Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

EE: Eνέργεια και φορολογική πολιτική στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

  /   21/05/2013  /   Σχόλια

newego_LARGE_t_1101_2083077

 

Η ενέργεια και η φορολογική πολιτική θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής της 22ας Μαΐου, στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ για την προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και στην ανάπτυξη των δικτύων, με σκοπό να τεθεί τέλος μέχρι το 2015 στην απομόνωση ορισμένων κρατών-μελών από τα ευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικεντρωθεί στην ανάγκη για επενδύσεις, καθώς και στην πολλαπλότητα των πηγών ενέργειας στην Ευρώπη. Αναμένεται, ακόμη, να ζητήσει περαιτέρω δράσεις στο θέμα των τιμών και του υψηλού κόστους της ενέργειας.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, «στόχος αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να θέσει κατευθύνσεις σε δύο σημαντικά θέματα για την οικονομία της Ευρώπης και την κοινωνική συνοχή. Την ενέργεια και τη φορολογία.» Στην επιστολή του, ο Ρόμπαϊ επισημαίνει ότι η συζήτηση για την ενέργεια θα επικεντρωθεί σε τρία ζητήματα. Την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, την ανάπτυξη ενδογενών πηγών ενέργειας και την προσέλκυση επενδύσεων για σύγχρονες ενεργειακές υποδομές.

Στον τομέα της φορολογίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης, ενώ αναμένεται να καλέσει σε ταχεία πρόοδο σε μια σειρά από ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, τη φορολόγηση των εισοδημάτων από αποταμιεύσεις και την καταπολέμηση της απάτης στην καταβολή του ΦΠΑ.

Ειδικότερα, στο ζήτημα της ανταλλαγής φορολογικών δεδομένων, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Αυστρία και το Λουξεμβούργο, αφού την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί οικονομικών των χωρών αυτών μπλόκαραν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας. Ωστόσο, όπως τόνισε ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος, οι δύο αυτές χώρες έχουν συμφωνήσει να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους στο ζήτημα της ανταλλαγής πληροφοριών με τρίτες χώρες. «Όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου, αποδέχθηκαν να διαπραγματευτούν με τρίτες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει συμβιβασμός σε αυτό το ζήτημα.», ανέφερε ο ίδιος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής αναφέρθηκε σήμερα σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τονίζοντας ότι η απώλεια πόρων της ΕΕ από τη φοροδιαφυγή και τη φορολογική απάτη, υπολογίζεται σε ένα τρισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο, ποσό διπλάσιο από το συνολικό δημόσιο έλλειμμα των κρατών-μελών της ΕΕ. Ο Μπαρόζο διαβεβαίωσε ότι στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα ζητήσει να υπάρξει πολιτική δέσμευση ώστε μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015 να έχει διασφαλίσει η ΕΕ την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για κάθε μορφή εισοδήματος (μισθοί, μερίσματα, τοκομερίδια, κέρδη από κεφάλαια, κ.λπ.).

Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να κάνουν μια πολιτική συζήτηση για την κατάσταση στη Συρία, χωρίς να αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις για το θέμα αυτό.

Η Σύνοδος Κορυφής θα ξεκινήσει στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 18:00.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]