουν οι φορολογούμενοι όταν μια τράπεζα χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί ή να εκκαθαριστεί, οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν κεφάλαια για να αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ότι οι πιστωτές και οι μέτοχοι των τραπεζών θα υφίστανται ζημίες σε περίπτωση πτωχεύσεων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η συμφωνία αυτή επιτρέπει πλέον στην Ευρώπη να στρέψει την προσοχή της στον επόμενο πυλώνα της «τραπεζικής ένωσης», δηλαδή την κοινή εποπτεία και στήριξη του τραπεζικού συστήματος στην ευρωζώνη. Παραμένουν, όμως, ανοιχτά ορισμένα ακανθώδη ζητήματα, με κυριότερο το αν την τελευταία λέξη για το κλείσιμο ή την αναδιάρθρωση μίας τράπεζας θα πρέπει να τον έχουν τα κράτη ή μία κοινή τραπεζική αρχή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει ίσως και την επόμενη εβδομάδα τις προτάσεις της για μία νέα αρχή.

Ο συμβιβασμός μεταξύ των υπουργών Οικονομικών επετεύχθη λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Πριν, ωστόσο, από τη συνεδρίαση του Ecofin οι χώρες – μέλη της Ε.Ε. ήταν χωρισμένες σε δύο «στρατόπεδα». Στο πρώτο ήταν η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που επιθυμούσαν να απολαμβάνουν μια κάποια ευελιξία σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, τάσσονταν υπέρ αυστηρότερων διατάξεων για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα που μπορεί να φοβίσει τους επενδυτές και τους καταθέτες. Ήθελαν επίσης να μην χρειαστεί να μη δοθεί δημόσιο χρήμα για τις περιπτώσεις κρίσεων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. ΠρακτορείοReuters, Ναυτεμπορική

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]