Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Διαχρονικές αυταπάτες

  /   17/06/2013  /   Σχόλια

Protests in Turkey

Εισέρχεται η Τουρκία σε μία κρίση έντονη, αλλά όχι και καινοφανή. Η πολιτική λογική ορίζει ότι το τέλος ενός αυταρχικού ηγέτη αρχίζει από τη στιγμή που θα δείξει «μετριοπάθεια» ή υποχωρητικότητα σε κάθε είδους πιέσεις ή συμβουλές. Αυτό είναι σαφές πως το γνωρίζει ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εκείνο, ωστόσο, που δεν αντιλαμβάνονται όσοι προεξοφλούν την ήττα του κ. Ερντογάν είναι ότι επέδειξε ευελιξία όχι βεβαίως προς τους κεμαλιστές αλλά έναντι των Κούρδων, στις περιοχές των οποίων επικρατεί ηρεμία. Ο άτυπος εταίρος του Τούρκου πρωθυπουργού είναι ο κ. Αμπντουλάχ Οτσαλάν και αυτό δεν αναιρείται από τη συμμετοχή κάποιων ασήμαντων σε αριθμό μελών του ΡΚΚ στις διαδηλώσεις ανά την τουρκική επικράτεια.

Το κουρδικό στοιχείο επί Οθωμανών διασφάλιζε το απαραβίαστο των ανατολικών συνόρων της Αυτοκρατορίας από τους σιίτες του Ιράν. Κούρδοι συσπειρώθηκαν γύρω από τον Μουσταφά Κεμάλ στη σύγκρουσή του με τις ελληνικές δυνάμεις στη Μικρά Ασία. Οι «υπηρεσίες» τους δεν αναγνωρίσθηκαν από τους κεμαλιστές μετά την επικράτησή τους.

Η πολιτική του κ. Ερντογάν έναντι των Κούρδων μετέβαλε δραματικά τον εσωτερικό συσχετισμό δυνάμεων και έχει εν πολλοίς πετύχει, τουλάχιστον προς το παρόν. Η αδρανοποίηση του πλέον εμπειροπόλεμου στοιχείου της χώρας αυτής καθιστά την αντιμετώπιση των κεμαλιστών διαδηλωτών διαδικασία περίπλοκη αλλά όχι ανέφικτη.

Στην κεμαλική ελίτ, ο Τούρκος πρωθυπουργός αντιπαραθέτει τα στίφη των οπαδών του, τη διέγερση των οποίων έχει αναλάβει ο ίδιος προσωπικά. Ισχύς του η στήριξη των ισλαμικών μαζών και η απαξίωση των παλαιού κατεστημένου στις Ένοπλες Δυνάμεις και στη Δικαιοσύνη, την οποία μεθόδευσε συστηματικά την τελευταία τριετία.

Αλλά το ζητούμενο δεν είναι η πορεία των εσωτερικών εξελίξεων στην Τουρκία, που θα καθορισθούν ανάλογα με τη δυναμική που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο της σημερινής αντιπαραθέσεως. Το θέμα είναι η διαρκής αμηχανία ημών των Ελλήνων έναντι του τουρκικού όγκου και η ανομολόγητη αυταπάτη για επικείμενη κατάρρευση της Τουρκίας, που όμως αργεί να επισυμβεί.

Το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Έσπευσαν να στηρίξουν το κίνημα των Νεοτούρκων το 1908 οι Ελληνες και διαψεύσθηκαν οικτρά. Μετά τη συντριβή της Μεγάλης Ιδέας στις ακτές της Ιωνίας δημιουργήθηκε ο μύθος της ελληνοτουρκικής φιλίας των Μουσταφά Κεμάλ και Ελευθερίου Βενιζέλου, που κατέπεσε με τους διωγμούς των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως το 1955. Ακολούθησε η εισβολή στην Κύπρο το 1974, την οποία μεθόδευσε ο κεμαλιστής -πλην όμως κουρδικής καταγωγής- Μπουλέντ Ετσεβίτ. Νέες αυταπάτες μετά τη συνάντηση των Ανδρέα Παπανδρέου και Τουργκούτ Οζάλ στο Νταβός το 1988. Αιφνίδιος έρως των Ελλήνων με τη νίκη του Ερντογάν και την εκλογική συντριβή των κεμαλιστών.

Επιτέλους αρκετά με αυτήν τη φαρσοκωμωδία ψευδαισθήσεων κάθε φορά που ένα νέο πρόσωπο αναδεικνύεται στην τουρκική πολιτική σκηνή ή απομακρύνεται από αυτήν. Καιρός να γίνει αντιληπτό ότι οι αλλαγές στην εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία ουδόλως επιλύουν το πρόβλημα της Ελλάδος με τη γειτονική χώρα. Την Ελλάδα δεν ενδιαφέρουν ούτε οι κεμαλιστές, ούτε οι ισλαμιστές, αλλά η αδυναμία της να λειτουργήσει ως χώρα συγκροτημένη.

// Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]