Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Οι πολίτες θεωρούν πως η διαφθορά αυξάνεται παγκοσμίως

  /   09/07/2013  /   Σχόλια

corruption

Η πλειοψηφία των πολιτών στον κόσμο θεωρεί πως η διαφθορά στη χώρα τους έχει αυξηθεί κατά το διάστημα των τελευταίων δύο ετών, ενώ παράλληλα οι κυβερνήσεις εμφανίζονται λιγότερο αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της, ειδικότερα μετά το 2008 και το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με το «Παγκόσμιο Βαρόμετρο για τη Διαφθορά» για το 2013, την μεγαλύτερη έρευνα της παγκόσμιας κοινής γνώμης που πραγματοποιείται από την μη κυβερνητική οργάνωση Transparency International (Διεθνής Διαφάνεια) και τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Για το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς 20013, η Transparency International χρησιμοποίησε δείγμα 114.000 ανθρώπων σε 107 χώρες, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με το επίπεδο της διαφθοράς στις χώρες τους και με το ποιους θεσμούς θεωρούν περισσότερο διεφθαρμένους.

Η έρευνα έδειξε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, τα πολιτικά κόμματα θεωρούνται οι περισσότερο διεφθαρμένοι θεσμοί, με 3,8 μονάδες στην κλίμακα του 5, όπου 1 μονάδα σημαίνει «καθόλου διεφθαρμένος» και 5 σημαίνει «εξαιρετικά διεφθαρμένος».

Μόνο το 23% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να καταπολεμήσουν τη διαφθορά είναι αποτελεσματικές, ποσοστό χαμηλότερο κατά 32% σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2008.

“Οι ίδιοι οι πολιτικοί πρέπει να διανύσουν μεγάλη απόσταση για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης» των πολιτών, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση. Το Βαρόμετρο δείχνει ότι υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης στην πολιτική τάξη και πραγματική ανησυχία ως προς την ικανότητα των αρμοδίων θεσμών να προσαγάγουν τους φορείς της διαφθοράς στη δικαιοσύνη.

Ο δεύτερος περισσότερο διεφθαρμένος φορέας σε παγκόσμια κλίμακα θεωρείται η αστυνομία, με 3,7 μονάδες στην κλίμακα του 5, ενώ ακολουθούν τρεις κατηγορίες θεσμών, οι δημόσιοι λειτουργοί, το κοινοβούλιο και η δικαστική εξουσία που ισοβαθμούν με 3,6 μονάδες διαφθοράς.

“Είναι οι ίδιοι θεσμοί που είναι επιφορτισμένοι με τη διακυβέρνηση των χωρών και την τήρηση του νόμου που θεωρούνται ως οι περισσότερο διεφθαρμένοι, που κρίνεται ότι κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους και ενεργούν για ίδια συμφέροντα μάλλον παρά για τα συμφέρονατς των πολιτών», αναφέρεται στην έκθεση.

Τα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται στην ένατη θέση της διαφθοράς με 3,1. Ειδικά όμως στη Βρετανία και την Αυστραλία θεωρούνται οι περισσότερο διεφθαρμένοι θεσμοί. Ιδιαίτερα στη Βρετανία, το 69% θεωρεί τα μέσα ενημέρωσης τον περισσότερο διεφθαρμένο θεσμό (αύξηση κατά 39% σε σχέση με τρία χρόνια πριν).

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Μπάρινγκτον, του βρετανικού τμήματος της Transparency International, αυτό οφείλεται στη σειρά των σκανδάλων τηλεφωνικών υποκλοπών των σχετικών με την έρευνα της επιτροπή Λέβεσον (σκάνδαλο υποκλοπών σε μέσα ενημέρωσης του ομίλου Μέρντοκ) και τη συγκέντρωση των τίτλων ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης σε μικρό αριθμό προσώπων.

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο, ο τομέας των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και ο τομέας των υπηρεσιών υγείας λαμβάνει 3,3 μονάδες όσον αφορά στη διαφθορά, ενώ το εκπαιδευτικό σύστημα έπεται με 3,2 μονάδες.

Οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στη δέκατη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των θεσμών ως προς τον βαθμό διαφθοράς και έπονται οι μη κυβερνητικές οργανώσεις στην 11η θέση με 2,7 και οι θρησκευτικοί θεσμοί, με 2,6 μονάδες διαφθοράς.

Η οργάνωση επισημαίνει ότι, αν και οι θρησκευτικοί θεσμοί καταλαμβάνουν την 12η θέση σε παγκόσμια κλίμακα, ως οι λιγότερο διεφθαρμένοι,, σε ορισμένες χώρες θεωρούνται «εξαιρετικά διεφθαρμένοι, ειδικότερα στο Ισραήλ, την Ιαπωνία, το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν, όπου βαθμολογούνται με περισσότερες από 4 μονάδες διαφθοράς.

Η αναφορά της Transparency International βρίσκεται εδώ.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]