Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Μεγάλες αλήθειες από τον Κον Μπεντίτ

  /   02/07/2013  /   Σχόλια

dcb ert

O Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ (Daniel Cohn-Bendit), ο 67χρονος πρόεδρος της ομάδας των «πρασίνων» στο «ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» (ΕΚ), υπήρξε ο άνθρωπος από τον οποίο ξεκίνησαν τα γεγονότα του Μαΐου 1968 στο Παρίσι, για να επεκταθούν στις περισσότερες χώρες της τότε δυτικής Ευρώπης.

Από τότε έχουν περάσει 45 έτη και ο αποκαλούμενος «κόκκινος Ντάνι» συμπληρώνει 19 έτη θητείας στο ΕΚ, πάντα εκλεγμένος με την ομάδα των «πρασίνων». Μία ομάδα που ο ίδιος δεν την τοποθετεί «ούτε δεξιά, ούτε αριστερά», αλλά τη θέλει ελεύθερη και προωθητική ενός άλλου τρόπου ζωής.

Όμως, ο «κόκκινος Ντάνι» είναι σήμερα και από τους μεγάλους ευρωπαϊστές, υπέρμαχος μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης απαλλαγμένης από τις εθνικιστικές προκαταλήψεις και τις αγκυλώσεις των περί εθνικής κυριαρχίας αντιλήψεων. Στο βιβλίο «ξύπνα, Ευρώπη» που συνέγραψε με τον Βέλγο πρώην πρωθυπουργό Γκι Φερχόφστατ (Guy Verhofstadt), πρόεδρο της «ομάδας των φιλελευθέρων και δημοκρατών» (ALDE) στο ΕΚ, μεταξύ άλλων αναφέρει: «ο κόσμος έχει ενοποιηθεί και τα ευρωπαϊκά κράτη ήσαν τα πρώτα που προώθησαν αυτή την παγκοσμιοποίηση. Από ιστορική άποψη, κατακτώντας με την βία και μετατρέποντας σε αποικίες τα τρία τέταρτα του πλανήτη. Από πολιτική άποψη, προτείνοντας τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στον υπόλοιπο κόσμο. Από οικονομική άποψη, αναδεικνύοντας την Ευρώπη  σε πρώτη εμπορική δύναμη στον κόσμο. Και να που, παραδόξως, την στιγμή που αυτή η ενοποίηση του κόσμου έχει δρομολογηθεί αμετάκλητα, οι Ευρωπαίοι τείνουν να αναδιπλωθούν και να περιχαρακωθούν στην παρωχημένη αντίληψη περί κράτους-έθνους. Αυτό το στρατηγικό λάθος θα ήταν αυτοκτονία. Είναι παράλογο να πιστεύει κανείς ότι, σε τούτον τον νέο αιώνα, τα κράτη-έθνη θα ήταν καλύτερα εξοπλισμένα για να εξασφαλίσουν τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά συμφέροντα των πολιτών τους και των επιχειρήσεων τους. Σε λιγότερο από είκοσι πέντε χρόνια από τώρα, καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα υπολογίζεται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ομάδα των πλουσιότερων χωρών, δηλαδή των G8, θα απαρτίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, την Ρωσία, το Μεξικό και την Ινδονησία. Κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν θα αντιπροσωπεύεται σε αυτήν, ούτε καν η Γερμανία. Και τούτο είναι εξωφρενικό αν σκεφτεί κανείς ότι η ενοποιημένη Ευρώπη  αποτελεί την πιο ισχυρή και την πιο πλούσια ήπειρο στον κόσμο. Πράγματι, είναι πλουσιότερη από την Αμερική και ισχυρότερη από όλες τις νέες αυτοκρατορίες μαζί».

Όντως, ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ έχει δίκιο. Όλα τα ποσοτικά στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία επιβεβαιώνουν την τοποθέτησή του και την επαυξάνουν. Τον ερώτημα είναι σε ποιον βαθμό ο Ευρωπαίοι πολίτες γνωρίζουν αυτές τις πραγματικότητες και κατά πόσον αντιλαμβάνονται ότι τα επίπεδα ευημερίας στα οποία έφθασαν οφείλονται στο γεγονός ότι πριν 60 έτη κάποιοι αποφάσισαν να προχωρήσουν στην συνεργασία των ευρωπαϊκών λαών και όχι στις στείρες, παγκοσμίου εμβελείας αντιπαραθέσεις τους, με τα εκατομμύρια θύματα.

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι απλή: οι πολιτικές ηγεσίες των χωρών-μελών της σημερινής Ευρωπαϊκής Ενώσεως (ΕΕ) ποτέ δεν θέλησαν να προωθήσουν την ευρωπαϊκή ιδέα, γιατί αυτή δεν εξυπηρετούσε τους εθνικούς στόχους τους. «Έτσι», είπε προσφάτως ο Ντ. Κον-Μπεντίτ σε ομάδα νέων μπλόγκερς στο βιβλιοπωλείο «ελεύθερη σκέψη», «σήμερα, λόγω κρίσεως, η άγνοια απομακρύνει τους πολίτες από τον στόχο μιας περισσότερο ενωμένης Ευρώπης, γεγονός που συνιστά πράξη αυτοκτονίας υπόλοιπο τις σημερινές συνθήκες».

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και τα «ευρωπαϊκά του σχέδια», με πολύ χιούμορ ο Ντ. Κον-Μπεντίτ χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «Πίτερ Παν της πολιτικής» και είπε ότι συνήθωςαυτοί που προσποιούνται ότι μπορούν να αγνοήσουν, και άρα να παρακάμψουν, την πραγματικότητα, είτε υποχωρούν μπροστά σε αυτήν είτε εξαπατούν.

Εντυπωσιακή υπήρξε επίσης η αναφορά του «κόκκινου Ντάνι» («πράσινου», σήμερα) στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της έννοιας του επιχειρείν ως ριζικού και αποτελεσματικού μέσου για την έξοδο της Ελλάδας από την σημερινή κρίση: «ο πρωθυπουργός σας πρέπει να πάρει μαζί του κάποιους επιχειρηματίες, να πάει στις Βρυξέλλες με μερικά πρωτοποριακά σχέδια νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας και να αποκτήσει την χρηματοδότησή τους. Μόνον το επιχειρείν μπορεί να σώσει την Ελλάδα. Όλα τα άλλα είναι αγώνας για την διατήρηση του χθες. Με τις πηγές που διαθέτει η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιο παράδειγμα οικολογικής ανάπτυξης. Μπορεί να γίνει παραγωγός άυλων υπεραξιών και με την βοήθεια της Ευρώπης να ανοίξει νέους δρόμους», μας είπε. ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ.

Για να προσθέσει με ένα αποκαλυπτικό χαμόγελο ότι «η λιτότητα πλήττει τους δημιουργούς προς όφελος μιας ξεπερασμένης από την πραγματικότητα γραφειοκρατίας, αντιδημοκρατικής και επικίνδυνης». Το σχόλιο αυτό του ευρωβουλευτή και προέδρου της ομάδας των «πρασίνων» δείχνει ότι έχει πλήρη γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και έχει το θάρρος να πει αλήθειες χωρίς πολιτικές φιοριτούρες.

Τέλος, αναφερόμενος στον εθνικισμό και την καταστροφική του αναβίωση στην Ευρώπη, ο Ντ. Κον-Μπεντίτ είπε: «το παρελθόν ως μάθημα ιστορίας είναι σημαντικό. Διδάσκει πολλά. Δεν είναι όμως αυτή η θέση των εθνικιστών. Αυτοί αρέσκονται στο να ξαναγράφουν το παρελθόν και να το διαστρεβλώνουν. Ο εθνικισμός γαλουχείται με μύθους, όχι με ιστορία. Τα σημερινά πολύπλοκα προβλήματα του κόσμου μας δεν λύνονται με ξιφομαχίες»… Ούτε με γελοία ξόρκια, θα προσθέταμε εμείς.

 

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στην Εστία.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]